Ambasadorul Confederatiei Elvetiene la Bucuresti, Jean-Hubert Lebet, a declarat joi, la finalul reuniunii organizate de Camera de Comert Romano-Elvetiana cu autoritatile din Targu Mures, ca una dintre problemele majore cu care se confrunta investitorii straini din Romania este legata de schimbarea rapida a legilor si a regulilor, relateaza Agerpres.

"Sunt ambasadorul Elvetiei de mai mult de trei ani si impreuna cu Camera de Comert am luat decizia de a merge in diferite judete din Romania si de a vorbi despre diverse probleme economice. Sunt un ambasador fericit, deoarece companiile elvetiene care au investit in Targu Mures sunt de cea mai buna calitate. Stim ca una dintre problemele cele mai mari pe care investitorii straini le au in Romania este faptul ca legile si regulile se schimba foarte rapid, fara avertisment si fara consultarea mediului de afaceri. (...) Ceea ce am putut remarca aici (la Targu Mures - n.r.) a fost un sprijin foarte mare din partea autoritatilor locale pentru a vorbi cu companiile elvetiene, pentru a gasit solutii la probleme, pentru a face ca investitiile sa fie eficiente pentru toata lumea", a metionat ambasadorul, intr-o conferinta de presa.

Diplomatul a precizat ca Romania are un potential extraordinar si ca intrebarea care se pune tot mai frecvent este ce ar putea face autoritatile romane pentru a atrage investitori, in conditiile in care legislatia romaneasca este instabila.

"Prima mare problema in Romania este lipsa de stabilitate si de predictibilitate a legilor. A doua problema este lipsa de continuitate si de planificare pe termen lung pe infrastructura, energie etc. E foarte interesant sa mergi in Romania pe drumuri laturalnice, insa ar fi bine ca transportul sa se poata face pe autostrazi", a afirmat ambasadorul Elvetiei.

O alta cerinta, in viziunea ambasadorului, ar fi ca autoritatile romane sa lucreze pentru promovarea unei imagini mult mai bune a tarii in strainatate.

Jean-Hubert Lebet a afirmat ca este foarte usor pentru diplomatii din tara sa sa reprezinte Elvetia peste hotare, ca urmare a imaginii bune, dar ca din acest punct de vedere este extrem de dificil pentru colegii sai romani.

"E foarte usor sa fii ambasador al Elvetiei, pentru ca imaginea Elvetiei este foarte buna in afara, dar colegul meu, ambasadorul Romaniei in Elvetia, are o munca extrem de dificila. Si este pacat pentru ca atunci cand ajungi sa cunosti aceasta tara (Romania - n.r.) vei observa ca este foarte frumoasa. Am observat ca exista un potential foarte mare, exista siguranta pe strazi, ceea ce este un lucru foarte important, si exista un potential de munca. Incerc sa spun ca este o tara minunata, insa nu se face o publicitate pozitiva peste hotare', a accentuat Jean-Hubert Lebet.