Guvernul ar putea discuta joi proiectul de Ordonanta de Urgenta privind migratia politica, document care a starnit critici aprinse din partea partidelor de Opozitie. Mentionam ca este a doua sedinta de Guvern din aceasta saptamana. Imediat dupa sedinta, premierul Victor Ponta va pleca in Turcia pentru a participa la ceremonia oficiala de instalare in functie a noului presedinte, Recep Tayyip Erdogan.

Proiectul de act normativ reglementeaza asa-numitul traseism politic in administratia locala, printr-o derogare de la Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Primarii, presedintii de consilii judetene si consilierii locali si judeteni care fusesera alesi din partea unor aliante electorale care s-au desfiintat intre timp ar putea ramane automat independenti, daca, intr-o perioada de 10 zile nu depun o declaratie de aparteneta politica, se arata in nota de fundamentare la proiectul de ordonanta de urgenta care va permite migratia politica a alesilor locali. Prevederea nu apare, insa, si in forma proiectului de ordonanta lansata in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Prin viitoarea ordonanta de urgenta, alesii locali vor avea la dispozitie un termen de 10 zile in care vor putea opta pentru a pleca din partidul din partea caruia fusesera alesi, fara a-si pierde mandatele.

In termenul de 10 zile mentionat, alesii locali trebuie sa depuna o declaratie in sensul schimbarii apartenetei politice, la partidul politic sau la organizatia minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte, precum si la autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat.