​Fostul ambasador al SUA in Romania Mark Gitenstein s-a declarat, marti, dezamagit de retorica premierului roman Victor Ponta, care comparase administratia presedintelui Traian Basescu cu regimul nazist, insa fostul diplomat a recunoscut ca si peste Ocean este folosit acest tip de campanie electorala.

Victor Ponta si Mark GitensteinFoto: Guvernul Romaniei

"Eu nu pot sa cred ca presedintele Basescu este fascist. Il cunosc, stiu pentru ce lupta, stiu la ceea ce tine. Problema cu politica romaneasca este ca ati invatat toate lectiile gresite de la SUA. V-am invatat tot ce stiti. Din pacate, v-am trimis o gramada de consultanti si experti care v-au invatat sa folositi campania negativa", a declarat, pentru HotNews.ro, Mark Gitenstein.

"Sunt dezamagit de genul asta de retorica, dar o avem si noi in SUA", a adaugat fostul ambasador american, care isi are originile in comunitatea evreiasca din Romania.

Mark Gitenstein a participat, marti, la o conferinta in care Center for European Plicy and Analysis a prezentat raportul "Romania in <> - promovarea statului de drept, a bunei guvernante si a leadershipului public".

Victor Ponta a declarat duminica seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca va urma "o perioada in care trebuie pur si simplu sa ne pregatim de debasificarea societatii romanesti", adaugand ca, in opinia sa "efectele asupra societatii romanesti lasate de cei 10 ani de regim Traian Basescu sunt destul de asemanatoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania".

Declaratia lui Victor Ponta completeaza un lung sir de afirmatii in care premierul roman si-a comparat adversarii politici si opozantii din societatea civila si din presa cu nazistii, fascistii, dar si cu comunistii.