Plenul Camerei Deputatilor a respins, marti, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu pentru proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator si a adoptat proiectul de lege in forma initiala, cu 307 voturi pentru, 5 abtineri si 7 voturi impotriva.

Toate grupurile parlamentare au anuntat ca sustin acest proiect.

Fostul ministru de finante, deputatul PDL, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, in cadrul dezbaterilor, ca reducerea CAS este o masura buna, dar a criticat actualul guvern pentru impozitele si taxele introduse.

"Mediul de afaceri are nevoie de reducerea presiunii fiscale. Pana acum, Guvernul Ponta a venit cu impozite si taxe. A sufocat mediul de afaceri cu peste 36 de impozite si taxe. Aceasta masura ar trebui sa aiba un efect pozitiv si pentru locurile de munca", a precizat Ialomitianu.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a mentionat ca liberalii vor vota pentru respingerea cererii de reexaminare trimisa de Traian Basescu si pentru pastrarea legii in forma in care a fost deja votata in Parlament.

Liderul deputatilor PSD Marian Neacsu a aratat ca reducerea CAS este "cea mai importanta masura de reducere fiscala din ultimii ani".

Guvernul a aprobat, in luna iunie a acestui an, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care se prevede diminuarea cotelor platite de angajatori pentru CAS in functie de conditiile de munca, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Masura reducerii cu cinci puncte procentuale la angajator ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 octombrie.

Ulterior aprobarii Guvernului, proiectul a fost adoptat de cele doua Camere ale Parlamentului si trimis spre promulgare.

Presedintele Traian Basescu a decis insa, la sfarsitul lunii iulie, sa ceara Parlamentului sa reexamineze legea.

In cererea de reexaminare, presedintele Traian Basescu atragea atentia ca in anul 2014 deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat este de 12,519 miliarde lei, conform bugetului aprobat pentru anul in curs.

"Prin diminuarea cotelor platite de angajatori, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 de miliarde de lei in 2015 si 5,564 de miliarde de lei in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, daca tinem cont si de indexarile obligatorii conform legii", a transmis Basescu Parlamentului.

In aceeasi cerere, seful statului sublinia angajamentele asumate de Romania in relatia cu partenerii financiari internationali, doua dintre ele fiind atingerea obiectivului structural si mentinerea unui deficit al bugetului consolidat.

La sfarsitul lunii august, convocat in sesiune extraordinara, Senatul a adoptat, in forma trimisa initial spre promulgare, proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, respingand astfel cererea de reexaminare a proiectului, formulata in luna iulie de presedintele Romaniei.

Proiectul a intrunit 96 voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri.

Premierul Victor Ponta si-a exprimat, a doua zi dupa votul senatorilor, convingerea ca si Camera Deputatilor va adopta reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, indiferent 'de opozitia oricui fata de acest lucru', pentru ca este necesar.

"Ieri Senatul a aprobat inca o data reducerea contributiilor de asigurari sociale. O sa va rog, doamna ministru Petrescu, sa mergeti si in Camera Deputatilor sa sustineti si necesitatea acestei reduceri a contributiilor de asigurari sociale pentru a ajuta la crearea de locuri de munca si la fiscalizarea celor care lucreaza in acest moment la negru. Ma bucur ca am reusit cu majoritatea actuala sa trecem aceasta lege. Sunt convins ca o trecem si la Camera Deputatilor, indiferent de opozitia oricui fata de acest lucru, pentru ca este necesar si putem sa facem si sa aplicam aceasta reducere fiscala", a declarat Victor Ponta, in cadrul unei sedinte de Guvern.