Peste 300 de filosofi vor participa incepand de maine, la Universitatea din Bucuresti, la unul dintre cele mai importante evenimente mondiale din domeniul filosofiei: Congresul European de Filosofie Analitica. Aceasta este a opta editie a Congresului, care se va desfasura in perioada 28 august - 2 septembrie 2014 si este organizata de Universitatea din Bucuresti si de Societatea Romana de Filosofie Analitica. Filosofi de renume vor sustine prezentari in cadrul evenimentului, printre care Kit Fine (Universitatea din New York), Susanne Bobzien (Universitatea Oxford), Fabrice Correia (Universitatea din Neuchatel), Jennifer Saul (Universitatea din Sheffield), anunta universitatea.

Congresul European de Filosofie Analitica - Bucuresti 2014Foto: unibuc.ro

Romania va gazdui cel de-al optulea Congres European de Filosofie Analitica (ECAP8). Evenimentul este organizat de Universitatea din Bucuresti si de Societatea Romana de Filosofie Analitica si se va desfasura in amfiteatrele Facultatilor de Filosofie, Drept si Sociologie ale Universitatii din Bucuresti, anunta universitatea intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In aceste amfiteatre vor avea loc sute de prezentari si discutii in cadrul a zece sectiuni paralele si a cinci workshopuri asociate. Sesiunile plenare vor fi sustinute de filosofi de renume: Kit Fine (Universitatea din New York), Susanne Bobzien (Universitatea Oxford), Fabrice Correia (Universitatea din Neuchatel), Jennifer Saul (Universitatea din Sheffield).

Ceremonia de deschidere a congresului va avea loc joi, 28 august, incepand cu ora 13:00, in Aula Magna a Facultatii de Drept. Cuvantul de deschidere ii va apartine lui Mircea Dumitru, rector al Universitatii din Bucuresti si presedinte al Societatii Europene de Filosofie Analitica.

Pe parcursul celor sase zile ale celui de-al optulea Congres European de Filosofie Analitica vor fi abordate o serie subiecte din domenii precum: istoria filosofiei, epistemologie, filosofia stiintei, logica, filosofia limbajului, filosofia mintii si a actiunii, metafizica, etica, estetica, filosofie politica si filosofia dreptului. "Abordarile vor fi atat teoretice, cat si practice, astfel incat acestea intra in sfera de interes atat a celor specializati in aceste domenii, cat si a celor interesati ori curiosi", informeaza Universitatea din Bucuresti.

La Congresul European de Filosofie Analitica vor participa in jur de trei sute de cercetatori de pe toate continentele. Printre tarile reprezentate se afla Romania - cu 15 participanti care cerceteaza atat la universitatile din tara, cat si la cele din strainatate -, numeroase tari europene, dar si Brazilia, Canada, Chile, Iran, Israel, Mexic, SUA, Noua Zeelanda, Quatar si Emiratele Arabe Unite.

Dintre universitatile de top, vor fi reprezentate: Universitatea New York, Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge, Universitatea din Ghent, Universitatea Goethe - Frankfurt, Sciences Po si Sorbona, Universitatea Jagielloniana din Cracovia, Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Hamburg, Universitatea Toronto, Universitatea din Tennessee, Universitatea Johns Hopkins si Universitatea Indiana - SUA, Universitatea din Munchen, Universitatea din Barcelona si multe altele.

Congresele ECAP au loc la fiecare trei ani, fiind organizate de Societatea Europeana de Filosofie Analitica (ESAP), in colaborare cu societatile membre locale. Principalul eveniment urmarit de filosofii europeni, Congresul European de Filosofie Analitica are ca scop incurajarea stabilirii relatiilor profesionale si a colaborarilor intre cercetatorii europeni din domeniul filosofiei.

"Filosofia analitica este caracterizata, mai presus de toate, prin claritate, insistenta asupra argumentarii explicite si cererea ca orice viziune exprimata sa fie supusa rigorilor evaluarii critice si discutiilor cu alti cercetatori. Cel de-al optulea Congres de Filosofie Analitica este unul dintre cele mai mari si importante evenimente stiintifice si culturale care au avut loc in capitala in ultimii ani si cel mai important eveniment filosofic din Romania dupa Congresul International de Logica si Filosofia Stiintei din 1971, care a avut loc tot in Bucuresti", potrivit Universitatii din Bucuresti.

Intrarea este limitata persoanelor din domeniu, dupa contactarea organizatorilor, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii.

Descarca de aici programul Congresului European de Filosofie Analitica 2014