Potrivit unui document de lucru datat 2 Septembrie si ajuns in posesia Euractiv.com, Romaniei ii este rezervat portofoliul de Cooperare Internationala si Ajutor Umanitar din cadrul Comisiei Europene, in dreptul caruia sunt trecute ambele nume: Ciolos/Cretu. Portofoliul de Politici Regionale, vizat de Romania in cadrul negocierilor, ar urma sa ajunga la Croatia. E esential de mentionat ca lista consultata de jurnalistii EurActiv.com reprezinta una din variantele de lucru, dovada fiind ca o varianta anterioara, din 30 august, prezentata de Financial Times, arata ca numele comisarului roman era Dacian Ciolos. Jurnalistul Euractiv.com care a prezentat documentul recunoaste ca varianta de lucru i-a fost data de "o persoana stranie", si ca e posibil ca astfel de scurgeri in presa sa aiba rolul de a "testa apele". Potrivit altor surse europene, presedintele desemnat al CE, Jean-Claude Juncker, va avea maine o discutie cu Corina Cretu, candidatul desemnat al Romaniei.

Foto - lista Comisia Europeana (draft) Foto: Hotnews

Joi, 4 august, este ziua decisiva in care seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va anunta numele comisarilor din fiecare stat membru UE. In Romania, dezbaterea e in toi privind atit numele (Corina Cretu sau Dacian Ciolos), cit si portofoliul (Rezvoltare regionala - foarte important, sau Ajutor Umanitar - un portofoliu minor).

Lista finala a portofoliilor va fi decisa abia dupa ce vor avea loc interviuri cu toti candidatii.

In Romania, dezbaterea interna s-a intensificat simbata, 30 august, cind presedintele Traian Basescu a anuntat ca premierul Victor Ponta a trimis la Bruxelles o lista cu doi candidati. Pina la acel moment, premierul Ponta nu spusese niciodata ca a trimis o astfel de lista, declarind public in repetate rinduri ca il sustine pe actualul comisar roman, Dacian Ciolos, pentru un al doilea mandat de comisar pentru agricultura.

Ponta a recunoscut ulterior ca a trimis doi candidati, dar a refuzat - inclusiv miercuri, 3 septembrie - sa faca public numele celui de-al doilea de pe lista, pe linga deja cunoscutul Dacian Ciolos.

De ce a trimis Ponta doi candidati, unul dintre ei fiind Corina Cretu?

Potrivit surselor HotNews.ro, au existat mai multi factori interni si externi. Pe plan intern, a existat o presiune a PSD pentru ca Guvernul Ponta sa trimita un candidat din rindul socialistilor si sa renunte la sustinerea lui Dacian Ciolos, vazut drept un apropiat al popularilor europeni.

In plan extern, Ponta a avut sustinerea masiva a lui Martin Schulz, presedintele socialist al Parlamentului European, care i-a cerut lui Juncker doua lucruri in schimbul votului pozitiv in PE: mai multe femei si mai multi socialisti in rindul comisarilor. Ei bine, Corina Cretu a indeplinit nu doar aceste doua cerinte, ci chiar mai mult: ea a provenit dintr-o tara in care partidul afiliat socialistilor europeni, PSD, a performat foarte bine la europarlamentare, mult peste medie.

Ca atare, impins de partidul propriu si sustinut de socialistii europeni, Victor Ponta a trimis si numele Corinei Cretu pe masa lui Jean Claude Juncker. Mai ales ca Romaniei i s-a transmis ca e foarte greu sa-si mentina portofoliul Agriculturii timp de doua mandate consecutive, Agricultura fiind unul dintre cele mai rivnite portofolii.

Din 30 iulie, momentul cind Ponta a trimis la Bruxelles lista cu doua nume, Guvernul a inceput sa negocieze pozitia Corinei Cretu in Comisia Juncker. Luni, 1 septembrie, a aparut pe surse in presa romana informatia ca avem ca si garantat postul de comisar pentru Politica Regionala, adica un post "greu", care gestioneaza al doilea cel mai mare buget al CE dupa Agricultura, adica Dezvoltarea Regionala.

Marti 2 septembrie si miercuri, 3 septembrie, de la Bruxelles au inceput sa apara informatii potrivit carora Juncker si echipa sa au indoieli privind capacitatea Corinei Cretu (vicepresedinte al PE, dar fara mari realizari personale in mandatele trecute) de a gestiona portofoliul Dezvoltare Regionala. Informatiile nu au fost insa confirmate. O nota discordanta a facut insa premierul Ponta, care i-a atacat extrem de dur miercuri pe liderii Opozitiei, Vasile Blaga si Klaus Iohanis, care au reclamat la Bruxelles nerespectarea procedurii parlamentare privind nominalizarea candidatilor romani. Ponta, intr-un atac public de o virulenta putin caracteristica, i-a acuzat pe cei doi ca pericliteaza sansele ca Romania sa primeasca postul de comisar pentru Dezvoltare Regionala: "cei doi politruci penibili, iresponsabili, Iohannis si Blaga, acesti Pacala si Tandala ai politicii romanesti, s-au hotarat ei sa reclame Comisiei Europene sa nu ne dea dl Juncker Dezvoltarea Regionala".

In seara zilei de miercuri, 3 septembrie, zvonurile privind acordarea pentru Romania a portofoliului minor al Ajutorului Umanitar (detinut pina acum de Bulgaria) au primit prima confirmare, dar tot neoficiala: Financial Times (*cu plata) a prezentat un document de lucru, datat 30 august, in care in dreptul Romaniei era trecut acest post. Ceva mai tirziu, Euractiv a prezentat un document de lucru si mai recent, datat 2 septembrie, cu acelasi post alocat Romaniei, cu precizarea ca ziaristul bulgar care a facut public documentul a spus pe blogul sau ca e posibil sa fie vorba de o "testare a apelor".

In acest moment insa, e greu de tras o concluzie, iar decizia finala e la Jean Claude Juncker. El va anunta cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare, dupa interviuri cu toti candidatii, numele definitivesi portofoliile pentru fiecare tara. Juncker are de luat in calcul o multime de variabile inainte de a lua decizia:

  • - interesul fiecarei tari
  • - backgroundul si competentele fiecarui candidat
  • - balansul politic populari - socialisti (Juncker insusi a fost desemnat presedinte al Comisiei Europene cu sprijinul ambelor familii politice)
  • - echilibrul Nord - Sud si vechea Europa - noua Europa in ceea ce priveste portofoliile "cu greutate"
  • - cerinta Parlamentului European de a avea minimum 8 femei in Comisia Europeana

Cert e ca nici o varianta nu este exclusa, cu exceptia unei continuitati a lui Dacian Ciolos la Agricultura. Corina Cretu sau Dacian Ciolos au, fiecare, sansa de a ocupa un post mai greu - Dezvoltare Regionala, sau unul mai modest - Ajutor Umanitar, care va fi mai greu de "vindut" publicului intern dupa experienta portofoliului minor al Multilingvismului ocupat de Leonard Orban.

Vezi aici informatiile publicate de jurnalistul Georgi Gotev - EurActiv.com