Subiectele de la examenul de Limba si literatura romana din cadrul sesiunii de toamna a Bacalaureatului au avut la prima cerinta un text la prima vedere - “Rusoaica” de Gib I. Mihaescu, pentru absolventii de la Real si Tehnologic. Unele sub-puncte de la prima cerinta sunt identice cu cele de la prima sesiune a examenului de BAC 2014, unde absolventii de uman de acea data au avut tot un text de Gib I. Mihaescu, si anume “Donna Alba”. Subiectele de la sesiunea de toamna a bacalaureatului au avut la cerinta a II-a realizarea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre "importanta respectarii unor reguli intr-un domeniu de activitate'. Si la subiectul al III-lea cerinta este identica celei de la prima sesiune a Bacalaureatului 2014, singurul lucru diferit fiind autorul poeziilor.

Subiecte Limba si literatura romana - BAC 2014 sesiunea de toamnaFoto: Hotnews

Ultima cerinta a fost construirea unui eseu de 600-900 de cuvinte despre tema si viziunea despre lume reflectate intr-un text poetic studiat, scris de George Bacovia. Absolventii liceelor tehnologice si cei de la profilul real au avut, pentru al doilea an consecutiv, subiecte diferite de ale absolventilor de la uman. Aproape 40.000 de absolventi de clasa a XII-a s-au inscris la examenul de Limba si literatura romana, in cadrul Bacalaureatului 2014, sesiunea august-septembrie.

Subiectele de la examenul de Limba si literatura romana - BAC 2014, sesiunea de toamna - au fost concepute de Centrul National de Evaluare si Examinare, din subordinea Ministerului Educatiei. Ele au fost structurate pe trei mari cerinte, fiecare notata cu 30 de puncte, iar 10 puncte au fost din oficiu. Candidatii la BAC au avut la dispozitie 3 ore pentru a rezolva subiectele, iar examenul a inceput la ora 9:00.

Subiectele de la examenul de Limba si literatura romana - Real si Tehnologic - BAC 2014 Sesiunea de toamna

La primul examen scris al sesiunii de toamna a Bacalaureatului 2014 s-au inscris 39.091 de absolventi de clasa a XII-a, a informat Ministerul Educatiei. Dintre acestia, 29.616 sunt din promotia curenta si 9.475 din promotiile anterioare. Examenul s-a desfasurat in 208 centre de examen, iar lucrarile vor fi evaluate in 76 de centre de evaluare.

Spre comparatie, anul trecut s-au inscris la examenul de Limba romana din sesiunea de toamna a bacalaureatului peste 55.000 de candidati si s-au prezentat 45.954 de absolventi de liceu (Sursa).

Inaintea examenului, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a anuntat printr-un comunicat de presa ca ministrul Remus Pricopie le-a cerut tuturor celor implicati in organizarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat, sesiunea august - septembrie, "respectarea stricta a regulamentelor si toleranta zero fata de orice tentativa de fraudare". "Ministrul a facut un apel la rigoare procedurala si a pus accent pe ideea de preventie a eventualelor nereguli sau disfunctionalitati. Declaratiile ministrului Remus Pricopie au fost facute duminica, 24 august, in cadrul videoconferintei organizate la sediul MEN. La videoconferinta au participat toti inspectorii scolari generali, inspectorii scolari generali adjuncti, presedintii comisiilor judetene de examen si membrii Comisiei Nationale de Bacalaureat", precizeaza Ministerul.

Potrivit calendarului sesiunii de toamna a bacalaureatului 2014, examenele scrise continua marti, 26 august, cu examenul la Limba si literatura materna, pe 27 august se va desfasura proba obligatorie a profilului, iar pe 29 august sesiunea august-septembrie se incheie cu proba la alegere a profilului si specializarii.

Rezultatele de la BAC 2014 - sesiunea de toamna - se vor afisa pe 1 septembrie, pana la ora 12:00. In aceeasi zi, in intervalul orar 12:00-16:00, absolventii nemultumiti de note pot depune contestatii, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 4 septembrie.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014 - Sesiunea august-septembrie 2014

14 - 18 iulie 2014Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen

18-19 august 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

18-19 august 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

19-20 august 2014Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

21 - 22 august 2014Evaluarea competentelor digitale - proba D

25 august 2014Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

26 august 2014Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

27 august 2014Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

29 august 2014Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

1 septembrie 2014Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

2-3 septembrie 2014Rezolvarea contestatiilor

4 septembrie 2014Afisarea rezultatelor finale

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 10 ani - sesiunea de toamna

