Primarii, presedintii de consilii judetene si consilierii locali si judeteni care fusesera alesi din partea unor aliante electorale care s-au desfiintat intre timp ar putea ramane automat independenti, daca, intr-o perioada de 10 zile nu depun o declaratie de aparteneta politica, se arata in nota de fundamentare la proiectul de ordonanta de urgenta care va permite migratia politica a alesilor locali. Prevederea nu apare, insa, si in forma proiectului de ordonanta lansata in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Nota de Fundamentare pentru Ordonanta traseismului - fragmentFoto: Hotnews

Prin viitoarea ordonanta de urgenta, alesii locali vor avea la dispozitie un termen de 10 zile in care vor putea opta pentru a pleca din partidul din partea caruia fusesera alesi, fara a-si pierde mandatele.

Proiectul de act normativ reglementeaza, astfel, asa-numitul traseism politic in administratia locala, printr-o derogare de la Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

documente

nota fundamentare

(27 Aug 2014) DOC, 73KB

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor", prevede proiectul de OUG.

In termenul de 10 zile mentionat, alesii locali trebuie sa depuna o declaratie in sensul schimbarii apartenetei politice, la partidul politic sau la organizatia minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte, precum si la autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat.

documente

oug pt reglementarea unor masuri privind administratia publica locala

(27 Aug 2014) DOC, 49KB

O inlesnire suplimentara apare, insa, in nota de fundamentare a proiectului: edilii care fusesera alesi din partea unei aliante desfiintate intre timp raman automat independenti, daca ei nu depun declaratia privind apartenenta politica.

Nota de fundamentare publicata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice arata ca :

"Alesii locali care nu depun declaratia in termenul si conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta sunt, dupa caz, in una din urmatoarele doua situatii:

a) raman membrii ai partidului politic sau organizatiei minoritatii nationale, dupa caz, pe listele partidului care a facut parte dintr-o alianta politica sau electorala, daca acesta/aceasta continua sa existe din punct de vedere legal;

b) devin independenti, daca partidul politic sau organizatia cetatenilor apartinand minoritatii nationale, dupa caz, pe listele partidului care a facut parte dintr-o alianta politica sau electorala, daca acesta/aceasta nu mai exista din punct de vedere legal".

Prin aceasta formulare, oricum ambigua, admitand ca Uniunea Social Liberala s-a desfiintat si juridic, nu doar politic, liberalii si social-democratii alesi pe listele defunctei USL, ar putea deveni independenti automat, si fara sa demisioneze din partidele lor actuale.

PNL si PSD isi mai disputa, insa, si acum situatia datoriilor USL-ului si desfiintarea sa juridica. "USL nu a fost radiata oficial, ea exista juridic", a declarat, pentru HotNews.ro, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.

Pana la urma, nici ministerul social-democratului Liviu Dragnea nu a pastrat in proiectul propriu-zis al ordonantei de urgenta prevederea care figureaza inca in nota de fundamentare, potrivit careia alesii locali care nu fac o noua optiune de apartenenta politica raman independenti.

Astfel, in proiectul de OUG nu mai apare referirea la aliantele electorale si politice.

"4) Primarii sau presedintii consiliilor judetene, consilierii locali sau consilierii judeteni, in functie, respectiv candidatii inscrisi in liste si care au fost declarati supleanti, dupa caz, care nu depun declaratia potrivit prevederilor alin. (1), (3) si (4) sunt, dupa caz, in una din urmatoarele doua situatii:

a) raman membrii ai partidului politic sau organizatiei minoritatii nationale, dupa caz, pe listele partidului care a facut parte dintr-o alianta politica sau alianta electorala, daca acesta/aceasta continua sa existe din punct de vedere legal;

b)devin independenti, daca partidul politic sau organizatia minoritatii nationale, dupa caz, daca acesta/aceasta nu mai exista din punct de vedere legal".

La litera b) se poate observa o constructie ambigua a frazei, cauzata cel mai probabil din modificarea incompleta a prevederii uitate in nota de fundamentare.

Proiectul de ordonanta de urgenta urmeaza sa fie dezbatut in Guvern, care va lua o decizie asupra formei finale a viitorului act normativ.