Un general rus a cerut ca Rusia sa isi actualizeze doctrina militara, revazuta ultima oara in 2010, astfel incat sa identifice in mod clar SUA si aliatii sai din cadrul NATO ca dusmanul numarul unu al Rusiei, scrie Moscow Times citand Interfax. Totodata, noua doctrina militara, sustine generalul, ar trebui sa precizeze conditiile in care Rusia ar putea lansa un atac nuclear preventiv asupra aliantei militare din care fac parte 28 de state.

Generalul Iuri Iabukov a declarat miercuri, cu o zi inaintea inceperii summitului NATO din Tara Galilor, "in primul rand, dusmanul probabil al Rusiei ar trebui clar identificat in acest document strategic, lucru ce lipseste din doctrina militara din 2010. In opinia mea, dusmanul nostru principal este SUA si blocul Nord-Atlantic".

Doctrina militara a Rusiei, un document strategic prin intermediul caruia guvernul interpreteaza amenintarile militare si vine cu posibile raspunsuri, este in curs de revizuire in lumina amenintarilor teroriste legate de Primavara araba, razboiul civil din Siria si a conflictului din Ucraina, a declarat marti pentru RIA Novosti seful adjunct al Consiliului de Securitate de la Kremlin.

Declaratia generalului Iabukov indica faptul ca in cadrul Ministerului Apararii exista voci care cer prioritati diferite.

Doctrina din 2010 defineste expansiunea NATO ca o amenintare la adresa securitatii ruse si reafirma dreptul sau de a folosi arme nucleare in scop defensiv, insa se opreste inainte de a numi NATO adversar principal al Moscovei si de a pune pe masa scenariul unei lovituri nucleare preventive, o pozitie care aminteste de Razboiul Rece.

Iabukov a precizat ca razboiul informational purtat pe subiectul crizei din Ucraina - in care Occidentul a acuzat Rusia de inarmarea separatistilor care lupta impotriva guvernului de la Kiev - si anuntul facut de NATO privind stabilirea unei prezente militare permanente in Europa de Est accentueaza temerile Rusiei fata de intentiile aliantei.