Trei burse, trei echipe de jurnalisti si fotojurnalisti romani, trei luni de intervievat, analizat, fotografiat, verificat informatii, citit legi, studii, statistici, scris, rescris, editat. Proiectul experimental imaginat in primavara acestui an de Fundatia Friends For Friends - al carui scop a fost de a construi un cadru articulat prin care mediul de business sa poata sustine, printr-un program de burse, jurnalistii si fotojurnalistii romani care vor sa lucreze materiale de profunzime, amanuntit documentate si atent redactate - isi arata primele roade. Materialele realizate pe parcursul ultimelor luni in cadrul Burselor Superscrieri/Avon - e vorba de trei proiecte pe tema violentei domestice, finantate cu cate 1.000 euro fiecare - au ajuns la vremea publicarii.

Vizual SuperscrieriFoto: FFFF

Cele trei proiecte s-au materializat multumita programului Bursele Superscrieri/Avon, organizat de Fundatia Friends For Friends (FFFF.ro) si Avon Romania. Selectia de proiecte a demarat in aprilie, iar concurenta a fost neasteptat de mare pentru un program nou-lansat: pentru cele trei burse au aplicat 42 de echipe candidate, castigatorii fiind selectati de un juriu format din 7 jurnalisti experimentati si un reprezentant Avon.

Programul de burse este cea mai noua extensie a unui proiect care deja a prins radacini in Romania: e vorba de Premiile Superscrieri - o competitie care, de patru ani incoace, sustine jurnalismul narativ si scrierea creativa de non-fictiune din Romania. "Misiunea noastra declarata este de a incuraja si creste autori care, prin forta scriiturii lor, aduc in fata publicului relatari mai robuste, mai documentate, mai putin frivole, care in final sa poata genera schimbarea unei societati tot mai usor de manipulat si antagonizat", spune Sorin Tranca, presedintele Fundatiei Friends For Friends.

Primele trei materiale realizate prin programul Burselor Superscrieri/Avon au fost deja publicate. Iata unde le puteti citi:

1. "Fara antecedente penale", proiectul jurnalistei Elena Stancu si al fotografului Cosmin Bumbut, a aparut in numarul din aceasta toamna al Esquire Romania. "Fara antecedente penale" porneste de la povestea unui cuplu zguduit de puseuri de violenta domestica care degenereaza, tragic, in crima, si sfarseste prin a spune o poveste chiar mai tulburatoare: aceea a unui sat de oameni gospodari care stiu si vad ce se intampla, dar aleg sa taca in loc sa se puna in calea unei faradelegi petrecute in cadru privat. "Intr-o tara in care redactiile nu sunt dispuse sa investeasca in materiale ample, de lunga durata, o astfel de bursa este salvatoare. Noua ne-a oferit ocazia sa documentam un caz de violenta domestica intr-o comunitate traditionala, in care oamenii nu se baga in familia altuia. Am aflat astfel povestea unui sat care, fara sa vrea, a fost complice la o crima", spune Elena Stancu.

2. "Cu jumatate de inima", proiectul jurnalistei Lina Vdovii si al fotografului George Popescu - publicat pe platforma online Casa Jurnalistului - a pornit de la o intrebare simpla: este ordinul de protectie, introdus in Romania acum doi ani, un instrument care vine cu adevarat in ajutorul victimei? Materialul impleteste trei povesti ale unor femei diferite poate ca educatie si aspiratii, dar unite prin faptul ca si-au dus frica si disperarea in fata justitiei. Cei doi co-autori spun ca bursa de 1.000 de euro le-a dat sansa "de a face documentare pe teren, scriere si editare pe indelete, asa cum se mai face in foarte putine redactii din Romania - a fost o experienta la finalul careia pur si simplu ne-am asezat, ne-am tras sufletul si ne-am bucurat de-un material muncit pe branci".

