Antreprenoriatul si Orientarea profesionala pot fi studiate ca materii optionale de catre elevii de gimnaziu si liceu, anunta Junior Achievement Romania, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Primul optional ii invata pe tineri cum se concepe o afacere, cum se aduce pe piata un produs sau un serviciu si cum se administreaza un business pilot. Disciplina Orientarea in cariera are ca scop familiarizarea elevilor domeniile in care isi pot construi o cariera in functie de propriile abilitati. Parintii pot cere in scoli introducerea acestor optionale pana pe 30 septembrie.

Aceste programe sunt aprobate si se desfasoara in peste 1.500 de scoli publice, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, potrivit organizatiei. Fiecare optional se deruleaza pe parcursul unui an scolar, timp de o ora pe saptamana, in aceleasi conditii ca restul optionalelor avizate de minister.

Optionalul de Antreprenoriat

Optionale de educatie antreprenoriala si de orientare profesionala sunt implementate in scoli, la cererea parintilor, de catre organizatia Junior Achievement (JA) Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale. Programul de antreprenoriat ii invata pe tineri sa isi defineasca idei de afaceri, potentiali clienti si ce inseamna avantaje competitive. Prin exercitii si lucru in echipa, elevii invata ce presupune antreprenoriatul, de la cum se concepe o afacere si ce calitati are un lider, pana la cum se aduce pe piata un produs sau un serviciu cerut de clienti si cum se administreaza un business pilot, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Junior Achievement Romania sustine ca elevii au parte de sesiuni de mentorat de la antreprenori din sectorul de business si au acces la burse si competitii la nivel national si european. Organizatia a explicat pentru HotNews.ro ca este vorba despre sesiuni de "consultanta online", la care, spre exemplu, in anul scolar 2013-2014, au participat consultanti voluntari din companiile partenere programului: Citi, General Electric, Amway, Metro, TMF, DuPont, Vodafone, Romanian American Foundation. Participarea antreprenorilor este stabilita, in functie de disponibilitatea si programul acestora, pe parcursul anului scolar, precizeaza organizatia.

Tinerii de liceu se pot inscrie in concursul "Compania", iar castigatorii de la nivel national pot beneficia de burse pentru a participa la finala internationala a competitiei. De asemenea, JA Romania administreaza programul de burse al HMC - Projects in Central and Eastern Europe, in cadrul caruia elevii isi pot petrece al treilea an de liceu (clasa a XI-a), intr-o scoala independenta din Marea Britanie, printr-o bursa ce acopera taxa de scolarizare anuala, cazarea si cheltuielile de masa. Mai multe detalii, aici.

Elevii de clasa a V-a care vor alege acest optiona vor face la clasa modulul "Educatie economica: Resursele", in timp ce la clasa a VII-a se va preda "Educatie pentru orientare profesionala: Economia si succesul", iar la clasa a IX-a, modulul "Educatie antreprenoriala: Fii antreprenor!".

Optionalul Orientarea in cariera

Scopul acestui optional este "pregatirea si familiarizarea tinerilor cu avantajele continuarii studiilor, tipurile de domenii in care isi pot construi o cariera in functie de propriile abilitati, sistemul democratic si mecanismele economiei de piata", se arata in comunicat.

Elevii au activitati practice prin intermediul carora "isi formeaza o imagine mai clara asupra pietei muncii, a cerintelor si dinamicii acesteia si isi dezvolta abilitati de comunicare, autoevaluare, prezentare si luare a deciziilor".

La nivel international, programele JA sunt prezente in 37 de tari din Europa si 121 din toata lumea, potrivit comunicatului.

Descarca de aici proiectul de programa pentru optionalul “Compania. Afacerea mea pilot”

Descarca de aici proiectul de programa pentru optionalul “Tehnici de comunicare si succesul profesional”