Incepand cu anul acesta scolar, elevii de clasele a III-a si a IV-a vor putea alege, la optional, o noua materie: "De-a arhitectura. Educatie pentru arhitectura si mediu construit". Ministrul Educatiei a aprobat programa scolara pentru aceasta disiplina, pe care elevii care o vor alege o vor studia timp de o ora pe saptamana. Noi optionale au fost aprobate si pentru liceu. Tinerii din liceele vocationale, care au specializarea Muzica, vor putea opta si pentru materii ca "Muzica vocala de jazz - muzica usoara" sau "Istoria Jazzului".

Din anul scolar 2014 - 2015, elevii din clasele a III-a si a IV-a vor putea invata mai multe despre arhitectura si mediul construit, iar elevii din liceele de muzica vor putea studia istoria jazzului, anunta Ministerul Educatiei, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a aprobat prin ordin de ministru programa scolara pentru disciplina optionala "De-a arhitectura. Educatie pentru arhitectura si mediu construit" pentru clasele a III-a si a IV-a, informeaza Ministerul. Materia are un buget de timp de o ora pe saptamana. Elevii care vor alege acest optional vor afla "informatii despre modul in care se construieste mediul, dar si elemente minimale de arhitectura", se arata in comunicat.

"Programa propune si activitati in aer liber, centrate pe identificarea in realitate a conceptelor invatate in clasa. Anterior adoptarii, a existat un proiect de programa scolara, pilotat in cinci scoli din Bucuresti, pe parcursul anului scolar 2012 - 2013. Proiectul a fost elaborat in colaborare cu specialistii din Ordinul Arhitectilor din Romania, Asociatia Arhitectura si specialistii Departamentului de Stiinte ale Educatiei din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii Bucuresti", precizeaza Ministerul Educatiei.

Amintim ca Ministerul Educatiei a introdus anul trecut, printre optionalele oferite elevilor din invatamantul primar, si disciplinele Filosofia pentru copii, Educatia financiara, Educatia pentru societate. De asemenea, de anul acesta elevii din invatamantul primar vor putea alege si optionalul Educatie prin sah. Oferta vine in contextul in care, din clasa pregatitoare si pana in clasa a IV-a, elevii pot alege maximum un optional in fiecare an.

  • Incepand din Clasa Pregatitoare si pana in clasa a IV-a, elevii pot avea maximum o singura disciplina optionala pe an de studiu.

Noi optionale au fost introduse si la liceu. Ministerul a aprobat programe scolare pentru invatamantul liceal, curriculum diferentiat, filiera vocationala, profilul artistic, specializarea Muzica, destinate disciplinelor optionale "Muzica vocala de jazz - muzica usoara" si "Istoria Jazzului", se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Materia optionala "Muzica vocala de jazz - muzica usoara" poate fi aleasa de elevii din clasele IX-XII. La aceasta ora, "elevii vor aprofunda genurile si formele muzicale specifice: Ragtime, Blues, Boogie-Woogie, Bebop, jazz afro-brazilian etc. In plus, elevii isi pot dezvolta competente specifice precum interpretarea vocala creativ - expresiva si vor realiza acompaniamente vocal - instrumentale solo sau in grup", explica ministerul.

Cel de-al doilea optional, "Istoria Jazzului", se adreseaza elevii din clasele a XI-a si a XII-a. Aceasta disciplina este axata pe prezentarea originilor si contextului istoric al aparitiei jazzului, iar liceenii carora li se adreseaza vor invata sa opereze cu concepte si termeni specifici, dar si sa identifice forme de expresie artistica in muzica, literatura si dans.

Programele se aplica incepand cu anul scolar 2014 - 2015.

Citeste si: