Mai multe rauri din Timis, Caras-Severin si Mehedinti sunt sub cod portocaliu de inundatii, in timp ce altele din Arad, Timis, Mehedinti si Dolj sunt sub cod galben, pana marti, la ora 14.00, potrivit unei avertizari a Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), transmite Mediafax.

InundatiiFoto: Captura YouTube

In intervalul mentionat se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie (cod portocaliu) pe raurile din bazinele hidrografice: Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), afluentii mici ai Dunarii din judetele Caras-Severin si Mehedinti, Blahnita, Drincea (judetul Mehedinti) si unii afluenti din bazinul superior al Timisului (judetul Caras-Severin).

Totodata, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale pe unele rauri mici din judetele: Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Dolj si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie (cod galben) pe raurile din bazinele hidrografice: afluentii Muresului si Crisului Alb din judetul Arad, Bega Veche, Bega, Timis (judetul Timis), Desnatui si pe afluentii Motrului si Jiului inferior (judetele Mehedinti si Dolj).

  • Mehedinti: O persoana a murit dupa ce a fost surprinsa in masina de o alunecare de teren; alte doua sunt date disparute in urma viiturilor; 900 de gospodarii inundate

Un barbat de 54 de ani si o femeie de 70 de ani din comuna Eselnita, judetul Mehedinti, sunt dati disparuti, luni, in urma viiturilor, iar cele 900 de gospodarii din localitate au fost afectate de inundatii, pompierii neputand interveni din cauza ploii puternice, relateaza Mediafax.

Primarul comunei mehedintene Eselnita, Ioan Ciuru, a declarat, luni dupa-amiaza, pentru Mediafax ca doi localnici - un barbat de 54 de ani si o femeie de 70 de ani - sunt dati disparuti dupa ce au fost luati de ape. El a precizat ca barbatul a fost luat de viitura din fata rudelor.

De asemenea, cele 900 de gospodarii din Eselnita au fost afectate de inundatii, insa pompierii si jandarmii nu pot interveni deocamdata din cauza ploii torentiale.

"Comuna este sub apa. Am incercat sa actionam cu doua utilaje in punctele critice la inceput, dar situatia in intreaga comuna a devenit critica. Ploua torential, oamenii sunt disperati, ne rugam la Dumnezeu, ca e singurul nostru ajutor. Am solicitat ajutor de la ISU, de la pompieri, dar intreaga comuna este sub apa. Avem 900 de gospodarii in comuna. Toata comuna a fost prinsa de o furtuna puternica", a declarat Ion Ciuru.

Si municipiul Orsova este afectat de inundatii. Un barbat a murit, luni, dupa ce autoturismul in care se afla a fost surprins de o alunecare de teren, fiind acoperit cu pamant, la iesirea din Orsova, in zona Gratca, pe malul Dunarii, interventia pompierilor desfasurandu-se cu dificultate din cauza terenului malos.

Totodata, doua ambarcatiuni ale Politiei de Fontiera Mehedinti care supravegheaza de pe Dunare zona Gratca, unde s-a produs alunecarea de teren, au salvat 20 de localnici si turisti, printre care copii si femei insarcinate. Si sediul Finantelor Publice Orsova a fost inundat, la inceperea programului angajatii constatand ca apa a intrat in garajul si in incaperea in care se afla tezaurul si arhiva institutiei.

De asemenea, circulatia rutiera pe DN 6, intre Orsova si Baile Herculane, si pe DN 57, intre Orsova si Eselnita, a fost inchisa, luni, in jurul pranzului, ca urmare a inundatiilor. Politistii au luat aceste masuri pentru a se evita accesul autoturismelor in municipiul Orsova, unde apa a acoperit mai multe sosele.

Si tirurile care circula catre vestul tarii, pe ruta Drobeta Turnu Severin - Timisoara, au fost oprite pe centura ocolitoare a municipiului Drobeta Turnu Severin.

La Orsova se afla mai multe echipaje de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ale Politiei de Frontiera Mehedinti, precum si prefectul Nicolae Draghiea.

  • CFR Calatori: Patru trenuri cu rute in sud-vestul tarii nu circula luni, din cauza inundatiilor

Patru trenuri Regio cu rute in sud-vestul tarii nu circula luni pe anumite segment din traseu, iar doua InterRegio au trasee deviate si vor ajunge la destinatie cu intarziere, din cauza inundatiilor, informeaza CFR Calatori.

