Administratia Obama a anuntat luni o serie de masuri care complica exilul fiscal al multinationalelor americane tentate din ce in ce mai mult sa-si stabileasca fictiv sediul in alta tara pentru a scapa de impozit in SUA. Executivul american a actionat printr-o ordonanta, estimand ca "nu se astepta" la recenta crestere a acestor operatiuni numit "inversiuni corporative", a declarat Departamentul de Trezorerie intr-un comunicat de presa.

Presedintele Barack Obama a salutat imediat incercarea de a "inversa tendinta" acestor tranzactii care, a spus el, "lasa clasa de mijloc sa plateasca factura".

Aceste "inversiuni" se bazeaza pe un principiu juridic simplu: o companie care rascumpara un concurent din tara isi poate stabili sediul social si fiscal acolo pastrandu-si insa activitatile sale si in Statele Unite.

Greii din industria farmaceutica (Medtronic, Mylan) si alimentara (Chiquita Brands, Burger King) s-au grabit spre paradisuri fiscale precum Olanda, unde impozitul pe profit este mult mai mic decat in SUA (35%).

Asa numita "inversiune de impozitare", prin care care companiile americane isi schimba adresa pentru a reduce poverile fiscale, a devenit in ultimii ani o manevra din ce in ce mai folosita si o problema politica fierbinte.