Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, aflat in continuare in SUA, sustine, intr-un comunicat transmis joi, ca a informat mai multe institutii, intre care Ambasada SUA si Departamentul de Stat al SUA, despre "deciziile abuzive" luate impotriva sa, transmite Mediafax.

Nicusor Constantinescu pe un pretins pat de spital in SUAFoto: Arhiva personala

Intr-un comunicat de presa transmis, joi, de Consiliul Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu sustine ca proba in baza careia ar fi fost emis mandatul de arestare preventiva pe numele sau nu se afla la dosarul cauzei.

"Motivatia deciziei emiterii mandatului de arestare preventiva de catre judecatoarea Raluca Morosanu, in data de 7 august, nu se afla in dosarul cauzei, nici macar la capitolul probe depuse de catre DNA, impotriva mea. Motivatia 'zdrobitoare' o reprezinta afirmatia 'verbala' a procurorului DNA privind existenta unui filmulet de 10 secunde 'in mediul virtual' ", afirma Constantinescu.

El sustine ca aceasta proba invocata de procurorii DNA a fost declarata inadmisibila in 1 august de catre judecatorul care a decis ridicarea controlului judiciar.

"Asa-zisa proba invocata verbal de catre procurorii DNA si nedepusa la dosarul judecarii mandatului de arestare preventiva a fost anterior declarata inadmisibila, in data de 1 august 2014, de catre judecatorul Corneliu Bogdan Ion Tudora, care a vizionat de fata cu procurorii DNA si aparatorii mei, declarand proba depusa la dosar ca fiind inadmisibila, adica nelegala. In baza documentelor medicale, depuse in original la Curtea de apel Bucuresti, de catre aparatorii mei, documente medicale traduse si legalizate la notariat si contrasemnate de catre Departamentul de Stat al SUA, conform Conventiei de la Haga din 1961, privind reciprocitatea documentelor oficiale dintre SUA si Romania, documente medicale ce confirma diagnosticul meu de cancer de prostata, complicatiile post-operatorii si etapele medicale parcurse pentru tratarea afectiunilor de care sufar, in spitalele din SUA, precum si imposibilitatea temporara de a reveni in Romania, in baza tuturor acestor argumente legale de necontestat, judecatorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran a decis definitiv si irevocabil, in data de 1 august 2014, ridicarea controlului judiciar impotriva mea, eu nemaiavand nicio obligatie legala vis-a-vis de conditionarile impuse de masurile preventive anterioare", mai sustine presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta.

El a spune ca nu a incalcat conditiile impuse de controlul judiciar, asa cum sustine DNA, pentru ca acesta nu mai exista in momentul aprobarii mandatului de arestare preventiva, fiind desfiintat prin decizia din 1 august a Curtii de Apel Bucuresti.

"Controlul judiciar, care in opinia DNA ar fi fost incalcat de mine, prin neintoarcerea in Romania, argument care sta la baza cererii emiterii mandatului de arestare preventiva, nu mai exista in momentul aprobarii acestuia, in mod logic neputandu-se emite un mandat de arestare preventiva pentru incalcarea unui control judiciar anulat anterior, definitiv, de judecatorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran, in data de 1 august 2014, la Curtea de Apel Bucuresti. Singura motivatie, asa zisa proba mentionata, verbal, nelegal invocata de catre DNA si asumata de catre judecatoarea Raluca Morosanu, este reprezentata de cateva imagini, trunchiate, nedatate, realizate de un autor necunoscut, care ma prezinta pe mine, stand pe o banca si apoi parcurgand cu greu cativa pasi, spre o masina", mai afirma Nicusor Constantinescu.

Potrivit acestuia, judecatoarea care a decis emiterea mandatului de arestare preventiva pe numele sau a ignorat documentele medicale depuse la dosar, acordand valoare juridica unui filmulet postat pe internet.

