Unitatile de parchet, inclusiv DNA si DIICOT, care nu vor solutiona dosarele penale mai vechi de cinci ani, intr-un termen rezonabil, vor fi trase la raspundere, daca inspectorii judiciari vor constata ca aceste intarzieri au la baza motive imputabile, a hotarat Consiliul Suprem al Magistraturii, potrivit Mediafax.

Inspectia Judiciara (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a efectuat un raport avand ca obiect "verificarea masurilor luate de procurori si conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public in vederea solutionarii dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizarii". Acest raport a fost aprobat de Sectia pentru procurori a CSM.

Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, una dintre masurile ce urmeaza a fi luate este aceea de efectuare a unui control de IJ "in termen de sase luni de la aprobarea prezentului raport, urmand ca in situatia constatarii neluarii masurilor necesare, din motive imputabile, in vederea solutionarii dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizarii sa fie stabilite raspunderi".

O alta masura ce a fost aprobata de CSM, in urma propunerilor venite din parte inspectorilor judiciari, consta in exercitarea unei supravegheri eficiente de catre procurorii cu functii de executie, cu privire la activitatea de cercetare penala realizata in dosarele mai vechi de cinci ani. Aceste lucru se va realiza prin intocmirea de dispozitii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetarilor, precum si verificarea aducerii la indeplinire a acestor dispozitii.

"In situatia in care nu sunt respectate aceste dispozitii ale procurorului se va proceda, dupa caz, la sesizarea conducatorului organelor de cercetare penala, conform articolului 303 alineatul 3 din Codul de procedura penala, aplicarea sanctiunii amenzii judiciare in cazurile prevazute de articolul 283 alineatul 4 litera m din Codul de procedura penala, ori formularea de propuneri pentru retragerea avizului de lucrator de politie judiciara", se mentioneaza in Raportul IJ.

O alta masura propusa de inspectorii judiciari si aprobata de CSM are in vedere efectuarea periodica de catre procurorii cu functii de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de cinci ani si monitorizarea permanenta a modului in care procurorii efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarilor penale in aceste cauze, pentru evitarea situatiilor de prelungire nejustificata in timp a solutionarii acestora.

"Totodata, este necesar ca procurorii cu functii de conducere sa identifice acele metode care sa conduca la reevaluarea modului de lucru al procurorilor in vederea stabilirii unor prioritati care sa realizeze un echilibru al cauzelor solutionate, tinandu-se seama de vechimea inregistrarii acestora la parchet, de solutiile ce urmeaza sa fie adoptate si de termenul procedural prevazut de dispozitiile articolului 322 din Codul de procedura penala, precum si de cel instituit de dispozitiile articolului 154 Cod penal referitor la termenele de prescriptie a raspunderii penale", se mentioneaza in masurile dispuse.

Inspectia Judiciara a prezentat in sedinta de marti a Sectiei de procurori a CSM raportul ce are ca obiect "verificarea masurilor luate de procurori si conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public in vederea solutionarii dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizarii". Verificarile au fost efectuate de catre inspectorii judiciari in perioada 10 martie -11 aprilie.

Aceste verificari au fost realizate dupa ce, din analiza datelor statistice, a rezultat ca la sfarsitul anului 2013 la nivelul Ministerului Public erau inregistrate 3.799 de dosare mai vechi de cinci ani de la data inregistrarii, cele mai mult fiind la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, respectiv 1.700.

Potrivit acelorasi date statistice la Parchetul de pe langa instanta suprema, Sectia de urmarire penala si criminalistica, existau 56 de astfel de dosare, la Directia Nationala Anticoruptie erau 52 de cauze, iar la DIICOT exitau 234 de dosare mai vechi de cinci ani de la data sesizarii.