Inalta Curte amana pentru 30 septembrie procesul lui Klaus Iohannis

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 25 septembrie 2014, 14:12 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: HotNews / DP
Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat joi, pentru 30 septembrie, decizia privind admisibilitatea in principiu a judecarii recursului formulat in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate, transmite Mediafax.

ICCJ trebuia sa verifice joi, in camera de consiliu, actele depuse la dosar, pentru a stabili daca recursul poate fi trimis unui complet de judecata.

Instanta a amanat analiza raportului asupra admisibilitatii in principiu a recursului, aceasta procedura umand sa fie judecata, in complet de filtru, la 30 septembrie. Ulterior, daca se admite judecarea recursului, dosarul va fi repartizat unui complet, care va decide definitiv daca Iohannis a fost sau nu in incompatibilitate.

Surse juridice au explicat marti pentru HotNews.ro ca un complet-filtru stabilit pe regulile noului Cod Civil va decide daca recursul depus de ANI impotriva deciziei Curtii de Apel este admisibil si va inainta un referat cu propunerea unei date cu termen de judecata, daca recursul este admis.

Initial ziarista Emilia Sercan a anuntat pe pagina ei de Facebook ca Inalta Curtea de Casatie si Justitie a stabilit termen in procesul de incompatibilitate pe care Klaus Iohannis il are cu Agentia Nationala de Integritate pentru data de 25 septembrie, intrebandu-se, in acest context, daca "ACL-ul mai are candidat?". Anuntul a fost preluat ulterior de realizatorul Realitatea TV Rares Bogdan.

Potrivit noului Cod Civil, in cazul procedurii de filtrare a recursurilor se prevede (mai multe detalii aici):

"(1) Cand recursul este de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele instantei sau presedintele de sectie ori, dupa caz, persoana desemnata de acestia, primind dosarul de la instanta a carei hotarare se ataca, va lua, prin rezolutie, masuri pentru stabilirea aleatorie a unui complet format din 3 judecatori, care va decide asupra admisibilitatii in principiu a recursului. Dispozitiile art. 475 alin. (3) sunt aplicabile.

(2) Pe baza recursului, intampinarii, a raspunsului la intampinare si a inscrisurilor noi, presedintele completului va intocmi un raport asupra admisibilitatii in principiu a recursului sau va desemna un alt membru al completului ori magistratul-asistent in acest scop. Raportul trebuie intocmit in cel mult 30 de zile de la repartizarea dosarului. Raportorul nu devine incompatibil.

(3) Raportul va verifica daca recursul indeplineste cerintele de forma prevazute sub sanctiunea nulitatii, daca motivele invocate se incadreaza in cele prevazute la art. 488, daca exista motive de ordine publica ce pot fi invocate in conditiile art. 489 alin. (3) ori daca este vadit nefondat. De asemenea, va arata, daca este cazul, jurisprudenta Curtii Constitutionale, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si pozitia doctrinei in problemele de drept vizand dezlegarea data prin hotararea atacata.

(4) Dupa analiza raportului in completul de filtru, acesta se comunica de indata partilor, care pot formula in scris un punct de vedere asupra raportului, in termen de 10 zile de la comunicare. In lipsa dovezii de comunicare a raportului si inainte de expirarea unui termen de 30 de zile de la comunicare, completul nu va putea trece la examinarea recursului, potrivit alin. (5) si (6).

(5) In cazul in care completul este in unanimitate de acord ca recursul nu indeplineste cerintele de forma, ca motivele de casare invocate si dezvoltarea lor nu se incadreaza in cele prevazute la art. 488 sau ca recursul este vadit nefondat, anuleaza sau, dupa caz, respinge recursul printr-o decizie motivata, pronuntata, fara citarea partilor, care nu este supusa niciunei cai de atac. Decizia se comunica partilor.

