Circulatia se desfasoara ingreunat pe mai multe drumuri nationale, duminica dimineata, din cauza ploii torentiale si a vantului puternic, vizibilitatea fiind redusa pe artere rutiere din Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Teleorman, dar si in Capitala, informeaza Centrul Infotrafic al Politiei Romane.

UPDATE 15.30 IGSU: 21 de localitati din 10 judete afectate de efectele meteorologice; nu au existat persoane izolate sau disparute

21 de localitati din 10 judete au fost afectate de fenomenele meteorologice din cursul noptii de sambata spre duminica, informeaza IGSU printr-un comunicat transmis Agerpres.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut IGSU, avand in vedere situatia meteorologica si hidrologica, sa monitorizeze cu atentie situatiile care pot aparea si sa apeleze la fortele MAI care pot interveni.

"Intrucat in urmatoarele ore, conform situatiei meteorologice si hidrologice, se pot produce scurgeri importante pe versanti si viituri rapide pe raurile mici, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a cerut conducerii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta sa monitorizeze cu atentie situatiile care pot aparea in judetele unde aceste fenomene meteo se vor manifesta. Totodata, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut pompierilor ca in caz de nevoie sa apeleze si la celelalte forte ale MAI care pot sprijini actiunile de interventie", se arata in comunicatul IGSU.

Potrivit sursei citate, in cursul noptii de sambata si duminica dimineata peste 120 de pompieri si 25 de politisti au actionat pentru inlaturarea efectelor ploilor torentiale care s-au manifestat in 21 de localitati din 10 judete - Caras-Severin, Buzau, Ilfov, Hunedoara, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea si municipiul Bucuresti.

"Fenomenele meteorologice din noaptea trecuta au cauzat inundarea mai multor case si gradini din judetele Buzau, Caras Severin, Prahova si Ilfov, fortele inspectoratelor pentru situatii de urgenta actionand pentru evacuarea apei cu ajutorul motopompelor. Totodata, autoritatile locale fac propriile evaluari la fata locului. In urma ploilor si viiturilor nu au existat persoane izolate sau disparute", precizeaza IGSU.

In cele 10 judete, vijeliile au doborat la pamant 16 copaci si au afectat un acoperis de bloc in Scornicesti, judetul Olt si altul in Calimanesti, judetul Valcea, insa nu s-au inregistrat decat pagube materiale. Temporar au fost inundate doua pasaje rutiere in Ramnicu-Valcea si pasajul de la Piata Unirii din Bucuresti.

Actiunile pompierilor inspectoratelor pentru situatii de urgenta continua si in aceste ore, adauga sursa citata.

UPDATE 15.00 Prahova: 40.000 de consumatori nealimentati cu energie electrica din cauza furtunii

Aproximativ 40.000 de consumatori din zonele de sud si de est ale judetului Prahova au fost nealimentati cu energie electrica, duminica, timp de mai multe ore, din cauza unei furtuni in urma careia mai multi copaci au fost doborati de vant, iar o masina a fost luata de ape.

Purtatorul de cuvant al Electrica Muntenia Nord, Marian Popa, a declarat pentru Agerpres ca, in urma fenomenelor meteorologice, aproximativ 40.000 de consumatori din zona de sud si din cea de est a judetului au ramas, duminica dimineata, fara alimentare cu energie electrica din cauza copacilor cazuti pe liniile electrice si a conductoarelor rupte, 380 de posturi de transformare fiind afectate.

La fata locului s-a intervenit pentru remedierea defectiunilor, astfel ca, in prezent, doar aproximativ 200 de consumatori din localitatea prahoveana Sicrita nu beneficiaza de alimentare cu energie electrica.

De asemenea, echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova au actionat pentru degajarea copacilor care au cazut pe carosabil (pe DN 72, la Aricestii Rahtivani), pe firele electrice si pe o casa, la Sinaia, dar si pentru degajarea aluviunilor aduse de apa pe carosabil in comuna Apostolache.

In acelasi timp, s-a intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei dintr-o casa inundata in comuna Brazi, dar si dintr-o curte si un subsol din orasul Valenii de Munte.

