Distrugatorul american USS Ross a sosit, vineri, in portul Constanta, pentru o escala de trei zile, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa participe la un exercitiu multinational in Marea Neagra, transmite Mediafax.

Potrivit Statului Major al Fortelor Navale (SMFN), USS Ross a acostat, vineri dimineata, in portul militar Constanta, iar pe parcursul stationarii comandantul Flotei, comandorul Tiberiu-Liviu Chodan, se va intalni cu delegatia militara americana condusa de capitan-comandorul Tadd Gorman, comandantul USS Ross.

"Vizita navei americane are ca scop dezvoltarea relatiilor bilaterale intre Fortele Navale ale Romaniei si cele ale Statelor Unite ale Americii in cadrul Parteneriatului Strategic. Nava americana va participa la exercitiul multinational Sea Breeze 2014, exercitiu la care Fortele Navale Romane vor participa cu fregata Regele Ferdinand si corveta Contraamiral Eustatiu Sebastian¬, se precizeaza intr-un comunicat de presa al SMFN.

Sea Breeze 2014 va avea loc in apele internationale ale Marii Negre intre 8 si 10 septembrie, in cadrul Statului Major international al exercitiului urmand sa fie prezenti si doi ofiteri de stat major din partea Fortelor Navale romane, ambarcati la bordul USS Ross.

Timp de trei zile, fortele navale participante, avand in sprijin si aviatia de cercetare, vor executa exercitii de interdictie maritima, supraveghere si control trafic maritim, cautarea si descoperirea submarinelor, de acordare a ajutorului pe mare pentru nave aflate in dificultate.

Fregata Regele Ferdinand va face parte din Gruparea Maritima Permanenta NATO din Marea Mediterana (Standing NATO Maritime Group 2 - SNMG2) impreuna cu fregatele HMCS Toronto (Canada) si ESPS Almirante Juan de Burbon (Spania), iar corveta Contraamiral Eustatiu Sebastian va face parte din grupul naval condus de pe USS Ross.

La finalul aplicatiei, USS Ross va reveni pentru o noua escala in portul Constanta, in perioada 11 - 12 septembrie.