Coruptia submineaza economiile, democratiile si securitatea din intreaga regiune si, avand in vedere criza din Ucraina, este mai presant decat oricand ca toti actorii politici si sociali sa lupte impotriva coruptiei, a declarat marti adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, Hoyt Yee, potrivit Agerpres.

Hoyt Brian YeeFoto: usembassy.gov

Oficialul american a subliniat ca Romania este un exemplu de tara in care institutiile judiciare - cu referire la Curtea Suprema, ANI, dar si toti actorii - aduc o contributie esentiala iar "eforturile facute pana acum au fost remarcabile".

"S-au folosit resurse deosebite pentru a obtine bune rezultate. Romania este pe punctul de a merge mai departe, pentru ca toti politicienii sa dea socoteala prin tot ce fac. Noi, in SUA, ajutam acest proces prin diferite evenimente. (...) SUA raman implicate in eforturile tuturor guvernelor din Europa si Asia si vrem sa identificam cele mai daunatoare forme de coruptie, pentru a lupta cu succes impotriva acestora, vrem sa stabilim cele mai bune practici, sa starpim raul din radacina', a afirmat Hoyt Yee la conferinta 'Regula de aur a bunei guvernante si a luptei impotriva coruptiei: impletirea armonioasa a politicilor si a actiunilor de implementare", organizata de Institutul Aspen Romania.

Potrivit oficialului american, intr-o societate macinata de coruptie, liderii politici isi pierd imaginea in ochii alegatorilor, scade contributia adusa prin taxe si impozite la bugetul de stat si "se 'scurg 'cele mai stralucite minti, care pleaca in strainatate".

De asemenea, in opinia sa, coruptia afecteaza toate resursele si recuperarea economica a Europei.

"Cei care sufera cel mai mult sunt cei vulnerabili. Efectele coruptiei sunt atat de periculoase, incat Banca Mondiala socoteste coruptia ca fiind inamicul public numarul 1. Acum vedem cum coruptia submineaza si independenta, si suveranitatea. Protectia granitelor este amenintata, pentru ca grupurile de criminali, de infractori sunt transnationale. Ei se infiltreaza in sectoare esentiale, cum ar fi cel energetic. Avand in vedere actuala criza din Ucraina, este mai presant decat oricand sa continuam lupta impotriva coruptiei.

De aceea ne intrebam cum putem canaliza intreaga energie a societatii, guvernelor, societatii civile, cum putem contribui pe aceleasi coordonate in intreaga Europa pentru a dezradacina coruptia peste tot acolo unde se ascunde. Sigur ca nu exista o solutie prototip pentru toate situatiile. Lupta impotriva coruptiei cere insa hotararea tuturor participantilor la societate incepand cu Guvernul si sfarsind cu ofiterii de politie care patruleaza pe strada. Toti cetatenii trebuie sa se implice, toti actorii. Ziaristii trebuie sa ramana si ei vigilenti pentru ca procurorii sa implementeze legea transparent si eficient si pentru a ne asigura ca nimeni nu e mai presus de lege'" a spus reprezentantul SUA.