Aproximativ 60.000 de asistenti medicali generalisti din Romania, absolventi ai invatamantului postliceal si ai invatamantului superior anterior datei de 1 ianuarie 2007, pot participa, incepand din aceasta toamna, la programul de completare si perfectionare a formarii initiale in vederea indeplinirii cerintelor minime de formare prevazute de directivele europene in vigoare, anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat de presa.

Potrivit Ministerului, "cel mai important efect al acestei masuri il reprezinta facilitarea recunoasterii automate a acestei calificari in statele membre ale UE, atat pe baza certificatului de revalorizare a competentelor profesionale (la nivel de invatamant postliceal), cat si pe baza diplomei de licenta de asistent medical generalist, obtinute in conformitate cu legislatia in vigoare (la nivel de invatamant universitar)".

Programul va fi pus in aplicare de catre scolile postliceale publice de profil si de institutiile de invatamant superior acreditate, se arata in comunicat. Ministerul Educatiei Nationale, scolile postliceale publice de profil, institutiile acreditate de invatamant superior si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania pot accesa fonduri europene in termenul de 5 ani de la implementarea acestui program, prevazut de directiva europeana 2013/55/UE a Parlamentului European, anunta Ministerul.

Potrivit acestuia, programul de revalorizare a fost elaborat, la nivel national, cu sprijinul expertilor Comisiei Europene si ai statelor membre. Documentul a fost aprobat prin ordinul comun al Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Sanatatii nr. 4.317/943/2014 si are avizul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.