Agentia Nationala de Integritate reia solicitarea adresata Senatului si Camerei Deputatilor de aplicare a sanctiunilor disciplinare de revocare din functie a senatorului Mora Akos Daniel si a deputatului Stoica Stefan Bucur, ca urmare a deciziilor emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care mentin ca legale si temeinice rapoartele ANI privind stare de incompatibilitate a celor doi.

ANI mentioneaza faptul ca au trecut noua luni de la emiterea de catre ICCJ a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, perioada in care nu s-au aplicat sanctiunile disciplinare prevazute de lege, si anume, revocarea din functie a celor doi membri ai Parlamentului.

"Precizam faptul ca, in conformitate cu dispozitiile art. 29, alin.(3) din Legea nr.176/2010, '(3) Neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune'. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune in aplicare hotararile judecatoresti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda," se arata in comunicatul ANI.

"Mentionam faptul ca neaplicarea deciziilor definitive si irevocabile emise de instantele de judecata genereaza consecinte deosebit de grave si submineaza increderea cetatenilor in sistemul de justitie si in statul de drept", sustine Agentia.

Ultimul raport al Comisiei Europene in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania mentioneaza faptul ca "Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar si atunci cand erau confirmate de hotarari definitive ale instantelor".