(6) Daca raportul apreciaza ca recursul este admisibil si toti membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune in recurs nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a Inaltei Curti de Casare si Justitie, completul se poate pronunta asupra fondului recursului, fara citarea partilor, printr-o decizie definitiva, care se comunica partilor. In solutionarea recursului instanta va tine seama de punctele de vedere ale partilor formulate potrivit alin. (4).

(7) In cazul in care recursul nu poate fi solutionat potrivit alin. (5) sau (6), completul va pronunta, fara citarea partilor, o incheiere de admitere in principiu a recursului si va fixa termenul de judecata pe fond a recursului, cu citarea partilor".

Informatia vine dupa ce ANI a cerut vinerea trecuta ICCJ sa stabileasca termenul de judecata pentru 33 de dosare de incompatibilitate, printre care si in dosarul lui Klaus Iohannis.

Iohannis a declarat miercuri ca fixarea unui termen rapid in cazul dosarului de incompatiblitate ce il vizeaza este un lucru bun, fiind nevoie de o solutie cat mai rapida la aceasta speta astfel incat "campania electorala sa nu mai fie viciata prin folosirea unor astfel de atacuri".

Iohannis mai sustine, intr-un comunicat de presa, ca acuzatiile de incompatibilitate au devenit o tema "in mod fals folosita de catre contracandidatii mei la alegerile prezidentiale".

Liderul PNL si-a exprimat increderea in justitia din Romania, subliniind ca "orice decizie a justitiei trebuie respectata".

***

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia a fost contestata de ANI la instanta suprema.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7316 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  observatii (Joi, 25 septembrie 2014, 15:03)

  ovp [utilizator]

  fara suparare, se vede ca autorul articolului nu e jurist.
  In primul rand textele citate sunt din Codul de procedura civila, nu din codul civil.
  In al doilea rand, se va fixa termen de judecata daca recursul va fi declarat admisibil, iar nu admis (cand recursul e declarat admis ori respins, calea de atac a fost solutionata, deci nu se poate fixa termen).
  Deci fie sursele dvs. juridice nu sunt bune, fie nu ati inteles bine. Si e pacat sa scrieti chestii aiurea...
  • -3 (9 voturi)    
   daca renunta si aduce voturi la (Joi, 25 septembrie 2014, 15:07)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ovp

   Macovesi si Udrea ar face un bine Romaniei...numai asa ne vom asigura ca Dottore ajunge la brutarie, numai asa vom Inchide la brutarie un batranel Hidrolog pentru mineriade...numai asa vom afla ce s a intamplat acum 25 de ani in decembrie...eu unul asa as face fie MAcovei fie Udrea !
   • +7 (7 voturi)    
    Ma tem ca doar asa ar castiga Ponta (Joi, 25 septembrie 2014, 16:27)

    Doru_T [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Ganditi-va la nivelul societatii noastre. Nu suntem pregatiti ca natie sa avem o femeie conducator. mai ales Udrea sau Macovei. Cu oarece respect pentru ele, nu ar face fata lui Ponta. Cu tot respectul, Macovei e buna la juridic, Udrea la investitii (ar fi buna si la imagine pe plan extern; femeie presedinte nu are oricine), dar ca leader nu se pot compara cu Ponta (lasand la o parte caracterul lui). Turul doi ar fi lesne castigat de Ponta. Nu pot ele doua sa coaguleze dreapta decat ca principiu dar nu ca electorat propriu-zis. De aia ma gandesc ca i se pregateste ceva nasol lui Iohannis (pentru ca statistic si raportat la societatea noastra e singurul care-l poate bate pe Ponta).
    • +1 (1 vot)    
     Cine, ce pregateste? (Joi, 25 septembrie 2014, 19:30)

     Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Doru_T

     Eu cred ca societatea romaneasca are inteligenta de a alege mai degraba un presedinte cinstit decat unul corupt indiferent de cum arata candidatul. Intentia unui esec in acest caz revine in primul rand celor care l-au propus pe Iohannis, indiferent daca el e declarat incompatibil sau nu. Si aici, faptul ca fuziunea PNL-PDL e amanata pana dupa alegeri, e o indicatie ca propunerea are dedesupturi.
     • 0 (0 voturi)    
      pai... (Joi, 25 septembrie 2014, 20:46)

      gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

      asa numita "fuziune", cred ca este defapt o "vanzare" o capitulare a PDL-ului in fata USL, PNL-ul find curva care intermediaza afacerea...( justificare: afcerile famliei Blaga cu statul au mers struna sub guvernul USL)...pai, bine-bine, „trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar s‑o ştim şi noi!..”...in consecinta, cu Johannis... m-as abtine...
    • 0 (0 voturi)    
     pai... (Joi, 25 septembrie 2014, 20:38)

     gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Doru_T

     oricare dintre cele doua, sterge cu VVP pe jos intr-o confruntare directa...asta daca VVP are singe in instalatie sa se prezinte si nu o da pe dupa visini, cum face de regla cand nu-i convine conjuctura...
 • +8 (8 voturi)    
  Nu iteleg mare lucru. Nu se pot exprima clar ? (Joi, 25 septembrie 2014, 15:05)

  ddutz [utilizator]

  Ce se intampla daca la 30.09.2014 se repartizeaza unui complet ?!
  - Cand se intruneste complutul ?
  - Cand decide, sat dureaza pana decide ?
  - Sunt termene de amanare a deciziei (gen: nu are aparator, avocatul nu a apucat sa studieze dosarul, etc pana in 7-8 ani) ?
  - Daca se pronunta dupa ce eventual a depus juramantul de Presedinte, nu este imun la consecinte ? Si numai dupa expirarea mandatului, se vor aplica incompatibilitatile, sau cand ?
  Cand HN scrie un articol, ar fi bine sa fie clar, nu sa lase in coada de peste raspunsurile. Sau sa spuna, cu subiect si predicat, nu stiu cum va fi, sau va fi asa.
 • +6 (14 voturi)    
  O ingerinta a justitiei in politica (Joi, 25 septembrie 2014, 15:50)

  albescu [utilizator]

  Incep sa cred ca votez degeaba. Daca la referendumul de debarcare a lui Basescu, 7,4 milioane de voturi au fost anulate de o hotarare a justitiei si acum tot aceasi justitie decide ca imi restrange dreptul de a alege eliminand un candidat, am impresia ca ar fi mai bine ca in locul cheltuielilor masive cu votul, sa lasam sa se pronunte o prea inalta curte, poate CCR sau ICCj pe cine sa votam, iar noi sa stam linistiti acasa. Bine zicea cine zicea, avem o democratie sub acoperire. Acoperirea magistratilor!
  PS Imi poate cineva garanta ca la ICCJ nu sunt judecatori ofiteri sub acoperire devreme ce nici o declaratie pe proprie raspundere nu a fost verificata? Cred ca magistratii nostrii sunt mai presus de lege!!!!
  PPS Desi nu s-a inventat inca, suntem pe cale dupa cum vad sa instauram dictatura magistratilor. De vreme ce ei hotarasc pe cine sa alegem, de vreme ce ei hotarasc in probleme economice, fara justificare economica, de vreme ce ei si-au facut pensii nesimitite inclusiv pentru tortionarii fostului regim incalcand toate normele de bun simt, cred ca nu o sa se sfiasca sa hotarasca si regimul nostru alimentar, precum Ceausescu.
  • +1 (1 vot)    
   iar cu 7.4 milioane? (Joi, 25 septembrie 2014, 18:10)

   Tomis [utilizator] i-a raspuns lui albescu

   Vezi ca ati fost 10 milioane, nu 7.4. Daca legea zice ca Iohannis a gresit de ce trebuie eu musai sa pot sa-l votez? Ce, pensionarii lui Voiculescu nu l-ar vrea Presedinte? Scoate-l din puscarie ca sa-l votezi, sau apuca-te sa plangi cu lacrimi de crocodil ca nu te lasa justitia asta rea.
 • +2 (4 voturi)    
  o mascarada (Joi, 25 septembrie 2014, 17:26)

  mihai2013 [utilizator]

