Ministerul Sanatatii va achizitiona vaccin antigripal de aproape 7 milioane de lei, productia de vaccin antigripal de la Cantacuzino neputand fi reluata intrucat institutul nu are autorizatie si, mai mult, este implicat intr-un proces penal, a declarat pentru Mediafax ministrul Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a spus ca a solicitat Comitetului National de Vaccinologie sa faca o analiza asupra situatiei vaccinarilor.

"Trebuie sa vedem ce poate fi mentinut si ce poate fi schimbat. Ma refer atat la vaccinurile impotriva hepatitei B, BCG (impotriva tuberculozei, n.r.) si vaccinul antigripal. Vom face eforturi pentru a achizitiona vaccinurile de la producatorii existenti. Anul acesta ne-am confruntat cu probleme in identificarea unor producatori care produc vaccinurile BCG si hepatitic B, dar am reusit sa gasim si sa asiguram cantitatile necesare", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Potrivit ministrului, au fost incheiate toate procedurile necesare achizitionarii centralizate a vaccinurilor BCG si hepatitic B, proceduri demarate inca de la inceputul acestui an.

"Saptamana trecuta au fost receptionate cele 513 000 de doze de vaccin BCG care au fost distribute in unitatile din teritoriu pentru reinceperea imunizarilor. Pana la sfarsitul acestei luni vor fi receptionate si 50 000 de doze de vaccin hepatitic B. In anul 2014, Ministerul Sanatatii va achizitiona cantitatea de 500.000 doze vaccin antigripal in valoare estimata de 6.950.000 lei pentru campania de imunizare gratuita a persoanelor cu risc de imbolnavire", a precizat ministrul Sanatatii..

Procedurile de achizitie pentru vaccinul antigripal au fost demarate, iar miercuri, a fost publicata documentatia in SEAP.

"Vaccinul gripal va fi achizitionat de la producatorul care va fi declarat castigator in cadrul licitatiei centralizate organizate de MS. De acum incolo, in fiecare an, in decembrie vom avea planul national de vaccinare. Achizitiile vor fi pe perioada lungi, ca sa nu mai fie sincope. Pentru ca sunt din ce in ce mai putini producatori si daca iei pe un an nu mai sunt interesati. Legat de Cantacuzino, nu vor fi vaccinuri nici in 2014. Institutul Cantacuzino nu are autorizatie pentru productia de vaccin. Suntem foarte circumspecti avand in vedere problemele de anul trecut, procesul penal care este in derulare", a adaugat ministrul.