Echipajele ISU Prahova au actionat si pentru degajarea unui autoturism care a fost luat de apele umflate ale paraului Stamnic in comuna Starchiojd.

UPDATE 12.30 Arges: Mii de gospodarii fara curent electric din cauza avariilor provocate de furtuna

Furnizarea curentului electric este intrerupta duminica in peste 2.400 de gospodarii din judetul Arges, din cauza avariilor la retea provocate de fenomenele meteorologice produse in timpul noptii, transmite Agerpres.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arges, au fost afectate opt linii electrice si 84 de puncte de transformare din localitatile Bradu, Dragoslavele, Maracineni, Mosoaia, Recea, Rucar si Suseni.

"Au fost afectati, in total, 2.480 de consumatori. Se lucreaza pentru remediere cu opt echipe ale societatii furizoare", se arata intr-un comunicat al ISU Arges.

De asemenea, pompierii au intervenit in cursul noptii in Pitesti, Curtea de Arges si Albota, pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii.

UPDATE 11.30 Buzau: Sapte localitati afectate de precipitatiile abundente

Ca urmare a precipitatiilor abundente cazute in noaptea de sambata spre duminica, aproximativ 20 de gospodarii din sapte localitati din judetul Buzau au fost afectate, iar doua drumuri judetene au devenit impracticabile, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al ISU Buzau, Vasile Prahoveanu.

"In municipiul Buzau, patru curti au fost inundate, subsolul Spitalului Judetean Buzau, precum si subsolul unui bloc, in municipiul Ramnicu Sarat o casa si doua curti, la Vernesti, doua curti, in comuna Sapoca, doua gospodarii, doua beciuri si doua curti, in comuna Posta Calnau, o curte", a precizat Vasile Prahoveanu care a adaugat ca in judet precipitatiile cazute au fost de peste 40 de litri pe metru patrat.

Potrivit oficialului ISU, in comuna Tisau, paraul din localitate a iesit din albie, iar in prezent este interzisa circulatia auto. In comuna Berca, sat Valea Nucului, DJ 203L este blocat temporar cu aluviuni, ebulment, pe aproximativ 100 metri.

UPDATE 11.10: ISU Bucuresti a avut 8 interventii, iar Brigada Rutiera a deviat traficul la Pasajul Unirea

Pasajul Unirea a fost inundat duminica in jurul orei 2.00 din cauza canalizarii care nu a facut fata, au declarat pentru Agerpres reprezentanti ai Brigazii Rutiere.

"Cantitatile de apa au fost foarte mari si nu a mai facut fata canalizarea. Din aceasta cauza a fost deviat traficul din Pasajul Unirea. Este o problema cu canalizarea intrucat nu ia un volum foarte mare de apa. Asta s-a intamplat incepand cu ora 2.00 azi-noapte. In rest nu au fost probleme", au adaugat acestia.

De asemenea, ISU a avut 8 interventii in noaptea de sambata spre duminica.

"In intervalul supus atentionarii meteorologice am avut 5 interventii pentru extragerea apei din locuinte si trei interventii pentru degajarea copacilor cazuti pe partile carosabile sau pe autoturisme", a declarat sublocotenentul Adrian Marin, ofiter relatii publice in cadrul institutiei.

Potrivit Centrului Infotrafic, citat de Mediafax pe autostrada A2 Bucuresti - Constanta, intre kilometrii 20 si 35 ploua torential, iar pe restul autostrazii carosabilul este ud.

Soferii sunt sfatuiti ca atunci cand traverseaza zone unde carosabilul este acoperit cu apa sa circule cu viteza redusa, sa mareasca distanta de siguranta in mers, sa utilizeze luminile de intalnire si sa evite efectuarea manevrelor in trafic, cum ar fi depasirile si trecerile de pe o banda pe alta.

De asemenea, in mai muilte judete sunt rafale de vant, care afecteaza buna desfasurare a traficului rutier.

"Pentru evitarea implicarii in accidente, conducatorii auto trebuie sa-si sporeasca prudenta pe toata durata deplasarii, dar mai ales la iesirile din tronsoanele impadurite si sate, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vant laterale modifica tinuta de drum a masinilor, cu atat mai mult cu cat viteza cu care se circula este mai mare. Totodata, trebuie evitate oprirea sau stationarea in dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vantul puternic ii poate rupe", a precizat Centrul Infotrafic.

