Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, ca analizarea ordonantei de urgenta a Guvernului privind posibilitatea primarilor de a-si parasi formatiunea politica va constitui o prioritate pentru institutia pe care o conduce.

Declaratia a fost facuta dupa intalnirea pe care Ciorbea a avut-o cu europarlamentarul Monica Macovei, care a protestat, in fata sediului Avocatului Poporului, fata de adoptarea de catre Guvern a ordonantei, se arata intr-un comunicat difuzat de Avocatul Poporului si citat de Mediafax.

In cadrul discutiilor, Macovei a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ordonanta.

"Monica Macovei a afirmat ca prin emiterea acestei ordonante nu se respecta principiul previzibilitatii legii. Ea a adaugat faptul ca, in cazul in care se doreste modificarea Legii privind statutul alesilor locali, aceasta se poate face prin proceduri parlamentare, intrucat respectiva ordonanta nu indeplineste conditiile de urgenta. Doamna Monica Macovei si-a exprimat opinia ca nu este normal ca o lege sa fie suspendata zece zile, iar apoi sa intre din nou in vigoare", se mai arata in comunicat.

In sprijinul afirmatiilor sale, adauga sursa ciata, Macovei a invocat recomandarile Comisiei de la Venetia din 2012, una dintre ele referindu-se la faptul ca ordonantele de urgenta nu trebuie sa fie adoptate decat in situatii de urgenta si nu trebuie sa intre imediat in vigoare, ci dupa parcurgerea procedurii parlamentare. Totodata, europarlamentarul a depus la sediul Avocatului Poporului doua petitii in sprijinul doleantelor sale, petitii care vor fi solutionate de institutie in conformitate cu legea, se mai precizeaza in comunicat.

Cu acelasi prilej, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a declarat ca a retinut toate argumentele prezentate, iar expertii institutiei vor analiza prevederile ordonantei de urgenta.

Intr-o declaratie acordata presei, Ciorbea a constatat faptul ca "s-a trecut de la demersuri a posteriori, adica dupa ce se adopta actele normative si in speta ordonantele de urgenta, la demersuri a priori". El a mai spus ca s-a trecut la un fel de razboi preventiv, asemanator celui declansat dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Ciorbea a adaugat ca este vorba despre "pregatirea terenului la institutia Avocatului Poporului pentru ipoteza in care o asemenea ordonanta ar urma sa fie adoptata".

La sediul Avocatului Poporului a avut loc, joi, si un protest al PMP. Presedintele formatiunii, Elena Udrea, a declarat ca PMP va face plangere penala impotriva Avocatului Poporului pentru abuz in serviciu daca acesta nu va ataca la Curtea Constitutionala ordonanta privind migratia primarilor.

Udrea a mai aratat ca PMP este impotriva traseismului politic, ca Victor Ponta "are un singur obiectiv, sa faca rost de voturi" si ca ordonanta privind migratia primarilor "este un demers strict de campanie".

***

OUG ce permite migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata, joi, de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la inceputul sedintei Guvernului, ca isi asuma OUG privind migratia primarilor, pentru ca trebuie facuta dreptate, el precizand si ca termenul in care alesii locali isi pot alege partidul va fi de 45 de zile.

Initial, proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile in care alesii locali sa-si poata alege partidul.

Daca ordonanta va intra in vigoare la 1 septembrie, odata cu depunerea la Parlament, alesii locali vor putea opta pentru un partid pana la jumatatea lunii octombrie, cu doua saptamani inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonantei de urgenta care va permite alesilor locali sa isi poata alege partidul din care fac parte fara a-si pierde mandatul.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca face un apel la Guvern si la "responsabilitate" sa nu emita ordonanta de urgenta referitoare la "transferul primarilor" si a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democratiei" sa o atace la CC daca ordonanta va fi aprobata.