Presedintele Siveco Romania, Irina Socol, a fost arestata, marti, in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor, anunta Mediafax.

Irina SocolFoto: Agerpres

Aceeasi masura preventiva a fost dispusa de instanta pentru Aurora Ecaterina Crusti, presedintele comercial adjunct al Siveco Romania.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In referatul cu propunerea de arestare preventiva, procurorii au aratat ca Irina Socol este cea care a pus bazele mecanismului evazionist in care a angrenat firma pe care a infiintat-o, dupa atragerea mai multor complici, vizati si ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele si au prezentat pe larg modul in care acestea au fost comise.

Socol si Crusti au fost retinute marti dimineata, dupa ce au fost audiate in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice.

Ceilalti suspecti din dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice vor fi cercetati in libertate, dupa ce, la audierile de luni, majoritatea lor si-au recunoscut faptele, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

In cazul unuia dintre suspecti a fost dispusa cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.

In acest dosar, politistii si procurorii au perchezitionat, luni, sediile mai multor firme, printre care si cel al societatii Siveco. Potrivit Politiei Romane, perchezitiile au fost facute la sapte adrese din Bucuresti si din judetele Ilfov si Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspectilor si sediile unor societati comerciale.

"In fapt, in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, reprezentantii unei compani producatoare de programe informatice ar fi creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro", s-a aratat intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Din cercetari a reiesit ca in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Sivco ar fi achizitionat fictiv servicii de programare informatica de la mai multe firme de tip "fantoma". In lantul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantoma", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar apartine unor cetateni de etnie roma din Sintesti.

Servicii legate de educatie, banci sau farmaceutica, comandate fictiv de Siveco de la firme fantoma

Procurorii prezinta, in referatul prin care au propus arestarea presedintelui Siveco, Irina Socol, o lista detaliata a comenzilor de prestari servicii ridicate la perchezitii de la sediul companiei, o parte a acestora fiind pentru solutii informatice in domeniile educatie, bancar si farmaceutic, scrie Mediafax.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti prezinta pe larg, in referatul cu propunerea arestarii preventive a presedintelui Siveco, comenzile de prestari servicii ce au fost ridicate cu ocazia perchezitiei facute la sediul la Siveco Romania.

Astfel, Siveco a facturat la societatea Eurovip servicii de monitorizare si evaluare incidente pentru 45 lectii realizate in proiectul SEI 5 destinat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (45 lectii x 1.200 euro/lectie = 54.000 de euro) si servicii de monitorizare si evaluare incidente pentru 45 lectii realizate in proiectul SEI 5 destinat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (50 lectii x 1.200 euro/lectie = 60.000 de euro), precum si servicii de validare a ofertei tehnice pentru Calcul performanta financiara si analiza la Eximbank, servicii de validare a ofertei tehnice pentru implementarea unei solutii de Enterprise Content Management in cadrul EASA (European Aviation Safety Agency).

Pentru aceeasi firma, Siveco a facturat servicii de validare a fiselor de proiect pentru depunere de proiecte pe FS POSDRU - la Ministerul Transporturilor, servicii de testare si monitorizare a rezolvarii incidentelor pentru sistemul Learning Content Management System AEL - destinat Ministerului Educatiei din Cipru, servicii de validare a ofertei tehnice pentru implementarea unei platforme eLearning in cadrul Distrigaz Sud si servicii de validare a cazurilor si scenariilor de test pentru Sistemul Informatic de Management Informatic al Stocurilor - S YMS - destinat CNE Cernavoda.

Pe numele societatii Future Soft Service, Siveco a facturat servicii de validare a cazurilor de test actualizate rezultate in urma modificarilor legislative dezvoltate in SIUI implementat la CNAS pentru modulul Farmacii, servicii de validare a cazurilor de test actualizate rezultate in urma modificarilor legislative dezvoltate in SIUI implementat la CNAS pentru modul Recuperare ambulatorie, servicii de validare a documentatiei cuprinzand cerintele software actualizate pentru urmatoarele module ale Sistemului de procesare a cererilor de finantare pentru dezvoltare rurala din cadrul Agentiei de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit si servicii de validare a urmatoarelor documente pentru proiectele KB3 si KB4: raport 20 - Dezvoltarea si implementarea unui program de finantare a parteneriatelor intre comunitatile legale.

Tot pentru Future Soft Service, Siveco a facturat servicii de validare a documentatiei referitoare la modelul de date si de proces pentru proiectul SAFIR - servicii de consultanta pentru consolidarea si dezvoltarea sistemului informatic pentru administrarea prestatiilor sociale, servicii de validare a specificatiilor de testare actualizate pentru componenta de management al documentelor(SIVADOC) din cadrul Sistemului Informatic Integrat in implementare la ARBDD, servicii de validare a documentatiei referitoare la ghidul de utilizare al sistemului informatic national de semnalari (SINS) si servicii de validare a documentului de teste pentru BDNE (in limba franceza).

"Dupa cum se poate observa, avand in vedere caracterul complex si tehnic, pentru prestarea acestor servicii este nevoie de persoane cu cunostinte din domenii diverse. Or, asa cum am aratat, reprezentantii societatilor prestatoare nu aveau astfel de cunostinte, fapt de altfel recunoscut de acestia, care au aratat ca nu au prestat serviciile facturate catre Siveco Romania", noteaza anchetatorii, care mai arata ca toti cei audiati "au recunoscut faptul ca toate serviciile facturate catre Siveco sunt fictive" si ca "serviciile respective au fost prestate de catre angajatii Siveco, dar scriptic acestea cu fost inregistrate ca fiind prestate de cele sapte societati in scopul de a diminua impozitul pe profit si TVA de plata".

Procurorii mai arata ca, "practic, este fictiv tot lantul de achizitii din spatele societatilor care au facturat catre Siveco Romania", pentru ca, "din moment ce societatile prestatoare nu au avut angajati, inculpatii nu au cunostintele necesare pentru a presta astfel de servicii, iar alti prestatori reali de servicii nu au fost identificati, este evident ca toate serviciile facturate, inclusiv serviciile facturate catre Siveco, sunt fictive".

Anchetatorii mai precizeaza, in documentul citat, ca la locuintele inculpatilor, si la sediile societatilor prestatoare, cu ocazia perchezitiilor, nu au fost identificate calculatoare care sa contina programele informatice create si testate pentru Siveco Romania.