Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut presedintelui rus Vladimir Putin explicatii privind o implicare a armatei Rusiei in conflictul de pe teritoriul Ucrainei, a declarat purtatorul de cuvant al administratiei de la Berlin, Steffen Seibert, potrivit EuObserver.

In urma vizitei cancelarului german la Kiev, publicatia europeana considera ca Germania si SUA dau importanta acuzatiilor Ucrainei privind implicarea directa a militarilor Federatiei Ruse de partea separatistilor din Ucraina.

Ingrijorarea vestului apare in ce Andriy Lysenko, un purtator de cuvant al armatei ucrainene, a declarat presei de la Kiev, miercuri, ca soldatii rusi au luat parte la un atac rebel asupra orasului Novoazovsk, aproape de Crimeea, in sud-estul Ucrainei. El a adaugat ca soldatii rusi si vehicule blindate au trecut, de asemenea, frontiera in Ucraina mai la nord, in apropierea orasului Amrosievka.

Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, a declarat ca Merkel l-a sunat in aceeasi zi pe liderul rus, Vladimir Putin, sa-l intrebe daca este adevarat.

"Cele mai recente rapoarte ale prezentei militarilor rusi pe teritoriul Ucrainei trebuie sa fie explicate. Ea a subliniat responsabilitatea majora a Rusiei pentru de-escaladare si pentru supravegherea propriilor frontiere", a spus reprezentantul lui Merkel.

Intr-un comunicat de presa privind convorbirea Putin-Merkel, Kremlinul nu a declarat nimic pe aceasta tema. In schimb, Kremlinul a anuntat "intentia partii ruse de a oferi ajutoare umanitare catre Luhansk si Donetsk" - doua zone controlate de rebeli prorusi, unde camioanele rusesti cu "ajutoare" au venit si au plecat recent fara aprobarea Ucrainei sau a Crucii Rosii.

SUA au fost mai explicite. Jen Psaki, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, a declarat presei din Washington, miercuri, ca "aceste [noi] incursiuni indica faptul ca o contraofensiva orchestrata de rusi este probabil in curs de desfasurare in Donetsk si Luhansk".

Ea a adaugat: "Rusia este de a trimite tineri in Ucraina ... Avem, de asemenea, rapoarte privind soldati rusi raniti care sunt tratati la un spital din Sankt-Petersburg, si privind faptul ca alti soldati rusi sunt adusi acasa in Rusia pentru inmormantare".

Geoffrey Pyatt, ambasadorul SUA in Ucraina, a declarat joi dimineata: "Un numar tot mai mare de trupe ruse intervin direct in lupta pe teritoriul ucrainean. Rusia ... este acum direct implicat in lupta".

Evolutiile de miercuri apar dupa ce marti Rusia si Ucraina au convenit sa relanseze negocierile de pace, si inainte de summitul UE de vineri.

De asemenea, evolutiile vin intr-un moment decisiv din punct de vedere militar. Fortele ucrainene i-au inconjurat pe rebelii pro-rusi din Luhansk si Donetk. Dar daca ucrainenii nu obtin o victorie decisiva inainte de luna octombrie, cand incepe vremea, luptele vor fi inghetate pana in primavara, oferind partii pro-Rusia sansa de a avansa, noteaza EuObserver.

Odata cu venirea iernii, creste si importanta livrarilor de gaze din Rusia. Federatia Rusa a oprit livrarile catre Ucraina intr-o disputa pe pret, insa cu promisiunea ca statele UE sa primeasca gaze prin conductele ucrainene.

Premierul ucrainean Arseniy Yatseniuk a declarat recent ca Rusia vrea sa opreasca gazul si pentru statele UE in aceasta iarna, dar ministrul rus al energiei Alexander Novak a negat acuzatiile.