Potrivit sursei citate, trenurile Regio care nu circula luni sunt R 9553 Orsova - Iablanitia - Timisoara Nord (nu va circula pe distanta Orsova - Iablanitia), R 9554 Caransebes - Iablanita - Orsova (nu va circula pe distanta Iablanita - Orsova), R 11006 Timisoara Nord - Baile Herculane - Drobeta Turnu Severin (nu va circula pe distanta Baile Herculane - Drobeta Turnu Severin) si R 11007 Drobeta Turnu Severin - Timisoara Nord (nu va circula pe intreaga distanta).

De asemenea, IR 1691 Bucuresti Nord - Filiasi - Lugoj - Timisoara Nord va circula pe ruta deviata (Filiasi - Targu Jiu - Ilia - Lugoj), iar IR 73-2 Budapesta - Timisoara Nord - Lugoj - Filiasi - Bucuresti Nord, pe ruta deviata Lugoj - Ilia - Targu Jiu - Filiasi. Aceste doua trenuri vor ajunge la destinatie cu intarziere, potrivit sursei citate.

CFR Calatori mai informeaza ca, urmare spalarii terasamentului liniei de cale ferata dintre localitatile Toplet si Valea Cernei (sectia Baile Herculane - Orsova) din cauza inundatiilor din zona, circulatia feroviara pe aceasta ruta este intrerupta temporar din jurul orei 13.35.

Pasagerii care aveau bilete la trenurile anulate sau cu rute deviate, precum si posesorii de abonamente vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru parcursul/calatoriile neefectuate, conform Regulamentului de transport pe calea ferata si reglementarilor in vigoare. Mai multe detalii despre conditiile de restituire a tarifelor de transport sunt disponibile la http://www.cfrcalatori.ro/2482.

CFR Calatori anunta si ca este posibil sa apara si alte modificari sau perturbari in circulatia trenurilor. Compania recomanda pasagerilor ca, inainte de calatorie, sa contacteze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informatii actualizate despre mersul trenului cu care intentioneaza sa calatoreasca.

Pentru informatii actualizate despre circulatia trenurilor, calatorii sunt rugati sa consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, sa sune 021/9521 (pentru traficul intern) sau sa se adreseze personalului CFR din statii.

  • Doua sute de angajati MAI, mobilizati pentru salvarea persoanelor afectate de inundatii

Doua sute de pompieri, politisti, jandarmi si politisti de frontiera au fost mobilizati pentru salvarea persoanelor afectate de inundatiile din sud-vestul tarii, a anuntat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, intr-o videoconferinta cu prefectii.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, in prezent se actioneaza cu 200 de pompieri, politisti, jandarmi si politisti de frontiera, fiind totodata constituita o rezerva de peste 250 de oameni gata sa intervina cu 71 de autospeciale.

Oprea a mai anuntat ca la nivelul inspectoratelor pentru situatii de urgenta din judetele Mehedinti, Caras-Severin, Arad si Timis au fost activate grupele operative, iar in Orsova, la nivelul detasamentului de pompieri, nivelul de alerta a fost ridicat la maximum, ceea ce presupune ca intreg personalul a fost alarmat si scos in teren, pentru misiunile de salvare.

In acelasi timp, la Drobeta-Turnu Severin si Timisoara, pe langa pompierii aflati in serviciu au fost alertate si restul cadrelor de pe celelalte ture.

La nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a fost activat si functioneaza permanent Centrul Operational de Comanda, de unde se monitorizeaza si se dispun masuri in functie de evolutia situatiei.

"Am cerut conducerii inspectoratelor pentru situatii de urgenta din judetele limitrofe celor afectate de inundatii sa fie pregatite sa sustina misiunile aflate acum in derulare cu forte si utilaje suplimentare", a mai anuntat Gabriel Oprea.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat ca politistii de frontiera au evacuat 67 de elevi si 18 profesori di mai multe scoli din Orsova si alte 10 persoane, intre care trei copii, care se aflau la doua pensiuni din acelasi oras.

Oprea a mai spus ca, pana in acest moment, in urma inundatiilor din Mehedinti a murit o persoana, iar alte doua, despre care se presupune ca au fost luate de viitura, sunt cautate.

Ministrul de Interne a mai anuntat ca, tot in judetul Mehedinti, traficul rutier este intrerupt pe DN6, la iesirea din Orsova catre Caransebes, iar pe mai multe drumuri secundare traficul se desfasoara cu dificultate.