Mercurul a coborat, vineri dimineata, pana la limita inghetului in judetul Harghita, meteorologii de la Miercurea Ciuc consemnand o minima de 0,1 grade Celsius, cea mai scazuta temperatura din aceasta vara in tara. Meteorologul Lado Gabriella a declarat pentru Mediafax ca temperatura de 0,1 grade Celsius a fost inregistrata la Statia Meteo Miercurea Ciuc in intervalul 5:30 - 6:30.

Meteorologii de la Centrul Meteo Regional din Targu Mures au declarat, la randul lor, ca dimineata de vineri a fost cea mai rece din aceasta vara in tara. Potrivit acestora, valori termice atat de scazute nu s-ᅡau inregistat in luna august in anii precedenti.

"La Miercurea Ciuc a fost, astazi, cel mai rece in tara in aceasta vara, temperaturile minime coborand pana la limita inghetului. Responsabil pentru racirea accentuata este un ciclon mediteranean rece care patruns si s-a localizat in zona depresionara din estul Transilvaniei si care se va mentine si pe parcursul zilei de maine. Nu am mai avut temperaturi de zero grade Celsius, ca astazi, la Miercurea Ciuc in anii precedenti in luna august, exceptie facand masivele inalte", a precizat Liliana Ciontea, meteorolog la Centrul Meteo Regional din Targu Mures.

Potrivit acesteia, alte valori minime inregistrate, vineri dimineata, in Harghita au fost de 2 grade Celsius la Joseni, 4,1 grade la Toplita, 3,4 grade Celsius si bruma in pasul Bucin, cea mai ridicata temperatura, de 6 grade Celsius, fiind consemnata la Odorheiu Secuiesc.

Minima absoluta a lunii august in Harghita, de minus 1,9 grade Celsius, a fost inregistrata in anul 1980, in vreme ce maxima absoluta, de 34,9 grade, a fost consemnata de meteorologii din aceeasi localitate in anul 1957.