Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat marti, referitor la verificarea magistratilor daca sunt sau nu colaboratori/informatori ai serviciilor de informatii, ca acestia au obligatia legala a unei declaratii notariale, sub sanctiunea falsului in declaratii, si ca "fiecare isi asuma", transmite Agerpres.

"A fost astazi pe ordinea de zi o sesizare formulata de un coleg judecator. Urmeaza sa-si aiba cursul ei si vom vedea. (...) Nu m-as pronunta eu daca e fireasca sau nu-i fireasca. Noi avem obligatia, potrivit legii, sa declaram daca am fost sau nu ofiteri de securitate s.a.m.d.. Fiecare magistrat da aceasta declaratie, isi asuma declaratia pe care o face", a afirmat Nitu, la plecarea de la CSM.

Judecatorul Horatius Dumbrava a facut apel marti la presedintele Traian Basescu sa ii verifice pe toti magistratii daca sunt sau nu colaboratori/informatori ai serviciilor de informatii. "Fac inca o data apel la domnia sa ca acum, in ultimele zile de mandat, sa isi indeplineasca datoria constitutionala si legala si sa procedeze la verificarea tuturor declaratiilor judecatorilor si procurorilor daca sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii", a afirmat Dumbrava la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Referitor la finalitatea acestor declaratii in cazul in care ele nu sunt verificate, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a aratat, marti, ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu are competenta a face astfel de verificari.

Intrebat daca aceste verificari trebuiau facute in urma cu sase ani, asa cum a sustinut membrul CSM Horatius Dumbrava, seful Ministerului Public a raspuns ca "nu se practica sau nu s-a practicat".

"Nu vad de ce s-ar face astfel de verificari. Exista obligatia legala a unei declaratii notariale, sub sanctiunea falsului in declaratii, fiecare isi asuma. (...) Intotdeauna plecam de la prezumtia de buna credinta si de la prezumtia de seriozitate, de responsabilitate, de maturitate, pentru ca vorbim de un corp al magistratilor, adica oameni de la care, dincolo de astfel de declaratii, asteptam cu totii, in general, intelepciune, stiinta de carte, maturitate", a precizat Tiberiu Nitu.

Despre oportunitatea unor astfel de verificari in prezent, Nitu a subliniat ca nu e important ce i s-ar putea parea normal sau nu in calitatea lui de persoana fizica.

"Ca Procuror General nu fac astfel de evaluari, cu atat mai putin la televizor", a mai adaugat Nitu, care a subliniat ca si-a exprimat votul in CSM.

In ceea ce priveste aflarea procurorului la care a facut referire presedintele Traian Basescu, procurorul general a raspuns negativ. "Nu, nu-i vorba de curiozitate, ci pur si simplu nu am avut o astfel de preocupare", a explicat el.