Plenul Camerei Deputatilor au adoptat marti o propunere legislativa care prevede ca pilotii, inginerii de zbor si stewardesele vor primi din nou pensie de serviciu, transmite Agerpres.

Propunerea legislativa de modificare si completare a Legii nr.223 din 2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania a beneficiat de sustinerea ministrului Muncii, Rovana Plumb.

"Este vorba de 1.200 de piloti si personal civil navigant. (...) Dorim ca sa reparam toate aceste nedreptati. Pensia este un drept special. Atat timp cat acest drept a fost incalcat prin taierea pensiilor de serviciu de catre Guvernul Boc, noi ne-am angajat ca vom face toate aceste reparatii", a declarat Rovana Plumb.

Presedintele Comisiei pentru munca, Florin Iordache, a explicat ca pilotii, inginerii de zbor si stewardesele au avut o pensie speciala.

"O parte dintre ei au castigat in instanta dreptul de a primi in continuare pensia speciala si alta parte au pierdut in instanta. Aceasta lege spune ca, tinand cont de media veniturilor pe care le-au avut in ultimele douasprezece luni, se aplica o corectie de 80% si aceasta este pensia speciala pe care acesti oameni o vor avea. Cei care au castigat in instanta merg mai departe cu pensia stabilita in instanta, pentru ca este un lucru deja judecat", a precizat Iordache saptamana trecuta, dupa adoptarea de catre Comisia de munca a unui raport de admitere, care a fost insusit marti de plenul Camerei.

El a aratat ca un pilot va avea o pensie medie de 7.000 - 8.000 de lei si o stewardesa 4.000-5.000 de lei si a sustinut ca "situatiile aberante" cu pensii foarte mari vor fi evitate tocmai prin modul de calcul cu media veniturilor din ultimele 12 luni.

"In jur de 9.000 de lei poate sa fie pensia cea mai mare", a adaugat Iordache.

Propunerea legislativa, initiata de mai multi parlamentari liberali, a fost adoptata cu 281 voturi pentru, 6 impotriva si 27 abtineri.