Ziarul New York Times publica, pe 25 august o poza cumplita: intr-o piata din Donetk sta o femeie firava, invelita in drapelul Ucrainei, pe piept in atarna o pancarta: "Ea ne omoara copiii. Agentul ucigasilor". Un drapel ucrainean mic ii este legat de cap. Alaturi sta un om incruntat cu pistol automat. Intr-o alta poza, o blonda infuriata loveste femeia care pare sa fie legata de un simbolic stalp al infamiei. Peste doua zile a deveni cunoscut si numele femeii captive: Irina Dovgani, transmite Radio Europa Libera care reda marturiile cutremuratoare ale femeii, inregistrate de Vladimir Vlcek de la Radio Svoboda.

Irina Dovgani, declarata dusman de separatistiFoto: Radio Europa Libera

Potrivit RFE, datorita interventiei si demersurilor jurnalistilor straini, in primul rand ale lui Andrew Kramer de la New York Times si Mark Franchetti de la Sunday Times, femeia a fost eliberata. Aceasta a fost tinuta inchisa in cazarmele batalionului Vostok. Irina Dovgani a reusit sa paraseasca teritoriul controlat de insurgenti.

  •  Irina Dovgani: "M-au coborat la etajul intai, intr-o camera cu cel putin 20 de caucazieni. Acolo am fost torturata. Mi-au tras langa ureche din pistol de multe ori, am asurzit, nici acum inca nu aud bine. Ma puneau sa stau cu o mana intinsa si sa strig "Sieg Heil!", pentru ca spuneau sa sunt fascista. M-au trantit la podea, m-au batut cu picioarele, apoi mi-au spus sa ma intorc pe alta parte ca sa vada cum ma vor viola. Mi-au cerut sa le dau toate parolele si pin-urile celor din familie, au spart conturile noastre si au gasit un depozit bancar de 12 mii euro si au cerut sa le transfer lor acesti bani. Apoi au desenat pancarta aia ca sunt fascista si ca omor copii, m-au invelit in drapelul Ucrainei si m-au scos in piata. Trebuia sa stau in pozitie de drepti lipita de acel stalp. Treceau masini cu militari osetini, se opreau langa mine, radeau si faceau poze pe fundalul meu. Unul dintre ei a tras, spunand ca vrea sa-mi sparga genunchiul, dar nu m-a nimerit. Am inceput sa tip si sa sar in sus, iar ei radeau in hohote. Ati vazut in poza femeia aia care m-a lovit cu piciorul in abdomen? si nu a fost singura. A mai fost si o femeie in varsta care m-a batut cu batul de care mergea sprijinita, in cap, pe spate, pe umeri... Sunt plina de vanatai. Plus ca m-au batut cu patul armei peste picioare... Acum, ne mutam mereu dintr-un loc in altul, pentru ca am fost amenintata ca daca deschid gura, fata mea de 15 ani va fi nu pur si simplu violata, ci violata pana va muri". Irina Dovgani spune ca niciun trecator nu i-a luat apararea, mai mult, erau din cei care se opreau cu masina si faceau poze pe fundalul ei. O femeie a scos rosii din portbagaj, a aruncat in ea, apoi a luat doua rosii si i le-a intins pe fata, i-a lipit ochii cu suc de rosii.
  • Irina Dovgani
    Foto: Radio Europa Libera
    Irina Dovgani: "Eu in general toata ziua mi-am luat ramas bun de la viata. Ii rugam mereu sa ma omoare, sa nu ma chinuie, sa ma impuste pur si simplu. Dar mi-au spus ca nu voi scapa asa usor. M-au dus inapoi in cazarme, m-au legat cu catuse de calorifer si m-au stropit cu gaze. De cateva ori a fost un osetin care isi facea vant si ma lovea cu piciorul in piept - imi disparea respiratia din cauza socului, iar ei se amuzau. A fost cea mai cumplita zi din viata mea. Noaptea am petrecut-o sub acel calorifer. A doua zi, m-au luat cei din batalionul Vostok si mi-au spus ca ii intereseaza casa mea,  pentru ca acolo de acum incolo vor locui oamenii care sustin separatistii si casele carora au avut de suferit de pe urma bombardamentelor. Abia peste cateva zile am inteles ca nu voi mai locui niciodata in casa mea".
  • Irina Dovgani povesteste ca are 52 de ani, are doi copii, este cosmetolog si a locuit pana recent impreuna cu sotul ei, inginer la o companie de constructii, in propria lor casa cu livada si gradina din apropierea Donetkului. Nu a fost niciodata preocupata de politica, dar a considerat mereu ca Ucraina trebuie sa ramana integra. Au sustinut impreuna cu sotul prin donatii financiare miscarea anti-Ianukovici de pe Maidanul de la Kiev si au visat la un viitor european pentru Ucraina. Drama Irinei, ca si a altor oameni din regiune, a inceput odata cu crearea asa-numitei republici populare Donetk. Irina si sotul acesteia isi expuneau deschis pozitia pro-Ucraina si in scurt timp au ramas fara clienti si au inceput sa fie blamati nu doar de straini, dar si de rude si prieteni.

Acum ceva timp, povesteste Irina, a inceput, impreuna cu cativa oameni de incredere, sa-i ajute cu haine, medicamente si alimente pe militarii ucraineni care erau dislocati nu foarte departe de localitatea ei. Au fost destui oameni din Donetk care donau bani, plapume, haine, in plus, Irina a stabilit contacte si cu voluntari de la Kiev, care au transmis trei baloturi de haine de camuflaj pentru militarii ucraineni. Irina a fotografiat cu tableta momentul in care transmitea soldatilor aceste ajutoare. Pozele respective au ajuns pe mana insurgentilor, iar Irina a fost arestata in gradina casei sale, dupa care a fost torturata pentru a deconspira contactele si persoanele implicate in sustinerea militarilor ucraineni.

Citeste integral pe site-ul Radio Europa Libera