Presedintele Traian Basescu a informat Parlamentul, printr-o scrisoare datata 3 septembrie, asupra faptului ca a aprobat intrarea si stationarea in Romania a unui detasament de aeronave NATO si a personalului aferent, respectiv 150-250 de persoane, apartinand altor state aliate, informeaza Mediafax.

"In temeiul si in conditiile Legii nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea si desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, am aprobat propunerile prim-ministrului referitoare la intrarea si stationarea in Romania a unui detasament de aeronave si a personalului aferent in functie de tipul aeronavelor dislocate, respectiv 150-250 de persoane, apartinand altor state aliate, pe principiul rotatiei, pentru executarea, alaturi de fortele nationale, a misiunilor de Politie Aeriana NATO", se precizeaza in scrisoarea presedintelui Basescu transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Totodata, in scrisoare se mentioneaza ca fondurile financiare necesare desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO referitoare la infrastructura si mentenanta acesteia vor fi asigurate de catre tara noastra, iar costurile pentru operarea si mentenanta aeronavelor NATO vor reveni natiunii trimitatoare.

Basescu mai mentioneaza ca, pe fondul crizei din Ucraina, la nivelul Aliantei Nord-Atlantice s-a aprobat un pachet de 18 masuri imediate de reasigurare a aliatilor, intre acestea fiind si intarirea misiunii de Politie Aeriana.

"In acest context, Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa a solicitat Romaniei sprijin pentru intarirea masurilor de reasigurare a flancului sud-estic al Aliantei, prin integrarea unui detasament de aeronave apartinand unui alt stat membru NATO in fortele nationale care executa misiunea de Politie Aeriana, cu o perioada de dislocare intre patru si sase luni, urmand sa fie inlocuit de alt detasament, pe principiul rotatiei, in functie de cerinte si de evolutia situatiei", mai precizeaza Basescu.

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a avut aceasta scrisoare pe ordinea de zi de luni, decizia luata de acest for fiind aceea de a o trimite spre informare plenului.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, dupa sedinta CSAT din 3 septembrie, ca s-au luat doua decizii, una legata de prezenta unor aeronave de lupta ale statelor membre NATO pe teritoriul Romaniei si posibila participare ca stat coordonator in proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, in domeniul cibernetic.

Presedintele a precizat at ca a avut loc o scurta sedinta CSAT pentru clarificarea a doua probleme.

"Una era legata de prezenta unor aeronave de lupta ale statelor membre NATO pe teritoriul Romaniei, prin rotatie, nu toate deodata, care fac parte din sistemul integrat de aparare al NATO si care, alaturi de aeronavele romanesti, sa asigure politia aeriana", a mentionat seful statului.

Presedintele a precizat ca acest lucru inseamna ca, dincolo de avioanele de lupta, pe teritoriul Romaniei vor putea stationa si 200 de militari, piloti, mecanici de intretinere a aeronavelor, care sa asigure functionarea acestor aeronave ale aliatilor din NATO, pentru asigurarea politiei aeriene in spatiul de responsabilitate al Romanei.

"A fost adoptata aceasta hotarare, vom comunica la NATO aprobarea noastra pentru prezenta aeronavelor de lupta ale NATO pe aeroporturile din Romania si in spatiul aerian romanesc", a mentionat Basescu.

Al doilea punct al sedintei CSAT a fost, potrivit presedintelui, legat de posibila participare ca stat coordonator in proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, in domeniul cibernetic.

"Romania este pregatita sa isi asume unul din cele patru programe ale NATO, in calitate de natiune lider, si programul pe care dorim sa ni-l asumam este legat de apararea cibernetica a Ucrainei", a spus Traian Basescu, precizand ca si aceasta decizie a fost adoptata in CSAT.