Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, cu referire evidenta la presedintele rus Vladimir Putin - dar fara a-l nominaliza explicit, ca trebuie descurajate "ideile unui bolnav care crede ca poate reface zonele de influenta ale URSS". Basescu a spus ca miza majora a Romaniei la summitul NATO e sa obtina trimiterea de nave militare aliate in Marea Neagra pentru descurajarea actiunilor Rusiei. Seful statului a mai spus ca in acest moment nu exista un pericol pentru Romania din punct de vedere rational, "dar trebuie sa ne pregatim si pentru irational".

Basescu a declarat, vineri, in timpul unei intalniri cu ambasadorii romani la Palatul Cotroceni, ca "Tratatul de la Montreux limiteaza in timp prezenta navelor militare ale altor state in Marea Neagra. O nava a unui stat ne-riveran poate ramine 21 de zile in Marea Neagra, dar aceasta rotatie a unor nave cu capabilitati majore ce pot descuraja idei ale unui bolnav care crede ca poate reface zonele de influenta ale URSS trebuie sa existe", cu referire evidenta la presedintele rus Vladimir Putin si actiunile Federatiei Ruse in regiune, fara a il numi pe liderul de la Kremlin.

Seful statului a mai spus ca "nu avem un pericol pentru Romania in mod rational. Dar trebuie sa ne pregatim si pentru irational. Daca privim in jurul Marii Negre constatam o salba de conflicte inghetate (Transnistria, Nagorno Krabah, Abhazia, acum Ucraina se pregateste si ea sa devina un conflict inghetat prin actiunea Rusiei. E inca un conflict extrem de fierbinte."