Declararea legii privind retinerea datelor ca fiind neconstitutionala creeaza o vulnerabilitate care poate afecta activitatea Serviciului Roman de Informatii (SRI), a declarat marti seful institutiei, George Maior. De asemenea, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat ca ca exista deja probleme in investigarea faptelor de coruptie.

"As vrea sa atrag atentia de o evolutie pe care noi, la nivelul SRI, o consideram ingrijoratoare referitor la capacitatile operative de a ne manifesta si in acest camp al anticoruptiei. Ma refer la ultima decizie a CCR, nu vreau sa fiu inteles gresit, nu comentez deciziile CCR, dar faptul ca legea privind retentia datelor a fost declarata neconstitutionala, si in motivatia acestei decizii apar anumite elemente legate de capacitatile efectiv operative. Nu stiu ce parere are DNA, dar, din punctul de vedere al SRI, avem in acest moment o problema, o vulnerabilitate, o limitare, care poate afecta activitatea noastra in planul securitatii nationale, inclusiv din perspectiva aceasta a abordarii fenomenului coruptiei. Bineinteles ca este nevoie de revederea acestei legislatii, acesta este si unul dintre elementele din dispozitivul motivarii CCR", a subliniat Maior, la conferinta "Regula de aur a bunei guvernante si a luptei impotriva coruptiei: impletirea armonioasa a politicilor si a actiunilor de implementare", organizata de Institutul Aspen Romania, transmite Agerpres.

Potrivit sefului SRI, un astfel de aspect poate avea consecinte negative si in ceea ce priveste capacitatile institutiilor de a aborda anumite fenomene ale securitatii nationale.

Prezenta la conferinta, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si-a exprimat la randul ei dezaprobarea fata de decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii 'Big Brother' si a remarcat ca exista deja probleme in investigarea faptelor de coruptie.

"Intr-adevar, ultimele decizii care au fost pronuntate in materia problematicii retentiei datelor pot crea si creeaza deja probleme deja destul de mari in investigarea faptelor de coruptie. Sigur ca sunt decizii pe care trebuie sa le respectam cu totii, ele sunt in vigoare. (...) Ma refer la decizia CRR, care, as putea spune, pe langa o motivare extrem de ampla, a facut si o premiera in a mentiona modul in care procurorii si judecatorii trebuie sa analizeze probleme intr-un dosar penal, ceea ce pentru noi constituie o premiera. Cred ca este important ca un nou proiect de lege sa fie adoptat", a afirmat procurorul sef al DNA.

In opinia sa, informatiile nu trebuie folosite doar in scop comercial, ci si in procesul penal.

"Este o problema deosebita in investigarea cazurilor de coruptie din trecut, pentru ca pentru cazurilor care sunt in curs si din viitor sigur ca vom aplica decizia si dispozitiile legale care ne permit acest lucru. Insa avand in vedere si functia pe care am detinut-o anterior de procuror general si faptul ca sase ani de zile am condus Ministerul Public, din perspectiva mea aceasta decizie va crea probleme mult mai grave si mult mai importate nu doar in domeniul coruptiei, ci in special in domeniul cyber crime, unde de foarte multe ori dovedirea acestor infractiuni se face pe baza unor informatii trecute. Criminalitatea informatica este, de asemenea, o componenta extrem de importanta atunci cand vorbim de securitatea si siguranta unui stat", a argumentat Kovesi.

Ea s-a referit la infractiuni de violenta, lipsire de libertate, trafic de persoane si a spus ca pana in prezent aceste cazuri puteau fi dovedite sau puteau fi obtinute informatii in procesul investigativ prin folosirea datelor retinute in conformitate cu dispozitiile legale.

"Cred ca este un moment in care toate institutiile sa se aseze la aceeasi masa iar proiectul legislativ care va fi elaborat sa indeplineasca exigentele si cerintele Curtii Europene de Justitie", a completat Kovesi.

***

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit la 1 septembrie ca organele judiciare si cele cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu mai au acces si nu mai pot utiliza datele obtinute si stocate in baza Legii 'Big Brother', pana la adoptarea de catre Parlament a unui nou act normativ privind retinerea datelor.

Curtea precizeaza ca, avand in vedere si Hotararea din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a prezentei decizii, devine lipsita de temei juridic, atat din punct de vedere al dreptului european, cat si al celui national, activitatea de retinere si folosire a datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului sau de retelele de comunicatii publice.

"Concret, aceasta inseamna ca de la publicarea deciziei CCR furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului nu mai au nici obligatia, dar nici posibilitatea legala de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor si de a le pune la dispozitia organelor judiciare si ale celor cu atributii in domeniul sigurantei nationale. Prin exceptie, pot fi retinute de catre acesti furnizori doar datele necesare pentru facturare sau plati pentru interconectare ori alte date prelucrate in scopuri de comercializare doar cu consimtamantul prealabil al persoanei ale carei date sunt prelucrate, asa cum prevede Directiva 2002/58/CE, in vigoare", sustin judecatorii.

Judecatorii atrag atentia ca legea criticata nu cuprinde norme clare si precise cu privire la continutul si aplicarea masurii retinerii si utilizarii, asa incat persoanele ale caror date au fost pastrate sa beneficieze de garantii suficiente care sa asigure o protectie eficienta impotriva abuzurilor si a oricarui acces sau utilizari ilicite.