​Candidatul Aliantei Crestin Liberale (ACL) la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, si-a lansat, luni, candidatura in fata organizatiilor PNL si PDL din Bucuresti si Ilfov si a transmis cateva mesaje ceva mai dure la adresa contracandidatului sau de stanga, Victor Ponta, centrate pe recesiunea tehnica din economie, pe lipsa progreselor in aderarea la zona Schengen si pe politica externa a premierului PSD. In fata activului ACL din Bucuresti si Ilfov, mesaje mai agresive la adresa lui Ponta si a PSD au avut, insa, liderii liberali si democrat-liberali Ludovic Orban, Vasile Blaga si Catalin Predoiu.

Klaus IohannisFoto: Hotnews

"Romania este o tara puternica, dar n-am reusit, datorita unor probleme legate de Guvernul Ponta, sa rezolvam in doi ani cateva probleme simple. Intreb eu Guvernul Ponta: de ce n-am facut niciun pas in directia Schengen? De ce nu avem nicio relatie autentica si serioas a in proble a Ucrainei? Sunt vecinii nostri si noi tacem", a spus Iohannis, in fata a circa 1.000 de membri PDL si PNL din Bucuresti si judetul Ilfov, reuniti intr-un pavilion al complexului Romexpo.

Intr-o sala austera (pavilionul C), cu o scena fara instalatii speciale de iluminare, cu un banner intunecat in spatele scenei, care incerca sa suplineasca obisnuitele ecrane gigant din campaniile electorale, Iohannis a mai arcuncat cateva sageti "timide" la adresa principalului sau contracandidat.

"Romania prospera cu totii ne-o dorim. Cum sa obtinem asa ceva cu Guvernul Ponta care, toata ziua, buna ziua, ne povesteste la televizor - intr-un fenomen care este unic la noi, care se numeste teleguvernare - ca ne merge foarte bine, ca toate datele macroeconomice sunt excelente. Dar in buzunarul romanilor, acest lucru nu s-a regastit si iata minciuna a fost descoperita. Iarasi a trebuit sa altii sa ne arate ca s-a intamplat un lucru trist: suntem in recesiune. Nu este niciun fel de bucurie, este un lucru foarte prost si arata foarte clar ca Guvernul Ponta este incapabil sa duca Romania la prosperitate", a mai declarat Iohannis, de la pupitrul cu initialele ACL si vechile insemne PNL si PDL.

"Guvernul Ponta a bagat caruta in glod si noi trebuie sa o scoatem", a mai spus primarul Sibiului.

In context, liderul PNL a lansat si mesaje voalate de pozitionate in antiteza cu preseditele in exercitiu, Traian Basescu.

"Eu vreau sa fiu un presedinte mediator si integrator. Eu voi fi un presedinte care nu vorbeste de statul de drept, ci un presedinte care garateaza statul de drept. Eu nu vreau sa povestesc despre independenta justitiei, eu voi fi un presedinte care garanteaza independenta justitiei", a mai spus Klaus Iohannis.

Mesaje mai violente la adresa lui Victor Ponta si a PSD au avut insa alti lideri ai ACL:

  • Vasile Blaga, presedinte PDl, copresedinte ACL: "Cu cine ne batem vedeti: ne batem cu cel mai mare mincinos din istoria moderna a Romaniei, Victor Ponta". "Doamne, ajuta! Si la munca imediat cu iesim din sala!"
  • Catalin Predoiu, prezentat drept prim-ministru propus al ACL: "Cazurile Vantu, Voiculescu, Nastase arata deopotriva lipsa completa de reforma in zona economca si politica, dar (arata - n.r.) si reforma in zona justitiei. Astazi, Romania de care noi vrem sa ne desprindem este intruchipata de Victor Ponta, Cazurile Vantu, Voiculescu, Nastase arata ca Ponta poate fi un urmas al lor, un inlocuitor al lor. Victor Ponta a fost lansat de premiile televizunii lui Vantu pe vremea aceea, crescut la sanul lui Nastase si consacrat de televiziunile lui Voiculescu".
  • Ludovic Orban, vicepresedinte PNL: Va trebui sa-l tinem pe Victor Ponta in buncarul in care vrea sa se ascunda de cetatenii care nu il mai vor. Va trebui sa-l trimitem pe Victor Ponta sa ceara voturi nu de la bucuresteni, nu de la romani, ci de la cei de care nu se dezice, de la Bunea Stancu, de la presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Duicu, sa-i ceara voturi lui Voiculescu, tuturor celor in numele carora guverneaza. Romania nu trebuie sa aleaga presedintele puscariabililor PSD, ci pe presedintele romanilor". "Sa aratam ca Bucurestiul nu poate fi incalecat de PSD, ca nu este un oras condus de Vanghelie, ca Bucurestiul este orasul clasei de mijloc, al bucurestenilor care vor sa locuiasca intr-o capitala europeana, ci nu intr-un Ferentari al Europei".