3. "Toata lumea din familia noastra", proiectul jurnalistelor Ana Maria Ciobanu si Oana Sandu si al artistei vizuale Solène Cesbron este o serie de 14 naratiuni a caror miza e aceea "de a scoate la iveala cat mai multe dintre nuantele violentei in familie, de la violenta verbala, emotionala, economica pana la violenta fizica", dupa cum spun autoarele; "sunt copii, sotii, iubite, colege, asistenti sociali, politisti, coordonatori de adapost care s-au confruntat in diverse forme cu violenta verbala, fizica, economica si sexuala. Povestile scrise de cele doua jurnaliste au fost publicate pe platforma online violenta.decatorevista.ro; selectiuni din material puteti citi insa si in numarul 17 al Decat o Revista. Iar acesta nu e, spun autoarele, punctul final al proiectului, care va continua si post-bursa. "Ne-am dat seama in timpul documentarii cat de important este sa nu lasam acest subiect sub pres si sa convingem cat mai multi oameni sa vorbeasca despre asta, ca sa invatam cu totii. Tocmai de aceea vrem sa gasim puterea de a continua seria de naratiuni - vrem ca proiectul sa aduca mai multe perspective unui subiect social despre care adesea fie credem ca stim totul, fie despre care nu prea vrem sa vorbim".

Schimba insa oare aceste trei povesti ecuatia? Mona Dirtu, care s-a ocupat de partea de mentorat a celor trei echipe, crede ca formula inaugurata prin Bursele Superscrieri/Avon si-a implinit misiunea: "Pe de o parte, jurnalistii devotati meseriei - cei rari, gata sa faca efort pentru un interviu in plus, o fotografie in plus, o verificare in plus, un sinonim in plus - isi gasesc, in astfel de proiecte, un sens profesional. De cealalta parte, companiile au prilejul, in sfarsit, de a sprijini in mod direct jurnalismul de calitate".

Prin parteneriatul cu Avon, FFFF a creat de fapt un nou mecanism de suport pentru autorii de "non-fictiuni care schimba lumea", spune Beatrice Weber, presedintele executiv FFFF. "Am reusit, impreuna cu Avon, sa facem posibila publicarea a trei materiale complexe, de substanta, care poate altfel nu ar fi capatat forma. Putem spune, acum, ca formula lansata cu Avon a functionat si suntem gata sa extindem programul de burse prin parteneriate cu alte companii interesate sa sustina scriitura creativa pe diverse tematici", a incheiat Beatrice Weber.

Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorati: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.

Publicatiile care vor sa preia cele trei materiale realizate la Bursele Superscrieri/Avon sunt invitate sa scrie la superscrieri@ffff.ro.

Printre sustinatorii programului Bursele Superscrieri/Avon se numara: HotNews, Sapte Seri, Catavencii, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Dilema Veche, Decat o Revista, Blitz TV, Marie Claire, Romania Pozitiva.

#Despre Fundatia Friends For Friends si Premiile Superscrieri

Lansate in 2011, Premiile Superscrieri reprezinta o competitie anuala care promoveaza jurnalismul narativ si scriitura creativa despre oameni, evenimente si momente reale. Cu un istoric la primele 3 editii de aproape 1000 de lucrari inscrise, cu peste 50 de castigatori si premii in valoare totala de peste 15 000 de euro, competitia isi propune sa incurajeze in Romania acele povesti puternice si texte de calitate care informeaza corect, emotioneaza, modifica perceptii si atitudini. In prezent, competitia se afla in plina desfasurare a celei de-a IV-a editii, autorii de non-fictiune din Romania fiind invitati sa se inscrie pana pe 30 septembrie, pe www.ffff.ro/superscrieri.

Suntem Fundatia Friends For Friends si de 4 ani ne directionam toate eforturile si energia sa sustinem creativitatea practica, dezvoltand proiecte si instrumente care sa ii ajute pe oameni sa isi descopere potentialul creativ. Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare si dezvoltare a creativitatii prin exercitii si experiente creative de grup, Biblioteca FFFF - peste 1600 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, expozitia Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate si, nu in ultimul rand, Superscrieri (Premiile Superscrieri, Superscrierea Cititorilor si Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).