Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat american Victoria Nuland, a declarat marti intr-o intilnire cu ziaristi ca "e important ca dialogul politic sa se bazeze pe respect si pe intentia de a duce tara inainte in directia corecta". Intrebat cum comenteaza intentia unei a treia suspendari a lui Traian Basescu, oficialul american a spus ca "ar fi nepotrivit sa comentez teme de politica interna". Hoyt Yee a adaugat insa ca "e important ca liderii romani sa se concentreze pe acele teme semnificative pentru oameni: economia, joburile, securitatea, viitorul Romaniei".

Hoyt YeeFoto: Ambasada SUA

"Speram ca acum sau oricind, mai ales in perioadele pre-electorale, liderii tarii sa incerce sa foloseasca ocazia de a vorbi in public pentru a discuta despre problemele care-i intereseaza pe votanti. Si aceste probleme sint comune in Europa si SUA: cum sa intaresti economia, cum sa asiguri un viitor mai bun".

Integritatea teritoriala si suveranitatea Romaniei sint sigure

Hoyt Yee a vorbit si despre situatia din regiune, spunind ca "integritatea teritoriala si suveranitatea Romaniei sint sigure si garantate de NATO si SUA". Intrebat daca operatiunile de foraj petrolier de pe platforma maritima a Romaniei din Marea Neagra sint amenintate de apropierea Rusiei - prin anexarea ilegala a Crimeei, Hoyt Yee a spus ca "colaboram (SUA - n.red.) indeaproape cu Romania in incercarea de a consolida securitatea aprovizionarii sale si daca vor aparea motive de ingrijorare le vom rezolva impreuna cu guvernul Romaniei".​

Un mediu de afaceri atractiv pentru investitii straine: transparenta si anti-coruptie

Oficialul american a spus ca Romania are nevoie de un mediu de afaceri mai puternic pentru a putea atrage mai multe investitii straine. "Provocarea noastra in Romania este sa cream un mediu mai prietenos pentru investitii. Trebuie sa existe o economie transparenta, o puternica lupta anti-coruptie, un cadru legal si fiscal predictibil", a spus Hoyt Yee.

Intrebat daca este ar putea fi o vulnerabilitate pentru institutiile din Romania ocuparea functiei de presedinte de un candidat provenit dintr-un partid care controleaza si Guvernul, si Parlamentul, Hoyt Yee a spus: "Daca sistemul politic functioneaza asa cum trebuie, nu ar trebui sa conteze ce partid e la putere, atit timp cit liderii se supun statului de drept. Institutiile care asigura checks and balances vor avea grija singure de ele. Important e ca cetatenii sa ceara socoteala liderilor".

"Noi, comunitatea internationala, trebuie sa ne facem si noi treaba. Vrem sa ajutam Romania sa atinga un nou nivel de prosperitate si credem ca lupta impotriva coruptiei este o parte importanta".