Comisia Europeana ameninta joi statul roman cu un proces la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, daca nu ia masuri pentru a se conforma normelor comunitare, in privinta protectiei bucurestenilor, brasovenilor si iesenilor impotriva poluarii cu particule fine.

Executivul comunitar a emis joi un aviz motivat, ceea ce reprezinta o etapa avansata in procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru incalcarea normelor in privinta poluarii cu particule fine.

"Comisia considera ca Romania nu a intreprins actiunile necesare inca din 2007 pentru protejarea sanatatii cetatenilor si solicita Romaniei sa ia masuri de perspectiva rapide si eficiente pentru ca perioada de neconformitate sa fie cat mai scurta posibil. Actiunea de azi, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar, urmeaza unei scrisori de punere in intarziere suplimentare transmisa in februarie 2013. Daca Romania nu actioneaza, Comisia poate sesiza cazul Curtii de Justitie a UE", avertizeaza Bruxelles-ul.

Comisia Europeana acuza Romania ca "nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (PM10)".

Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor si pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur, precizeaza sursa citata.

In conformitate cu legislatia UE, statele membre au obligatia de a limita expunerea cetatenilor la particulele de acest tip.

Cetatenii din anumite zone din Bucuresti, Brasov si Iasi au fost expusi in mod aproape continuu unor niveluri nesanatoase de PM10 inca din 2007, potrivit ultimelor rapoarte din 2012, mai arata executivul european.

Comisia Europeana a deschis si alte doua proceduri de sanctionare a Romaniei:

  • Comisia a adresat o cerere oficiala Republicii Cehe, Romaniei si Sloveniei de a notifica punerea in aplicare deplina a Directivei privind asistenta medicala transfrontaliera (2011/24/UE ). Directiva stabileste drepturile pacientilor de a alege sa primeasca asistenta medicala intr-un alt stat membru si de a solicita rambursarea pentru aceasta in tara proprie. De asemenea, ea impune sistemelor de sanatate si furnizorilor de asistenta medicala sa se asigure ca pacientii primesc informatiile de care au nevoie pentru a decide in cunostinta de cauza cu privire la tratament. Directiva a fost transpusa partial de Republica Ceha, Romania si Slovenia. Cu toate acestea, pana in prezent, statele membre mentionate nu au transpus pe deplin aceasta directiva in legislatia nationala, in pofida solicitarii de a o transpune pana la 25 octombrie 2013. Aceste tari au la dispozitie doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a transpune in intregime Directiva 2011/24/UE . In cazul in care nu sunt notificate masuri adecvate, Comisia poate inainta cazurile Curtii de Justitie a UE.
  • Comisia a adresat o cerere oficiala Romaniei de a asigura transpunerea deplina a Directivei de stabilire a unor masuri pentru facilitarea recunoasterii prescriptiilor medicale emise in alt stat membru (2012/52/UE ). Directiva este menita sa sporeasca capacitatea farmacistilor de a intelege si de a elibera prescriptii emise intr-o alta tara din UE pacientilor care isi exercita dreptul la asistenta medicala transfrontaliera. Ea impune statelor membre sa se asigure ca prescriptiile care urmeaza sa fie utilizate intr-un alt stat membru cuprind un anumit numar de elemente, stabilite in anexa la directiva. Directiva a fost transpusa partial de Romania. Pana in prezent, Romania nu a transpus pe deplin aceasta directiva in legislatia nationala, in pofida solicitarii de a o transpune pana la 25 octombrie 2013. Romania are la dispozitie doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a transpune Directiva 2012/52/UE . In cazul in care nu sunt notificate masuri adecvate, Comisia poate inainta cazul Curtii de Justitie a UE.