Comisia Europeana lanseaza trei proceduri de infringement impotriva Romaniei, pentru poluare si sanatate

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 25 septembrie 2014, 14:13 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeana a lansat joi trei proceduri de infringement impotriva Romaniei, una care vizeaza gradul mare de polure cu particule fine si doua care vizeaza domeniul sanatatii.

1. Mediu: Comisia solicita Romaniei sa ia masuri pentru a diminua poluarea aerului

Romania nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (PM10), potrivit unui comunicat al Comisiei. Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor si pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur. In conformitate cu legislatia UE, statele membre au obligatia de a limita expunerea cetatenilor la particulele de acest tip.

Cetatenii din anumite zone din Bucuresti, Brasov si Iasi au fost expusi in mod aproape continuu unor niveluri nesanatoase de PM10 inca din 2007, potrivit ultimelor rapoarte din 2012. Comisia considera ca Romania nu a intreprins actiunile necesare inca din 2007 pentru protejarea sanatatii cetatenilor si solicita Romaniei sa ia masuri de perspectiva rapide si eficiente pentru ca perioada de neconformitate sa fie cat mai scurta posibil.

Actiunea de joi, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar, urmeaza unei scrisori de punere in intarziere suplimentare transmisa in februarie 2013. Daca Romania nu actioneaza, Comisia poate sesiza cazul Curtii de Justitie a UE.

2. Prescriptiile medicale: Comisia indeamna ROMANIA sa notifice transpunerea deplina a normelor de recunoastere a prescriptiilor emise in alt stat membru


Comisia a adresat o cerere oficiala Romaniei de a asigura transpunerea deplina a Directivei de stabilire a unor masuri pentru facilitarea recunoasterii prescriptiilor medicale emise in alt stat membru (2012/52/UE). Directiva este menita sa sporeasca capacitatea farmacistilor de a intelege si de a elibera prescriptii emise intr-o alta tara din UE pacientilor care isi exercita dreptul la asistenta medicala transfrontaliera. Ea impune statelor membre sa se asigure ca prescriptiile care urmeaza sa fie utilizate intr-un alt stat membru cuprind un anumit numar de elemente, stabilite in anexa la directiva. Directiva a fost transpusa partial de Romania.

Cu toate acestea, pana in prezent, Romania nu a transpus pe deplin aceasta directiva in legislatia nationala, in pofida solicitarii de a o transpune pana la 25 octombrie 2013. Romania are la dispozitie doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a transpune Directiva 2012/52/UE. In cazul in care nu sunt notificate masuri adecvate, Comisia poate inainta cazul Curtii de Justitie a UE.

3. Drepturile pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere: Comisia indeamna Cehia, Romania si Slovenia sa notifice transpunerea pe deplin a normelor din domeniul asistentei medicale transfrontaliere

Comisia a adresat o cerere oficiala Republicii Cehe, Romaniei si Sloveniei de a notifica punerea in aplicare deplina a Directivei privind asistenta medicala transfrontaliera (2011/24/UE).

Directiva stabileste drepturile pacientilor de a alege sa primeasca asistenta medicala intr-un alt stat membru si de a solicita rambursarea pentru aceasta in tara proprie. De asemenea, ea impune sistemelor de sanatate si furnizorilor de asistenta medicala sa se asigure ca pacientii primesc informatiile de care au nevoie pentru a decide in cunostinta de cauza cu privire la tratament. Directiva a fost transpusa partial de Republica Ceha, Romania si Slovenia.

Cu toate acestea, pana in prezent, statele membre mentionate nu au transpus pe deplin aceasta directiva in legislatia nationala, in pofida solicitarii de a o transpune pana la 25 octombrie 2013. Aceste tari au la dispozitie doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a transpune in intregime Directiva 2011/24/UE. In cazul in care nu sunt notificate masuri adecvate, Comisia poate inainta cazurile Curtii de Justitie a UE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4110 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Standarde duble (Marţi, 22 septembrie 2015, 19:42)

  NeneaGoe [utilizator]

  Avertismentele Comisiei Europeene sunt binevenite si ar trebui luate in serios de guvernanti spre binele tuturor.
  Totusi nu inteleg cum de Comisia Europeana reuseste sa vada pana in Romania dar nu reuseste sa vada sub propriul nas: in Brusel, orasul gazda al Comisiei, datorita incompetentei autoritatilor locale in gestionarea infrastructurii rutiere, depasirea cotelor de poluare este la ordinea zilei (probabil ca ar trebui sa le mareasca ca sa nu mai fie depasite). Dar nimeni su spune nimic. Probabil ca despre asta nici nu trebuie vorbit ca sa nu ofensam tara gazda. Sa ne luam mai bine de astia mai putin importanti de care ne-am luat intotdeauna ca sunt oibisnuiti.
  La urma urmei noi ca popor am evoluat din suturile altora. Tot raul spre bine.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by