La summitul NATO care incepe joi in Tara Galilor, Republica Moldova va fi reprezentata de ministrul Apararii, Valeriu Troenco. Este pentru prima data cand Chisinaul are statut de invitat la reuniunea sefilor de stat si de guvern din tarile aliantei.

Ministrul adjunct al Afacerilor externe si integrarii europene, Iulian Groza, a explicat la Radio Chisinau contextul in care Republica Moldova participa la acesta reuniune la nivel inalt:

"Republica Moldova este un partener care coopereaza cu NATO in cadrul Parteneriatului pentru pace, avem un program individual de actiune cu NATO si, mai nou, Moldova participa cu un contingent in cadrul misiunii de pacificare din Kosovo. Iata, exact in acest context, noi participam la aceasta reuniune".

NATO este cea mai puternica structura de securitate la nivel mondial, iar Rusia a executat un act de agresiune asupra Ucrainei. In conjunctura speciala a Republicii Moldova mai este Transnistria, aflata in mod evident sub influenta Rusiei, regiune necontrolata de catre autoritatile de la Chisinau si care poate reprezenta un alt motiv foarte serios ca Republica Moldova sa-si doreasca protectia NATO in privinta garantarii suveranitatii si integritatii sale teritoriale.

Conform Constitutiei insa, Republica Moldova este un stat neutru si nu poate deveni membra a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord daca nu modifica actul suprem, transmite Radio Romania.

Sondajele arata ca, dupa alegerile din noiembrie, configuratia parlamentului nu va permite coagularea a 2/3 din numarul deputatilor, astfel incat Constitutia sa poata fi modificata. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentant al presedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, a declarat nu o data ca traseul european al Republicii Moldova reprezinta o incalcare a statutului de neutralitate.

"Toata comunitatea internationala este obligata sa respecte statutul de neutralitate pe care il are Republica Moldova, in primul rand Federatia Rusa", a mai spus Iulian Groza.

Chisinaul a stabilit primele contacte cu NATO, imediat dupa declararea independentei, in 1991. Republica Moldova a fost a 12-a tara semnatara a Parteneriatului pentru Pace si a doua din cadrul Comunitatii Statelor Independente, prima fiind Ucraina, iar la 16 decembrie 1997 a fost instituita misiunea Republicii Moldova pe langa NATO.