Trenurile spre Bucuresti care circula intre Peris si Buftea au intarzieri intre 30 si 60 de minute

Mai multe trenuri care vin si pleaca din Bucuresti Nord au intarzieri intre 30 si 60 de minute, din cauza lipsei de tensiune la centrul de dirijare a traficului din zona statiei Peris, cauzata de furtuna de duminica dimineata, a anuntat compania CFR.

Potrivit purtatorului de cuvant al companiei CFR, Oana Branzan, furtuna a cauzat o lipsa de tensiune la centrul de centralizare si dirijare a traficului din zona Peris, toate trenurile care vin si pleaca din Bucuresti Nord si ajung in aceasta statie fiind oprite temporar, pana la comanda de intrare in circulatie a personalului feroviar pe segmentul Buftea-Peris.

"Circulatia feroviara intre statile Buftea - Peris se desfasoara la cale libera, accesul trenurilor pe acest segment fiind permis doar sub comanda personalului feroviar", a precizat Oana Branzan.

Intrucat exista in continuare posibilitatea aparitiei de modificari sau perturbari in circulatia trenurilor, din cauza vremii nefavorabile, pasagerii sunt sfatuiti ca, inainte de calatorie, sa se informeze despre eventualele intarzieri care se pot inregistra in graficul de circulatie.

"Companiile feroviare tin legatura operativ si centralizat astfel incat personalul de serviciu din trenurile aflate in parcurs si cel din gari sa colaboreze in luarea celor mai potrivite masuri pentru prevenirea situatiilor neplacute pentru calatori", a mai spus Oana Branzan.

Peste 300 de persoane, blocate in doua trenuri, in judetul Caras-Severin

Peste 300 de persoane au ramas blocate, duminica dimineata, peste patru ore, in doua trenuri, in judetul Caras-Severin, dupa ce mai multi copaci au cazut peste linia ferata si peste cablurile de inalta tensiune, in urma unei furtuni, printre pasageri aflandu-se si un copil dependent de insulina.

Potrivit reprezentantilor CFR, peste 300 de persoane au ramas blocate in doua trenuri de calatori in judetul Caras-Severin, intr-o zona de defileu cu vegetatie abundenta, dupa ce mai multi copaci au cazut peste linia ferata si peste cablurile de inalta tensiune, in urma unei furtuni.

Conform sursei citate, printre pasageri s-a aflat si un copil dependent de insulina, pentru care insa nu au fost solicitate interventii speciale.

"Tensiunea a fost intrerupta in linia de contact dintre Crusovat si Domasnea Cornea. Trenurile IR 1696 Timisoara - Bucuresti Nord si IR 1695 Bucuresti Nord - Timisoara au stationat pana la interventia cu locomotiva Diesel", se arata intr-un comunicat al CFR Calatori.

Mai multi angajati de la Infrastructura au intervenit in zona pentru eliberarea liniei ferate.

Circulatia a fost reluata catre destinatiile finale cu intarzieri de aproximativ de 280 minute pentru trenul IR 1696 si 120 de minute pentru garnitura IR 1695, mai precizeaza CFR.

De asenemea, 30 de localitati din judetul Caras-Severin au ramas fara energie electrica, iar acoperisurile a doua case au fost afectate, in urma furtunii.

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru rauri din 23 de judete, intre care si Caras-Severin, unde incepand de sambata seara si pana luni dimineata se pot produce inundatii, din cauza scurgerilor pe versanti si a viiturilor rapide.

Bucurestiul si judetele Buzau si Prahova au fost, duminica dimineata, timp de aproximativ o ora, sub avertizare cod portocaliu de ploi si vijelii. In aceste zone au fost averse si descarcari electrice, iar vantul a depasit la rafala 75-80 de kilometri pe ora, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie.

De asemenea, au fost avertizate cu cod galben de ploi si vijelii judetele Calarasi, Brasov, Giurgiu, Ilfov, Dambovita, Prahova, Ialomita, Braila, Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati.