Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atrage atentia ca lansarea in spatiul public a unor teme precum autonomia tinutului secuiesc reprezinta un potential de afectare a independentei si prestigiului justitiei si o agresiune la principiile statului de drept, relateaza Agerpres.

"Lansarea, prin orice mijloc de comunicare in masa, de catre vectori de imagine - indiferent daca sunt analisti, jurnalisti, politicieni - in spatiul public a unor teme ce exced cadrului constitutional in materia infaptuirii justitiei in Romania reprezinta un potential de afectare a independentei si prestigiului acesteia si o agresiune la principiile statului de drept", se arata intr-o pozitie a CSM facuta publica joi fata de proiectul de autonomie a tinutului secuiesc.

In calitatea sa de garant al independentei justitiei, avand in vedere vehicularea si dezbaterea in mass-media a unui proiect privind "Statutul Special al Tinutului Secuiesc din Romania". Consiliul reaminteste ca la Art. 152 privind 'Limitele revizuirii' (1) se prevede ca 'Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii'.

CSM evidentiaza prevederile constitutionale care se refera la infaptuirea justitiei in Romania: "Justitia se infaptuieste in numele legii", este "unica, impartiala si egala pentru toti" iar "judecatorii sunt independenti si se supun numai legii".

Un alt argument invocat de magistratii din CSM se refera la statutul judecatorilor, care, potrivit Constitutiei, sunt numiti de presedinte si sunt inamovibili, in timp ce propunerile de numire, precum si promovarea, transferarea si sanctionarea judecatorilor sunt de competenta CSM.

In continuare, Consiliul face referire si la prevederile din Legea fundamentala care privesc instantele, competentele acestora, controlul judecatoresc si faptul ca este interzisa infiintarea de instante extraordinare.

De asemenea, in privinta folosirii limbii materne in justitie, CSM arata ca procedura judiciara se desfasoara, conform Constitutiei, in limba romana, dar cetatenii apartinand minoritatilor au dreptul sa se exprime in limba materna in fata instantelor si pot folosi interpreti.

Alte trimiteri la Constitutie in pozitia fata de proiectul privind autonomia asa-zisului tinut secuiesc au in vedere rolul Ministerului Public si al CSM.