Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, luni, Inspectia Judiciara pentru a verifica daca independenta magistratilor implicati in solutionarea dosarului ICA a fost afectata in urma articolelor si comentariilor multiple din mass-media privind activitatea judecatorilor si procurorilor implcati in procesul in care magnatul media Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru spalare de bani.

"Ca urmare a aparitiei in mass media a unor multiple articole si comentarii cu privire la activitatea de judecata desfasurata la nivelul Curtii de Apel Bucuresti precum si cea de urmarire penala desfasurata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul denumit I.C.A., conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspectiei Judiciare ca, in temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor republicata cu modificarile si completarile ulterioare, sa efectueze verificarile necesare pentru a stabili daca si in ce masura a fost adusa atingere independentei si impartialitatii judecatorilor si procurorilor implicati in activitatea de solutionare a dosarului mentionat precum si daca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau", a precizat CSM, intr-un comunicat de presa.

Anuntul CSM vine dupa ce, luni, intr-un interviu acordat publicatiei Adevarul, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a reclamat "adevarate linsaje" impotriva magistratilor si a acuzat CSM si Consiliul National al Audiovizualului (CNA) ca nu au intervenit in apararea judecatorilor si procurorilor.

"Judecatorii nu au o institutie serioasa in spate care sa-i apere. CSM nu a existat in acest caz. Am vazut adevarate linsaje in acest dosar, iar CSM si CNA nu au intervenit. Eu cred ca CSM si CNA trebuie sa-si indeplineasca rolul pe care il au prin lege. Cred ca rolul lor trebuie sa fie mult mai activ. Ca magistrat nu ai tmpul fizic necesar sa stai sa te uiti toata ziua la televizor, sa iti notezi ce spun jurnalistii despre tine, si sa dai a doua zi comunicate de presa. Judecatorii sunt lasati fara orice fel de aparare daca CSM nu intervine", a spus Kovesi, pentru Adevarul Live.