Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marti, sa sesizeze Inspectia Judiciara privind declaratiile facute de presedintele Traian Basescu referitoare la presupusi procurori care au actionat la comanda unui ziarist, informeaza Agerpres.

Decizia a fost luata de CSM in urma solicitarii judecatorului Horatius Dumbrava, discutata marti in sedinta de plen.

In 10 septembrie, Horatius Dumbrava, membru CSM, a inaintat CSM o cerere de sesizare a Inspectiei Judiciare privind afirmatiile sefului statului despre presupusi procurori care au actionat la comanda unui ziarist, solicitarea urmand a fi discutata de plenul Consiliului in sedinta de marti, scrie Agerpres.

"Am sesizat plenul CSM sa se gandeasca asupra oportunitatii de a solicita Inspectiei Judiciare sa faca verificari privind declaratiile presedintelui Romaniei. Eu nu am indicat niciun procuror. Domnul presedinte a indicat un procuror. Oricum, mie mi se par jalnice afirmatiile la final de mandat, dar, ma rog, haideti sa vedem ce va face Inspectia Judiciara. De ce spun jalnice, pentru ca sa ameninti un procuror in direct la o televiziune mie mi se pare incalificabil, pe de o parte. Pe de alta parte, daca ar fi adevarat, era necesar sa fi anuntat DNA si nu sa fi venit la televizor sa fi spus ceea ce a spus. Haideti sa vedem ce va spune si plenul CSM", a sustinut Dumbrava inainte de sedinta CSM.

Dumbrava a declarat marti ca i se par jalnice afirmatiile facute la un post de televiziune de presedintele Traian Basescu la adresa unui procuror.

In sesizarea adresata de judecator se arata ca, in cazul in care se dovedesc a fi reale declaratiile sefului statului, se impune sesizarea DNA sau declansarea cercetarii disciplinare fata de magistratii respectivi.

"Supun atentiei membrilor CSM (...) necesitatea ca, in temeiul art. 74 alin. 1 lit. g) si h), sa se sesizeze Inspectia Judiciara pentru ca aceasta sa purceada de urgenta la verificarea gravelor afirmatii facute de domnul presedinte al Romaniei in data de 9 septembrie si, in functie de aceste verificari, sa intocmeasca si sa prezinte plenului CSM, cu maxima celeritate, un raport cu rezultatele acestor verificari. In masura in care se dovedesc a fi reale afirmatiile presedintelui Romaniei, evident, se impune fie sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie in ce priveste presupusii procurori care au actionat la comanda unui ziarist, fie declansarea cercetarii disciplinare fata de acesti procurori. Ori, daca nu sunt reale afirmatiile domnului presedinte, Inspectia Judiciara sa intocmeasca un raport privind aducerea atingerii independentei justitiei, a sistemului de justitie reprezentat de parchete si procurori prin Ministerul Public", se arata in solicitarea transmisa de Dumbrava membrilor CSM.

El a mentionat ca afirmatiile respective sunt facute de la cel mai inalt nivel, Presedintia Romaniei, care, fara indoiala, are acces la date si informatii clasificate.

"Nu stiu daca organele de urmarire penala - DNA sau Ministerul Public - au fost sesizate cu privire la aceste aspecte de catre domnul presedinte al Romaniei, obligatie de altfel prevazuta de normele procedural penale, impun sesizarea organelor de urmarire penala atunci cand exista indicii de savarsire a unei infractiuni, inclusiv de catre un procuror, indiferent ca este vorba de un simplu cetatean si cu atat mai mult de catre presedintele Romaniei. Insa, fara indoiala, aceste aspecte - daca procurori au fost controlati in deciziile luate in exercitarea atributiilor lor de serviciu de un ziarist important - afecteaza in mod grav si foarte serios independenta justitiei", a mai spus acesta in sesizare.

Horatius Dumbrava a subliniat ca Inspectia Judiciara trebuie sa verifice daca au existat astfel de situatii si, implicit, realitatea celor afirmate de presedinte, sa identifice cine sunt procurorii implicati, care sunt aceste decizii, despre care ''ziarist important'' este vorba.

Seful statului a semnalat, in 9 septembrie, intr-o emisiune televizata, posibile decizii de procurori controlate de un "ziarist important".

"Cazul Voiculescu este parte a sistemului ingenuncheat. Banii de la Crescent transferati, facut un trust media, care este utilizat impotriva statului fara menajamente. Institutiile care n-au fost obediente Varanului au fost pulverizate pur si simplu, fie ca a fost vorba de DNA, de Inalta Curte, de DIICOT, de presedintie, de SRI de multe ori. Deci, acesta este sistemul, reminiscentele vechi care s-au transferat, sa stiti, si generatiei noi si s-ar putea sa vedeti cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important. Nu, nu voi merge mai departe", a declarat Basescu.