NATO va trimite forte armate in baze noi din estul Europei pentru a contracara amenintarile Rusiei, a anuntat miercuri secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, intr-un interviu comun pentru The Guardian si alte cinci ziare europene. Rasmussen nu a dezvaluit numele tarilor care vor gazdui numele bazelor, dar informatia vine pe fondul cererilor explicite din partea Romaniei, Poloniei si tarilor baltice ca NATO sa-si mute efectivele din Vestul Europei in Est, acolo unde amenintarea Rusiei a devenit explicita in urma crizei din Ucraina.

Anders Fogh RasmussenFoto: Hotnews

"Trebuie sa vedem realitatea: Rusia nu mai considera NATO un partener", a spus Rasmussen, care a declarat ca la Summitul crucial al NATO de la Cardiff (4-5 septembrie) va fi facut anuntul oficial al Aliantei privind noile baze. Potrivit unor surse citate de The Guardian, in anuntul oficial nu va fi mentionat termenul "baze permanente", pentru a acomoda opozitia unor tari Franta, Italia si Spania, care nu sint de acord cu iritarea Rusiei.

Rasmussen a declarat in interviul citat ca la summitul din Cardiff toate divergentele de opinie dintre statele membre NATO vor fi rezolvate (Franta, Italia si Spania se opun noilor baze in estul Europei, UK si SUA le sustin, Germania e neutra), iar decizia va insemna ca trupe, echipamente si logistica vor fi trimise in baze din estul Europei.

Intrebat daca vorbim de trimiteri permanente de trupe sub "steagul" NATO in Europa de Est, Rasmussen a confirmat. "Pe scurt raspunsul este DA. Pentru a nu exista neintelegeri folosim insa fraza . Aliatii nostri din est vor fi multumiti cand vor vedea ce contine planul de actiune pe care il pregatim", spune el.

Cel mai probabil orasul polonez Szczecin va fi centrul noilor activitati, spun surse apropiate discutiilor, iar miscarile ar putea incepe "in cateva ore", a precizat secretarul general al NATO. "Pot fi intr-un sistem de rotatie, cu mare frecventa a schimbarilor. Ideea este ca orice potential agresor sa stie ca daca se gandeste sa atace o tara NATO va trebui sa infrunte nu doar soldati din tara respectiva, ci si trupe NATO. Asta e important", a mai spus inaltul oficial, referindu-se la noile desfasurari de forte din Europa de Est.

Nu e prima oara dupa Al Doilea Razboi Mondial cand Rusia ia cu forta teritorii, spune Rasmussen "Clar ca trebuie sa ne adaptam acestor realitati (...) Am observat o schimbare remarcabila legata de capacitatile armatei ruse inca de la razboiul cu Georgia, in 2008. Vedem ca Rusia si-a imbunatatit capacitatea de a actiona rapid. Ei pot transforma in foarte scurt timp un exercitiu militar de amploare intr-o operatiune serioasa de ofensiva militara"

Secretarul general NATO mai spune ca sunt dovezi clare din "rapoarte multiple" ca Rusia destabilizeaza estul Ucrainei "printr-o combinatie sofisticata de razboi conventional si operatiuni de informare, dar mai ales de dezinformare. E nevoie de mult mai mult in afara de NATO pentru a contracara un astfel de razboi hibrid".

Rasmussen spune ca la summit-ul de la Cardiff se vor discuta si modalitati de a ajuta Ucraina din punct de vedere militar pentru a face fata amenintarii venita din Rusia "Ucraina isi urmeaza propriul drum. Acest lucru va fi demonstrat la summit unde vom avea o intalnire NATO-Ucraina. Acolo vom decide ce putem face pentru a ajuta Ucraina sa-si construiasca noi capacitati in sectorul de securitate, sa-l modernizeze".

Obiectivele Romaniei la summit-ul de la Cardiff

Premierul Victor Ponta declara pe 25 august ca unul dintre obiectivele Romaniei la summitul crucial al NATO din septembrie (Tara Galilor) este "o prezenta clara din punct de vedere militar a NATO in Romania", fara a spune insa daca e vorba despre o noua baza NATO sau prezenta unor forte aliate pe teritoriul Romaniei. Un obiectiv similar fusese enuntat de presedintele Traian Basescu in luna iulie.

Premierul Ponta a mai spus ca alte obiective urmarite de Romania la summitul NATO sint "un angajament foarte clar pentru tot flancul estic de asigurare a securitatii si a parteneriatului din aceasta regiune", precum si "un sprijin foarte clar spre noii candidati la aderarea la UE, pentru Ucraina, Moldova, Georgia".

Ponta a mai spus ca "obiectivele Romaniei au fost stabilite intre toate institutiile statului", anuntind ca Executivul va fi reprezentat la summitul NATO din 4-5 septembrie prin ministrul Apararii, Mircea Dusa, si ministrul de Externe, Titus Corlatean.

In acest moment, cele mai multe trupe NATO sint dispuse in American de Nord si Europa de Vest (cite 1,5 milioane), in timp ce in statele din Europa Centrala si de Est sint dizlocati doar 300.000 de militari aliati.

Reamintim ca Romania este reprezentata la NATO de seful statului, Traian Basescu.

Presedintele Basescu a prezentat la final de iulie cele opt obiective ale Romaniei la summit-ul NATO din luna septembrie, din Marea Britanie. Primul obiectiv este "adoptarea de masuri concrete pe termen lung si echilibrarea geografica a resurselor militare ale Aliantei pe teritoriul Uniunii Europene",

Printre prioritatile enumerate de presedintele Basescu pentru summitul NATO se mai numara redefinirea relatiei dintre NATO si Rusia, adancirea cooperarii dintre NATO si partenerii estici (Republica Moldova, Ucraina, Georgia) si asumarea de catre toate statele membre a alocarii a 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare. Pe larg despre cele opt obiective puteti citi aici.