Presedintele Traian Basescu a conturat vineri, intr-o intalnire cu ambasadorii desfasurata la Palatul Cotroceni, pozitia Romaniei in cadrul summitului NATO care se va desfasura la inceputul lunii septembrie in Marea Britanie. Seful statului a aratat ca Romania va milita pentru consolidarea flancului estic al Aliantei, accentul fiind pus pe o crestere a prezentei navale a NATO in Marea Neagra, o zona cu elemente majore de riscuri de securitate unde apar discrepante majore intre capacitatile navale dintre Rusia si tari ca Romania sau Bulgaria. Basescu a aratat insa ca Romania are obligatia sa puna imediat bani la dispozitia Armatei pentru inzestrare pentru ca "nu putem spune: suntem in NATO, sa vina americanii sa ne apere, ca noi avem buget redus".

Seful statului a amintit ca avem deja 2 baze in tara noastra, Kogalniceanu si Deveselu iar "in momentul de fata Romania e tara care are cel mai mare numar de trupe SUA din toate tarile estice. Interesul nostru major este o prezenta a fortelor navale NATO in Marea Neagra".

"In acelasi timp e clar ca in Marea Neagra elemente majore de riscuri de securitate vor veni din zona diferentei mari de capacitati navale dintre Rusia si tari ca Romania sau Bulgaria. O prezenta navala consolidata a aliantei NATO va fi obiectivul nostru major", a declarat presedintele.

Seful statului a precizat ca Romania nu este un promotor al anularii Tratatului care vizeaza echilibrele de tehnica militara si trupe intre Rusia si NATO si ca nu opteaza pentru mari baze militare: "Avem baze militare - dar o prezenta navala e foarte importanta. (...) Sigur, nu sintem impotriva unui comandament NATO pe teritoriul Romaniei."

"Grija pentru mentinearea tratatului CFE (Treaty on Conventional Armed Forces in Europe - n.red.) trebuie pastrata, pentru ca altfel se pot strica echilibrele", a avertizat Basescu.

Presedintele a mai aratat ca, in conditiile in care Tratatul de la Montreux limiteaza in timp prezenta navelor militare ale altor state in Marea Neagra, iar o nava a unui stat ne-riveran poate ramine 21 de zile in Marea Neagra, se poate face o "rotatie a unor nave cu capabilitati majore ce pot descuraja idei ale unui bolnav care crede ca poate reface zonele de influenta ale URSS trebuie sa existe".

Traian Basescu considera ca nu avem un pericol pentru Romania in mod rational, "dar trebuie sa ne pregatim si pentru irational. Daca privim in jurul Marii Negre constatam o salba de conflicte inghetate, Ucraina e si ea. E inca un conflict extrem de fierbinte. Personal, cred ca obiectivul Rusiei e sa transforme acest conflict intr-un conflict inghetata, ca sa poata controla evolutia viitoare a Ucrainei - accesul in NATO sau UE al Ucrainei".

Presedintele a reiterat ca Romania trebuie sa-si revizuiasca imediat politica de finantare a armatei: "Este adevarat, a fost criza economica la nivelul UE care a afectat si Romania puternic. Nu mai sintem in criza din 2009-2010 si poate ca decit sa pompam bani catre primari ca sa aduca voturi in campanie, mai bine punem bani la dispozitia Armatei", adaugand ca Romania, precum celelalte state din Europa Centrla si de Est, nu poate pasa responsabilitatea apararii catre SUA, invocand lipsa bugetelor pentru Armata.

"Presedintele Obama, in doua intalniri, a precizat ca SUA vor face eforturi maxime, dar e obligatia statelor din Europa Centrala si de Est sa-si mareasca bugetele pentru aparare ca sa fie parteneri viabili.Nu putem transforma nici constitutional, nici moral, responsabilitatea apararii catre SUA", a declarat Basescu, adaugand ca "mi se pare inacceptabil sa stabilesti ca prioritate alimentarea primarilor pentru campanie si sa nu te uiti la nevoile armatei."

Secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, a declarat miercuri, intr-un interviu comun pentru The Guardian si alte cinci ziare europene, ca NATO va trimite forte armate in baze noi din estul Europei pentru a contracara amenintarile Rusiei. Rasmussen nu a dezvaluit numele tarilor care vor gazdui numele bazelor, dar informatia vine pe fondul cererilor explicite din partea Romaniei, Poloniei si tarilor baltice ca NATO sa-si mute efectivele din Vestul Europei in Est, acolo unde amenintarea Rusiei a devenit explicita in urma crizei din Ucraina.

"Trebuie sa vedem realitatea: Rusia nu mai considera NATO un partener", a spus Rasmussen, care a declarat ca la Summitul crucial al NATO de la Cardiff (4-5 septembrie) va fi facut anuntul oficial al Aliantei privind noile baze. Potrivit unor surse citate de The Guardian, in anuntul oficial nu va fi mentionat termenul "baze permanente", pentru a acomoda opozitia unor tari Franta, Italia si Spania, care nu sint de acord cu iritarea Rusiei.

Rasmussen a declarat in interviul citat ca la summitul din Cardiff toate divergentele de opinie dintre statele membre NATO vor fi rezolvate (Franta, Italia si Spania se opun noilor baze in estul Europei, UK si SUA le sustin, Germania e neutra), iar decizia va insemna ca trupe, echipamente si logistica vor fi trimise in baze din estul Europei.

Intrebat daca vorbim de trimiteri permanente de trupe sub "steagul" NATO in Europa de Est, Rasmussen a confirmat. "Pe scurt raspunsul este DA. Pentru a nu exista neintelegeri folosim insa fraza . Aliatii nostri din est vor fi multumiti cand vor vedea ce contine planul de actiune pe care il pregatim", spune el.

Premierul Victor Ponta a anuntat si el luni ca unul dintre obiectivele Romaniei la summitul crucial al NATO din septembrie (Tara Galilor) este "o prezenta clara din punct de vedere militar a NATO in Romania", fara a spune insa daca e vorba despre o noua baza NATO sau prezenta unor forte aliate pe teritoriul Romaniei. Un obiectiv similar fusese enuntat de presedintele Traian Basescu in luna iulie, sub formula "adoptarea de masuri concrete pe termen lung si echilibrarea geografica a resurselor militare ale Aliantei pe teritoriul UE", fara a detalia insa.

Premierul Ponta a mai spus ca alte obiective urmarite de Romania la summitul NATO sint "un angajament foarte clar pentru tot flancul estic de asigurare a securitatii si a parteneriatului din aceasta regiune", precum si "un sprijin foarte clar spre noii candidati la aderarea la UE, pentru Ucraina, Moldova, Georgia".

Ponta a mai spus intr-o conferinta de presa la Ministerul de Externe ca "obiectivele Romaniei au fost stabilite intre toate institutiile statului", anuntind ca Executivul va fi reprezentat la summitul NATO din 4-5 septembrie prin ministrul Apararii, Mircea Dusa, si ministrul de Externe, Titus Corlatean.