Organizatia ActiveWatch a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu faptul ca "presedintele de partid si prim-ministrul" Victor Ponta a comparat "regimul Basescu" cu "regimul nazist", ceea ce, potrivit ActiveWatch, reprezinta o minimalizare a crimelor nazistilor. "Negarea implicita - chiar daca neintentionata - a Holocaustului este unul dintre efectele acestei iresponsabile interventii", arata organizatia citata.

Aceasta considera ca este necesara "o interventie institutionala care sa evalueze cu greutatea autoritatii publice enuntul presedintelui de partid si primului ministru Victor Ponta". ActiveWatch cere actorilor politici implicati in campania electorala sa elimine din temele de campanie "argumentele iresponsabile ale instigarii la ura interetnica, interconfesionala etc".

Sesizarea transmisa CNCD de catre ActiveWatch:

Bucuresti, 09.09.2014

Catre: Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

In atentia: Domnului Presedinte Asztalos Csaba Ferenc

Domnule Presedinte,

Asociatia ActiveWatch, cu sediul in Str Ioan G. Bibicescu, nr 13, ap 1, sector 1, Bucuresti, formuleaza prezenta

PLANGERE

privind declaratia d-lui Victor Ponta, Primul Ministru al Romaniei, din cadrul interventiei telefonice avute la postul Antena 3 in seara zilei de duminica, 7 septembrie, prin care, indirect, au fost minimizate crimele holocaustului, fiind astfel supusi unui tratament degradant membrii comunitatilor care au fost victime ale acestui fenomen, urmand ca in baza probelor administrate sa dispuneti:

  • Constatarea faptei de discriminare savarsite de Primul Ministrul al Romaniei
  • Sanctionarea faptei de discriminare savarsite de Primul Ministru al Romaniei cu amenda contraventionala

Adresa oficiala a Primului Ministru este Guvernul Romaniei, Piata Victoriei Nr 1, Sector 1, Bucuresti, cod postal: 011791.

MOTIVE

In fapt,

In data de 07.09.2014, in cadrul unei interventii telefonice facuta pe postul de televiziune Antena 3 in cadrul emisiunii "Punctul de intalnire", Primul Ministru Victor Ponta a facut urmatoarea afirmatie:

"Nu exagerez folosind acest termen, cred ca efectele asupra societatii romanesti, lasate de cei zece ani de regim Basescu, sunt destul de asematoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania, si de asta spun de debasificarea societatii."

In opinia noastra, discursul public al presedintelui de partid si prim ministrului Victor Ponta, care a comparat "regimul Basescu" cu "regimul nazist" constituie implicit o dramatica coborare in derizoriu a crimelor nazismului. Negarea implicita a holocaustului este unul dintre efectele acestei iresponsabile interventii.

In drept,

Din punctul nostru de vedere, discursul lui Victor Ponta intra sub incidenta articolulului 2 (4) a OUG 137/2000 republicata, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare:

"Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati atrag raspunderea contraventionala conform prezentei ordonante, daca nu intra sub incidenta legii penale."

Prin minimalizarea crimelor nazismului, Victor Ponta a supus unui tratament degradant comunitatile care au fost victime ale holocaustului, dar si toate persoanele care au fost victime ale acelui regim.

In consecinta, ActiveWatch considera ca este necesara o interventie institutionala care sa evalueze cu greutatea autoritatii publice enuntul presedintelui de partid si prim ministrului Victor Ponta.

Cu stima,

Mircea Toma,

Presedinte - Asociatia ActiveWatch