Guvernul le-a interzis joi reporterilor Epoch Times Romania accesul in Palatul Victoria in timpul vizitei delegatiei chineze condusa de vicepremierul Zhang Gaoli. Reporterii sustin ca aveau acreditare la Guvern, dar cu toate acestea nu le-a fost permis accesul in Palatul Victoria. In timp ce toti ceilalti jurnalisti au fost lasati sa participe la evenimentele la care avea acces si presa, cei de la Epoch Times au fost tinuti la poarta, sustin reporterii publicatiei. Este pentru a doua oara intr-un an cand le este interzis accesul la un eveniment la care participa inalti oficiali chinezi. Anul trecut, in noiembrie, au fost refuzati de catre Guvern in vederea acreditarii la summit-ul Europa Centrala si de Est - China care s-a desfasurat la Palatul Parlamentului.

Atunci, Biroul de Presa al Guvernului i-a informat pe jurnalistii de la Epoch Times ca nu-i poate acredita, deoarece nu are acordul SPP. Pe de alta parte, reprezentantii SPP au afirmat ca nu sunt implicati in acreditarile de la Parlament "si ca au contactat Biroul de Presa al Guvernului care este singurul responsabil pentru acest caz".

Si la vizita de joi a vicepremierului chinez, reporterii The Epoch Times au fost informati ca nu pot intra in Palatul Victoria, motivele fiind neclare.

Potrivit desfasuratorului intalnirii, momentele la care presa are acces erau programate pentru ora 10.30 pentru oportunitati de imagine; la ora 11.30 poza de grup precum si la ora 13.30 pentru conferinta de presa a viceprim-ministrului Liviu Dragnea (Palatul Victoria, sala de conferinte), spun reporterii Epoch Times.

Reporterii Epoch Times nu sunt agreati in general la intrevederi cu oficiali chinezi. Si in 2010 a fost o incercare de interziere a acestora la o conferinta de presa, insa in Ottawa, Canada. Atunci, in urma interventiei unei asociatii de jurnalisti, conferinta de presa a fost anulata. "O asemenea incercare din partea Ambasadei Chineze s-a mai semnalat in 2010 la Ottawa, cu prilejul vizitei lui Hu Jintao la G20. Premierul canadian Stephen Harper a fost presat sa excluda ziarul Epoch Times de la conferinta de presa care urma intalnirii bilaterale. Problema lui Harper a aparut in momentul in care National Press Gallery, asociatia de jurnalisti acreditati la Ottawa, a refuzat sa comita ilegalitati la ordinul premierului, astfel incat Harper a trebuit sa anuleze complet conferinta de presa, ca nu care cumva Hu Jintao sa dea ochi cu amaratii de reporteri de la Epoch Times Canada. Intalnirea bilaterala a ramas fara o conferinta in urma careia sa se traga vreo concluzie, iar Richard Fadden, seful serviciului secret canadian, a iesit in fata cu o declaratie prin care acuza politicieni canadieni ca s-ar afla pe statele de plata ale Chinei", spuneau reporterii de la Epoch Times Romania in noiembrie 2013.

Jurnalistii de la Epoch Times au publicat de-a lungul timpului mai multe articole critice la adresa Chinei, acesta fiind, de altfel, si motivul interzicerii lor la astfel de evenimente.

Potrivit Epoch Times, liderul delegatiei chineze care vine in Romania, suspectat de tortura si genocid. Prim-vicepremierul Zhang Gaoli este un apropiat al lui Jiang Zemin (pe numele caruia a fost oficial emis mandat de arestare in Spania in februarie 2014), si a participat activ in persecutarea practicantilor Falun Gong fiind suspectat de genocid, tortura, si crime impotriva umanitatii.

Din cauza faptelor sale, Zhang Gaoli se afla acum sub investigatia WOIPFG www.upholdjustice.org/node/256

Vom reveni cu amanunte