  • BAC 2013 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 20,36% (inainte de solutionarea contestatiilor)
  • BAC 2012 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 25,49%
  • BAC 2011 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 16,8%
  • BAC 2010 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 34,92%
  • BAC 2009 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 72,64%
  • BAC 2008 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 58,93%
  • BAC 2007 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 70,23%
  • BAC 2006 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 54,94%
  • BAC 2005 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 64,86%
  • BAC 2004 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 71,64%

Cum se desfasoara examenul - Metodologia de organizare a Bacalaureatului

Accesul candidatilor in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 - 8:30. La accesul absolventilor de liceu in centrul de examen se procedeaza astfel:

  • un profesor si un membru al personalului de paza solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate, si verifica daca fotografiile corespund;
  • candidatii sunt indrumati spre zona din centrul de examen unde se gasesc salile de examen;
  • candidatii sunt atentionati sa citeasca extrasele din Metodologie afisate pe usa salii de examen si sa nu stationeze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidatii care au materiale/obiecte nepermise in sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.

Candidatul care are asupra sa materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Examenul dureaza 3 ore.

Elevii care sunt surprinsi in examen cu copiute sau telefoane mobile sunt dati afara din examen, indiferent daca au copiat sau nu. Inainte de aducerea subiectelor in sali, asistentii vor explica elevilor modul de desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata.

Candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, in functie de disciplina si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.

Coltul colii tipizate va fi lipit, dupa distribuirea subiectelor in sali, numai dupa ce asistentii din sali au verificat identitatea candidatilor, dupa completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce acestia semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata. Colturile lucrarilor vor fi lipite numai dupa ce candidatii au inceput sa scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioara se repeta pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea.

Candidatii vor primi atatea coli tipizate si ciorne cate le sunt necesare. Pentru lipirea coltului lucrarii se va folosi lipici sau acelasi tip de etichete autocolante, pentru toate centrele de examen dintr-un judet.

Inscrierea numelui candidatului pe foile tipizate in afara rubricii care se sigileaza, precum si orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrarii, atrag dupa sine anularea lucrarii scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atat in centrul de examen, cat si in centrul de evaluare, de catre persoanele din comisie care sesizeaza semnele distinctive, iar decizia se ia de catre presedintele comisiei, dupa consultare cu comisia judeteana/a municipiului Bucuresti.

Dupa anuntarea variantei de subiect extrasa de Comisia Nationala de Bacalaureat, se multiplica subiectele in numar egal cu numarul candidatilor, urmand ca acestea sa fie distribuite in sali.

Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele "Matematica" si "Geografie", candidatii pot sa utilizeze instrumente de desen.

Se interzice folosirea, in timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se foloseste numai hartia distribuita candidatilor de catre asistenti.

Candidatii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul in care unii candidati, din diferite motive, doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de catre asistenti in procesul-verbal de predare-primire a lucrarilor scrise. Colile folosite initial se anuleaza pe loc de catre asistenti, mentionandu-se pe ele "Anulat", se semneaza de catre asistenti si se pastreaza in conditiile stabilite pentru lucrarile scrise.

In timpul desfasurarii probelor scrise, asistentii nu dau candidatilor nicio indicatie, nu discuta intre ei si nu rezolva subiectul de examen. Unul dintre asistenti sta in fata clasei, celalalt in spatele clasei si nu au alte preocupari in afara de supraveghere. In cazul in care acestia incalca aceste dispozitii, presedintele comisiei poate decide inlocuirea lor si, daca este cazul, poate face si propunere de incepere a procedurii de cercetare disciplinara.

Dupa ce isi incheie lucrarile, candidatii numeroteaza foile, sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar cateva randuri, partea nescrisa fiind barata de catre asistenti. Dupa incheierea numerotarii, candidatii predau asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini.

La expirarea celor trei ore acordate, candidatii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. In cazul in care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, acest lucru se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenti si atrage dupa sine eliminarea candidatului din examen.

Trei candidati raman in sala pana la predarea ultimei lucrari. La predarea lucrarilor, asistentii bareaza spatiile nescrise, verifica numarul de pagini si il trec in procesele-verbale de predare-primire pe care le semneaza candidatii, precum si in rubrica prevazuta pe prima pagina a lucrarii.

Ciornele si lucrarile anulate se strang separat si se pastreaza in centrul de examen.

Subiecte diferentiate la Limba si literatura romana, pentru al doilea an

Acesta este al doilea an in care la examenul scris de Limba Romana absolventii de liceu au subiecte diferitentiate: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala au de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat raman, insa, la fel ca anii trecuti.

Aceasta modificare a fost facuta in 2012, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului 2013.

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat atunci ca "subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate" si ca a comunicat aceasta modificare, "despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche". Rectorii unor mari universitati au criticat, insa, ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Citeste si: