Directia Nationala Anticoruptie (DNA) investigheaza in prezent peste 4.500 de dosare la nivel inalt si mediu, a declarat marti procurorul sef al institutiei, Laura Codruta Kovesi, potrivit Agerpres.

"Daca avem in vedere un criteriu cantitativ, in acest an, la nivelul DNA sunt in investigare peste 4.500 de cazuri de coruptie la nivel inalt si mediu. Sigur ca unii ar putea sustine ca acest numar de dosare indica o crestere a coruptiei in Romania. Intr-o alta opinie, la fel de justificata, altii ar putea sustine ca de fapt a crescut eficienta institutiilor anticoruptie in a descoperi si investiga aceleasi infractiuni. Iata un exemplu in care acelasi criteriu poate duce la concluzii diferite', a argumentat Laura Codruta Kovesi, la conferinta 'Regula de aur a bunei guvernante si a luptei impotriva coruptiei: impletirea armonioasa a politicilor si a actiunilor de implementare", organizata de Institutul Aspen Romania.

Numai anul trecut, a adaugat Kovesi, peste 1.000 de persoane au fost condamnate definitiv de catre instante in urma investigatiilor DNA si procurorii anticoruptie au instituit sechestre asupra unor bunuri in valoare de peste 350 de milioane de euro.

"In ultimii ani, DNA s-a ocupat in mod exclusiv de investigarea actiunilor de coruptie la nivel inalt comise in Romania si, in acest context, am putut experimenta eficienta diferitelor strategii anticoruptie. Am avut acces la o multitudine de date statistice si, lucrul cel mai important, am fost supusi unor monitorizari permanente si extrem de detaliate, atat interne, cat si internationale. DNA este institutia din domeniul judiciar care se bucura de cea mai mare incredere in randul romanilor si este unul dintre cele cinci exemple de bune practici amintite in raportul anticoruptie al Uniunii Europene, dupa o evaluare a tuturor statelor membre ale Uniunii", a subliniat sefa DNA.

Kovesi a aratat ca, in aprecierea DNA, coruptia trebuie abordata printr-un ansamblu coerent de politici anticoruptie, care sa priveasca in egala masura prevenirea, dar si combaterea fenomenului. Potrivit ei, doar masurile penale nu sunt suficiente, existand riscul ca fenomenul coruptiei sa reapara atunci cand factorii favorizanti exista in continuare si nu sunt eliminati.

"Apoi, o abordare coerenta a fenomenului coruptiei nu se poate realiza daca nu exista in aceeasi masura vointa politica si o atitudine ferma, unitara, a sistemului judiciar. Lipsa uneia dintre cele doua conditii duce in timp la scaderea eficientei politicilor in combaterea coruptiei. (...) Justitia reprezinta un prim domeniu care trebuie curatat de coruptie pentru a putea construi mai departe un sistem cu adevarat impartial, independent si predictibil", a mai spus procurorul sef al DNA.

Potrivit acesteia, gradul de incredere al publicului intr-o institutie poate fi un criteriu esential in momentul evaluarii activitatii iar politica cea mai importanta trebuie sa fie cea a faptelor, a rezultatelor.

"Singurul mod in care putem fi credibili si invingatori este sa actionam cu responsabilitate, echilibru, independenta si eficienta. De prea multe ori discutiile referitoare la coruptie raman la nivelul unor generalitati si al unor principii fara finalitate clara. Definirea standardelor dupa care poate fi evaluata atitudinea unei societati in raport cu coruptia reprezinta un exercitiu esential si, in acelasi timp, extrem de dificil. Cred ca avem cu totii nevoie de un sistem de referinta comun acceptat in functie de care sa intelegem gravitatea fenomenului coruptiei, sa alegem politicile adecvate", a mai declarat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.