Partidului Civic Maghiar (PCM) a arborat, vineri, in parcul central din Sfantu Gheorghe, un steag secuiesc de mari dimensiuni, care "sa vesteasca libertatea", fara a cere autorizatie de la Primariei, dupa ce, joi, formatiunea a inlaturat un alt steag secuiesc din aceeasi zona, in urma unei decizii a Curtii de Apel Brasov, relateaza Mediafax.

Presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit unei decizii definitive a Curtii de Apel Brasov, formatiunea pe care o reprezinta a indepartat, joi, steagul secuiesc din parcul central din Sfantu Gheorghe.

"Potrivit deciziei instantei, primarul Antal Arpad era obligat sa indeparteze acest steag. Nu am dorit sa-i cauzam probleme, astfel am decis sa inlaturam acest simbol de pe catarg. Insa, in cursul acestei zile (vineri ¬ n.r.) am arborat, tot acolo, un alt steag secuiesc" a spus Kulcsar Terza.

Presedintele PCM Covasna a afirmat ca pentru arborarea acestui steag secuiesc, care are o latime de 1,5 metri si o lungime de 82 de centimetri, nu a cerut autorizatie de la Primaria Sfantu Gheorghe.

"Acest steag sa vesteasca libertatea. Noi consideram ca secuii au dreptul sa-si arboreze propriile simboluri, nimeni nu ne poate strivi limba materna, cultura si simbolurile" a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

La initiativa PCM Covasna, in 4 iunie 2013 a fost ridicat un drapel secuiesc, avand o latime de doi metri si o lungime de 1,12 metri, pe un catarg in Parcul Elisabeta, din centrul municipiului Sfantu Gheorghe.

La vremea respectiva, liderul PCM Sfantu Gheorghe, Balint Jozsef, declara ca Primaria a dat toate aprobarile necesare pentru arborarea drapelului, astfel ca acesta va ramane in centrul municipiului "pe termen nelimitat".

La randul sau, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), afirma ca nu stie pana la ce data a fost eliberata autorizatia, dar "orice spatiu public din Tinutul Secuiesc este potrivit pentru arborarea steagului secuiesc".

In aprilie, primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, declara ca, printr-o sentinta definitiva, Curtea de Apel Brasov a dat castig de cauza Prefecturii Covasna, care solicitase instantei sa oblige conducerea Primariei sa indeparteze din parcul central steagul secuiesc, amplasarea fiind ilegala.

Prefectura Covasna ceruse obligarea conducerii Primariei Sfantu Gheorghe sa indeparteze steagul secuiesc ridicat in vara anului trecut, la initiativa PCM Covasna, pe un catarg in Parcul Elisabeta.