Inundatiile fac ravagii in Mehedinti. Mai multe localitati din Clisura Dunarii sunt izolate din cauza inundatiilor si deconectate de la sistemul de furnizare a energiei electrice din cauza unor avarii, iar sase familii din comuna Eselnita au fost evacuate, casele acestora fiind distruse de ape. Doua persoane au fost date disparute. Circulatia trenurilor a fost intrerupta temporar in noaptea de luni spre marti prin statiile CFR Orsova si Drobeta Turnu Severin din cauza avarierii terasamentului liniei de cale ferata dintre localitatile Toplet si Valea Cernei, iar traficul rutier ramane blocat, marti dimineata, pe DN 6, intre Orsova - Drobeta-Turnu Severin, din cauza unei alunecari de teren. Si pe DN 57, care face legatura municipiului Orsova cu orasul Moldova Veche, traficul este oprit. Hidrologii au prelungit pana miercuri dupa-amiaza avertizarea cod portocaliu de inundatii, pe rauri din judetele Timis si Caras-Severin, dar si codul galben, pe alte rauri din cele doua judete si din Mehedinti si Dolj.

Pericol de inundatiiFoto: AGERPRES
  • UPDATE: Traficul rutier a fost reluat marti pe drumul national DN 6, intre municipiile Drobeta Turnu Severin si Orsova, traficul fiind inchis luni seara din cauza aluviunilor ajunse pe carosabil si a unei alunecari de teren produse la kilometrul 345+000.

Sapte localitati din Clisura Dunarii sunt marti deconectate de la sistemul de furnizare a energiei electrice din cauza unor avarii. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, Ramona Nistor, a declarat pentru Agerpres ca retelele la care sunt racordate gospodariile cetatenilor din localitatile Orsova, Eselnita, Dubova si satele arondate acesteia - Eibenthal si Baia Noua, Ogradena si Mraconia - au fost avariate de vantul in rafale, traznetele si inundatiile produse de ploile abundente cazute in intervalul de timp cuprins intre 14 si 15 septembrie, in unele locuri acestea inregistrand chiar si 150 litri/metru patrat.

"Echipele CEZ Distributie actioneaza pentru remedierea defectiunilor, mai putin in comunitatile locale izolate din cauza drumurilor blocate", a precizat Ramona Nistor. Ea a spus ca daca traficul rutier va fi deblocat pe DN 57 consumatorii casnici vor fi reconectati in cursul zilei de marti la retelele electrice.

Reamintim ca inundatiile produse luni in localitatea Eselnita au dus la intreruperea traficului rutier pe drumul national DN 57 care face legatura municipiului Orsova cu orasul Moldova Veche (judetul Caras-Severin).

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Mehedinti, Nicolae Lohon, a declarat pentru AGERPRES ca in perimetrul comunei Eselnita carosabilul este blocat cu aluviuni, situatie care nu permite accesul catre localitatile Dubova, Eibenthal, Baia Noua si Svinita.

"De asemenea, in sectorul cuprins intre kilometrii 19+000-20+700 se poate circula doar pe jumatate din cale din cauza stancilor cazute de pe versantii muntosi", a precizat Lohon. Reprezentantul IPJ Mehedinti a mai aratat ca la kilometrul 63+500 podul peste paraul Ilisova continua sa fie avariat, circulatia prin aceasta zona urmand sa fie reluata din 18 septembrie.

Primarul comunei Eselnita, Ioan Ciuru, a declarat marti pentru Agerpres ca a dispus evacuarea a sase familii ale caror case au fost puternic avariate de inundatii. Potrivit primarului, unele dintre aceste persoane au preferat sa se duca la rude, altele au fost transferate intr-un spatiu administrat de autoritatile locale unde primesc paturi si hrana.

"Fiecare dintre cei aproape 1.000 de locuitori ai comunei au fost intr-un fel sau altul loviti de furia torentilor. Doua persoane sunt date disparute", a precizat Ioan Ciuru. El a spus ca din cauza unui pod rupt de viitura, atat Eselnita, cat si celelalte localitati din Clisura Dunarii - Dubova, Eibenthal, Baia Mare si Svinita - sunt izolate. Autoritatile cu responsabilitati in situatii de urgenta actioneaza pentru refacerea comunicatiei rutiere astfel incat sa se atenueze efectul inundatiilor.

Circulatia trenurilor a fost intrerupta temporar in noaptea de luni spre marti prin statiile CFR Orsova si Drobeta Turnu Severin din cauza avarierii terasamentului liniei de cale ferata dintre localitatile Toplet si Valea Cernei.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Mehedinti, Ramona Nistor, a declarat marti pentru AGERPRES ca initial, in cursul dupa-amiezii de luni, CFR Calatori a sistat doar deplasarea trenurilor Regio R 9553 (Orsova - Iablanitia - Timisoara Nord), R 9554 (Caransebes-Iablanita - Orsova), R 11006 (Timisoara Nord - Baile Herculane - Drobeta Turnu Severin), R 11007 (Drobeta Turnu Severin - Timisoara Nord).

"Tot din aceleasi cauze trenurile InterRegio IR 1691 si IR 73-2 au fost deviate pe rutele Filiasi - Targu Jiu - Ilia - Lugoj si respectiv Lugoj - Ilia - Targu Jiu - Filiasi. Acum niciun tren nu va mai circula prin municipiile Orsova si Drobeta Turnu Severin", a afirmat Ramona Nistor. Ea a spus ca lucratorii ceferisti desfasoara in regim de urgenta lucrari de refacere a infrastructurii astfel incat in cursul zilei de marti trenurile sa circule pe tronsonul Caransebes - Filiasi prin municipiile Orsova si Drobeta Turnu Severin

Traficul rutier ramane blocat, marti dimineata, pe DN 6, intre Orsova - Drobeta-Turnu Severin, din cauza unei alunecari de teren. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Mehedinti, Nicolae Lohon, a declarat pentru Agerpres ca luni seara, in jurul orei 20,00, la kilometrul 345+800, in apropierea viaductului Virciorova, s-a produs o alunecare de teren, imprejurare in care un autotren cisterna incarcat cu bitum a fost imobilizat intre stancile cazute de pe versantii muntosi.

"Nu au fost victime. Zona a fost semnalizata corespunzator. Drumarii actioneaza pentru indepartarea ebulmentului de pe carosabil. Cu toate acestea, circulatia ramane inchisa din cauza stancilor care continua sa cada intre kilometrii 345+000 si 368+900", a afirmat Nicolae Lohon.

El a precizat ca echipajele de politie care monitorizeaza respectiva artera de circulatie recomanda participantilor la trafic utilizarea rutei ocolitoare Drobeta Turnu Severin - Targu-Jiu - Baia de Arama - Baile Herculane.

Hidrologii au prelungit pana miercuri dupa-amiaza avertizarea cod portocaliu de inundatii, pe rauri din judetele Timis si Caras-Severin, dar si codul galben, pe alte rauri din cele doua judete si din Mehedinti si Dolj.