Patru noi focare de boala limbii albastre au fost confirmate in gospodarii din Prahova, numarul total al focarelor confirmate in acest judet ajungand astfel la sase, transmite Mediafax.

Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasa, analizele de laborator facute la Laboratorul national de referinta al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala au confirmat existenta a patru noi focare de boala limbii albastre in localitatile Bertea, Alunis, Surani si Posesti. Cele patru focare confirmate se adauga altor doua focare existente la o stana din localitatea Carbunesti si intr-o gospodarie din comuna Aricestii Zeletin.

Directorul DSVSA Prahova a precizat ca toate cele patru focare nou confirmate sunt in gospodarii ale oameilor si ca pana in prezent niciun animal nu a murit.

Mihai Terecoasa a mai spus ca, pe langa cele sase focare de boala confirmate, exista alte cel putin sase suspiciuni, toate cazurile inregistrandu-se in gospodarii din zone in care boala a fost confirmata deja.

Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima data in Romania in Buzau, iar la scurt timp virusul s-a extins si in Vrancea, judete unde au fost inregistrate si decese provocate de aceasta boala.

ANSVSA a notificat, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeana si pe cele membre ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animala (OIE), despre aparitia acestei boli pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului National de Experti pentru Bluetongue, pentru a stabili masurile care trebuie adoptate in vederea limitarii transmiterii bolii la alte animale.

Aceasta boala nu afecteaza omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice se datoreaza costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand: despagubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitatile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie, a precizat ANSVSA.

Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contactul direct intre animale. Boala afecteaza animalele rumegatoarele si are caracter sezonier. Mortalitatea este variabila, in functie de situatie, morbiditatea putand ajunge, uneori, la suta la suta din efectiv.

Potrivit ANSVSA, care citeaza literatura de specialitate, o insecta hematofaga poate calatori pana la 1,5 - 2 kilometri pe zi intr-o zona, iar in anumite conditii meteorologice (vanturi predominante pe o anumita directie si perioada, in conditii favorizante), insectele pot fi purtate la distante mult mai mari, ce pot atinge pana la 200 de kilometri pe zi.

In Europa, boala este cantonata in mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria.

ANSVSA a precizat ca este in stare de alerta si a luat mai multe masuri, din momentul in care aceasta boala a inceput sa evolueze in tarile vecine. In acest sens, a fost convocat Grupul National de Experti pentru Bluetongue, pentru a stabili masurile care trebuie adoptate in vederea protejarii efectivelor de rumegatoare din Romania, iar DSVSA judetene au organizat intalniri de informare si instruire cu fermierii crescatori de bovine, ovine si caprine.

Pe site-ul ANSVSA a fost afisata o analiza de risc, pentru informarea tuturor celor interesati de Boala limbii albastre.