Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se reuneste, miercuri, la Palatul Cotroceni, sub conducerea presedintelui Traian Basescu, urmand sa se discute despre mandatul Romaniei la Summitul NATO, care va avea loc joi si vineri in Tara Galilor.

"In cadrul sedintei Consiliului se vor discuta elementele care au in vedere mandatul Romaniei privind Summitul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord care se va desfasura in perioada 4 - 5 septembrie in Newport (Tara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord) si care se refera, in principal, la participarea Romaniei la misiunea NATO din Afganistan in anul 2015 si la unele masuri stabilite la nivelul Aliantei Nord-Atlantice, in contextul situatiei regionale actuale", informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, sedinta va avea loc la ora 18,00.

Saptamana trecuta, seful statului preciza ca o sedinta a CSAT va avea loc pe 3 septembrie si ca vizeaza summitul NATO.

De asemenea, el arata ca nu se impune convocarea CSAT cu privire la situatia din Ucraina.

Vinerea trecuta, presedintele Basescu declara ca NATO solicita participarea Romaniei la securizarea aeroportului din Kandahar, Afganistan, aratand ca raspunsul la aceasta cerere va fi dat in sedinta CSAT din 3 septembrie.

"Va pot informa ca pe 3 septembrie, premergator Summitului NATO, vom da un alt raspuns la o noua solicitare legata de Afganistan. Exista solicitarea aliatilor sa participam la securizarea aeroportului de la Kandahar si vom mentine circa 400 de militari la Kandahar", a spus seful statului, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

De asemenea, Traian Basescu anunta ca la Summitul NATO va sustine o prezenta militara consolidata a NATO in Marea Neagra.

"La Summit-ul NATO vom sustine consolidarea flancului estic al Aliantei. Interesul nostru major este o prezenta a fortelor navale NATO in Marea Neagra. (...) E clar ca in Marea Neagra riscuri majore de securitate vor veni din zona diferentei mari de capacitati navale, vor veni dintre Federatia Rusa si tari ca Romania, Bulgaria. De aceea, o prezenta navala consolidata a statelor membre NATO in Marea Neaga va fi obiectivul nostru major", afirma presedintele la aceeasi reuniune.