  Avem urmatoarea cronologie:
  1. 22 septembrie – Teodor Melescanu isi anunta candidature la presedintie, din senin, aducand – nu e clar de unde, cum, cand – 400.000 de semnaturi;
  2. 23 septembrie – expira termenul de depunere a candidaturilor ;
  3. 24 septembrie – ICCJ anunta termenul in procesul Iohannis-ANI ;
  4. 25 septembrie – termen in procesul mentionat; se decide o amanare pana pe 30 septembrie.
  Acum, avem 2 alternative:
  - Fie totul nu este decat o mare coincidenta ; justitia nu-si face decat datoria, cu « celeritate », fara nici o influenta politica ;
  - Fie ICCJ actioneaza la comanda politica, cu scopul de a impiedica candidatura lui Iohannis.
  Intrebarea reala nu este « care din cele 2 alternative de mai sus este cea reala ? », ci alta : «suntem oare naivi , suntem idioti ? »
  Comparativ cu alegerile prezidentiale, alegerile parlamentare din perioada interbelica erau exemple de democartie si corectitudine. In 2009 Basescu a castigat alegerile peste noapte, cu voturile din « diaspora », unde a votat un alegator la 15 secunde. Referendumul din 2012 a fost invalidat de CCR – nu din motive de « lovitura de stat », cum le place sa se amageasca sectantilor basisti - ci pentru ca asa a calculat CCR cvorumul. Alegerile de anul acesta au fost viciate déjà de ordonanta cu primarii traseisti, de suspiciunile bolnavicioase cu ofiterii acoperiti iar acum cu incercarea de eliminare a lui Iohannis din competitie. Practic, un candidat cu sanse reale de castig si a doua alianta politica a tarii –ACL – sunt impiedicati sa participe la alegeri, caz FARA PRECEDENT in istoria ultimilor 25 de ani. Totul pentru blonda !
  Desi se stie clar ca e o mizerie, o ticalosie, toata lumea tace. Multi isi freaca mainile de incantare, deocamdata mai pe ascuns.
  Totusi, cei care se bucura de aceasta situatie nu sunt doar ticalosi, ci si prosti, daca isi imagineaza ca – prin eventuala eliminare a lui Iohannis – va avea castig de cauza candidata blonda, sau Macovei. Sau Melescanu ! Fezan
 • 0 (0 voturi)    
  Politicul trebuie sa respecte legile facute. (Joi, 25 septembrie 2014, 18:04)

  barbilian [utilizator]

  Justitia trebuie lasata independenta de jocurile politice.
  Judecatorii nu pot da un verdict decat prin aplicarea legii si nu cred ca a putut anula 7,4 milioane de voturi decat respectand legea, adica nu au fost suficiente voturi pentru suspendarea presedintelui, asa cum legea prevedea. Restul e....alta poveste.
  Noi putem vota in spiritul legii (fundamentale) si un candidat trebuie sa intruneasca conditiile legale pentru a fi acceptat la scrutin. Judecatorii sunt tocmai pentru ca noi sa stim ca legea se respecta.
  Ofiterii sub acoperire, in conditiile statului de drept si de democratie liberala, sunt oameni de tot respectul, sunt cei care contribuie ca frana la derapajele democratiei, care pot ajuta la franarea coruptiei sau pot preintampina pericole externe, etc. Serviciile de informatii se subordoneaza parlamentului fara a-si desconspira structurile, tocmai pentru ca nimeni sa nu creada ca este mai presus de lege.
  Daca judecatorii incalca legea si raspund la comanda externa justitiei, inseamna ca nu s-a ajuns la o justitie care sa fie pilon al statului de drept.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by