"In contraponderea acestei afirmatii a DNA, la dosarul emiterii mandatului de arestare preventiva de catre judecatoarea Raluca Morosanu sunt depuse aceleasi documente medicale, considerate ca fiind valabile, in dosarul anterior, din 1 august 2014, judecat la aceeasi instanta, dar ignorate voluntar in data de 7 august, sase zile mai tarziu, de catre judecatoare. Mai mult, aceasta si-a permis, fara a avea vreo competenta profesionala, sa interpreteze in motivatie documentele medicale depuse la instanta, fara a dispune macar o expertiza medicala a specialistilor romani, oncologi si urologi, cei care in luna februarie, la cererea DNA, mi-au confirmat diagnosticul de cancer de prostata si in baza carora mi-a fost admisa de catre DNA deplasarea in SUA, ca unica sansa de tratare si supravietuire. Cu alte cuvinte, documentele medicale apostilate in SUA sunt false, in opinia acelorasi procurori DNA si a judecatoarei Raluca Morosanu, acestia sfidand prevederile Conventiei de la Haga din 1961, precum si competenta prestigiosilor medici americani care ma trateaza, in vreme ce au acordat valoare juridica unui filmulet postat pe internet de catre o persoana anonima", a mai spus Nicusor Constantinescu.

El a transmis ca a sesizat institutiile abilitate din Romania, dar si Ambasada SUA si Departamentul de Stat al SUA despre "deciziile abuzive" luate impotriva sa.

"In fapt, marea pacaleala a DNA o reprezinta inducerea in eroare a opiniei publice, prin deschiderea mai multor actiuni, pentru instituirea de masuri preventive diferite, impotriva mea, judecate la date si complete diferite, cu toate ca este vorba despre un singur om, Nicusor Constantinescu, si o singura boala, cancerul de prostata, de care sufar, ironia sortii facand sa fiu bolnav intr-un dosar si sanatos in altul, ambele judecate la aceeasi instanta, Curtea de Apel Bucuresti. Din respect pentru cetatenii romani, constanteni si dobrogeni, va anunt ca am informat institutiile publice abilitate din Romania, despre aceste grave abuzuri, precum si Ambasada SUA din Bucuresti, respectiv Departamentul de Stat al SUA, solicitand desfiintarea deciziilor abuzive luate impotriva mea", a mentionat Nicusor Constantinescu.

El mai spune ca spera ca justitia sa-i faca in cele din urma dreptate, precizand ca nu s-a sustras de la procesul judiciar, avand in vedere ca nu a fost stabilit pana acum niciun termen pentru judecarea pe fond in dosarul sau.

"Sper ca justitia din Romania va face in cele din urma dreptate, definitiv si irevocabil, in cazul meu, cetatean al statului roman si presedinte ales pentru a treia oara al CJ Constanta. Solicit acest lucru pe baza probelor si dovezilor concrete existente la dosar, in detrimentul unor speculatii aparute in referatele procurorilor DNA. Va reamintesc ca dosarul pentru care am fost retinut in primavara si imediat eliberat in doua instante, pentru lipsa de probe, a fost trimis in instanta pe data de 24 aprilie 2014, rechizitoriul care sta la baza dosarului necontinand nicio proba noua, aparuta dupa data de 7 aprilie 2014, cand am plecat legal, cu acordul DNA, in SUA. Pana acum, instanta sesizata nu a dispus nici un termen pentru judecata pe fond, prin urmare eu nu m-am sustras in niciun moment de la procesul judiciar in dosarul meu",, a incheiat Nicusor Constantinescu declaratia transmisa presei.

Nicusor Constantinescu a primit mandat de arestare preventiva, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in 7 august, decizia in acest sens luata de Tribunalul Capitalei. Hotararea Curtii de Apel este definitiva.

Tribunalul Bucuresti dispusese, in 23 iulie, arestarea lui Nicusor Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care presedintele CJ Constanta fumeaza la terasa unui restaurant din New York. In motivarea deciziei de arestare, Tribunalul Bucuresti a aratat ca Nicusor Constantinescu a incalcat in mod flagrant obligatiile care i-au fost impuse in cadrul controlului judiciar, el neavand nicio justificare. In acelasi document, judecatorul a mai spus ca nu s-a facut dovada necesitatii ca Nicusor Constantinescu sa ramana pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizand ca exista posibilitatea efectuarii unui astfel de tratament si in Romania.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat international de arestare, dupa ce acesta nu a revenit in tara in urma unei operatii facute in SUA. Masura de arestare, dispusa de Tribunalul Capitalei, nu a fost insa mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.